Η Ευρώπη, η γειτονιά της και η γεωπολιτική του φόβου

ccccccccccccccccc«Η Ευρώπη, η γειτονιά της και η γεωπολιτική του φόβου»  Σ υ ζ ή τ η σ η Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:00 Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30 Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση Σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και με το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων-ΙΔΙΣ (Institute for International Relations) Με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ (NATO Public Diplomacy Division) Το Megaron Plus, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το ένα από τα πλέον ιστορικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποδέχεται την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στις 7 το βράδυ δύο σημαντικές προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου: τον Eugene Rogan [Γιουτζίν Ρόγκαν], καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και διευθυντή του Κέντρου για τη Μέση Ανατολή (St Antony’s College, Oxford), και τον Paul Chaisty [Πωλ Τσαίηστυ], αναπληρωτή καθηγητή Ρωσικής Πολιτικής στο ίδιο πανεπιστήμιο, που θα συμμετάσχουν στη συζήτηση «Η Ευρώπη, η γειτονιά της και η γεωπολιτική του φόβου». Σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής ερευνητικών προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ, Institute for International Relations) του Παντείου Πανεπιστημίου. Τον συντονισμό της συζήτησης έχει αναλάβει ο Όθων Αναστασάκης, διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (South East European Studies at Oxford-SEESOX). Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το SEESOX και με το St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καθώς και με το ΙΔΙΣ, και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ (NATO Public Diplomacy Division). Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30. Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο καθηγητής Γιουτζίν Ρόγκαν θα υπογράψει αντίτυπα του νέου βιβλίου του με τίτλο «Η πτώση των Οθωμανών» (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια) στο Φουαγιέ της Αίθουσας Δημήτρης Μητρόπουλος.

«Η Ευρώπη, η γειτονιά της και η γεωπολιτική του φόβου» O Γιουτζίν Ρόγκαν θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στην αστάθεια που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, μετά τις επαναστάσεις της Αραβικής Άνοιξης, το 2011, με αποτέλεσμα την αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ευρώπη. Οι προσφυγικές ροές από τις εμπόλεμες ζώνες, οι οποίες εκτείνονται από το Ιράκ και το Αφγανιστάν έως τη Συρία και τη Λιβύη, συνιστούν ανθρωπιστική και πολιτική κρίση για την Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το βασικό μέτωπο της Ευρώπης σχηματίζουν ορισμένες χώρες, όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και η Νότια Ιταλία κυρίως, που έχουν ιδιαίτερα περιορισμένες δυνατότητες απορρόφησης εκτοπισμένων πληθυσμών. Οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι, αδυνατώντας να διακρίνουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο, από τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, στρέφονται στη Δεξιά και σε πολιτικούς που υπόσχονται ότι θα ελέγχουν τα σύνορα των χωρών τους. Επίσης, ειδικά μετά τις πρόσφατες επιθέσεις στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, τα κύματα προσφύγων χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των πολιτών, γεγονός που δημιουργεί κλίμα φόβου και εχθρότητας απέναντι στους Μουσουλμάνους και τους Άραβες. Μέχρι σήμερα, δεν έχουν εξευρεθεί αποτελεσματικές λύσεις για αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, ενώ η Ευρώπη δεν μπορεί να αποποιηθεί της ευθύνης της για τα προβλήματα που οφείλονται στο αποικιοκρατικό παρελθόν της και στις επεμβάσεις της στην περιοχή από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες κρίσεις διότι, όσο παρατείνεται η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, τόσο ισχυρότερες πιέσεις θα υφίστανται τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο δεύτερος ομιλητής, ο Πωλ Τσαίηστυ, στη δική του παρουσίαση, θα στρέψει την προσοχή του στη Ρωσία, και ειδικότερα στη στάση της ρωσικής ελίτ αλλά και των μαζών απέναντι στην Ευρώπη. Θα εξετάσει τις συνέπειες δύο πρόσφατων γεγονότων –της κρίσης στην Ουκρανία και του Brexit– αλλά και τους μακροπρόθεσμους παράγοντες που διαμορφώνουν τη σχέση της Ευρώπης με τη συγκεκριμένη γείτονα χώρα».

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες 210 72.82.333 www.megaron.gr

Επίσης https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...