Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας

gggggggggkkkkrrrrrrrrrrrrrΤΡΙΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 – Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ ΝΤΥΡΡΕΝΜΑΤ, «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ» ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΤΩΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ. ΣΤΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ». Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015», που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη, παρουσιάζει την τραγική κωμωδία του Φρειδερίκου Ντύρρενματ, «Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ», σε σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή, στο μικρό κηποθέατρο «Μάνος Χατζιδάκις» και ώρα 21:00, με Ελεύθερη Είσοδο.

Λίγα λόγια για το έργο.
Μια δισεκατομμυριούχος επιστρέφει στη χρεοκοπημένη πατρίδα της και είναι πρόθυμη να προσφέρει χρήματα υπό τον όρο να διαπραχτεί ένας φόνος.
Το 1955 όταν ο Ντίρρενματ έγραφε το πιο γνωστό από τα έργα του, το περίφημο «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», οι συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη δεν πρέπει να απείχαν πολύ από τις σημερινές. Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κανείς το πικρό χιούμορ του έργου που μοιραία φέρνει στο νου καταστάσεις τις οποίες ζούμε σήμερα;
Βαθιά επηρεασμένος από τις αρχαιοελληνικές τραγωδίες -και ειδικά από τη “Μήδεια”- ο Ντύρρενματ γράφει μια μαύρη κωμωδία με σκοπό να διασκεδάσει τον θεατή. Βάζει στο μικροσκόπιο την Ευρώπη και ασκεί αυστηρή κριτική στις κοινωνικοπολιτικές της αξίες. Στον ασταθή κόσμο του παρόντος, ο άνθρωπος παρουσιάζεται ικανός για την απόλυτη καταστροφή.
Η Κλαίρη Τσαχανασιάν είναι μια γηραιά δισεκατομμυριούχος που επιστρέφει μετά από χρόνια απουσίας στη γενέτειρά της. Μόνο που η πόλη πλέον ζει μια έντονη οικονομική παρακμή, η οποία έχει παρασύρει τους κατοίκους κάτω από τα όρια της φτώχιας. Όπως ήταν αναμενόμενο, η επιστροφή της γηραιάς συμπατριώτισσάς τους, εμπνέει ελπίδες στους κατοίκους, ελπίδες που ενισχύονται από τις διαβεβαιώσεις εκείνης ότι θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Όμως σύντομα αποκαλύπτεται η παγίδα.
Η Κλαίρη Τσαχανασιάν απαιτεί ως προϋπόθεση για τη γενναιοδωρία της τη δολοφονία του τέως εραστή της, ο οποίος, όταν ήταν νέα, την πρόδωσε και την εξανάγκασε να καταφύγει στην πορνεία. Μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά της, η «γηραιά κυρία» επιτρέπει στους συμπατριώτες της να πάρουν γεύση της καλής ζωής επί πιστώσει. Κι όσο ο οικονομικός κλοιός σφίγγει γύρω από την πόλη, τόσο οι «αξίες» των κατοίκων τίθενται σε δοκιμασία.
Συντελεστές:

Μετάφραση: Ηώ Αμανάκη
Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
Ζωγραφική Σκηνικού: Ελένη Τσαγκαράκη
Κουστούμια/Μουσική Επιμέλεια/Φωτισμοί/Κείμενα Προγράμματος: Αντώνης Διαμαντής
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δέσποινα Μαραγκάκη-Μανώλης Οικονόμου
Κατασκευή Σκηνικού: Γιώργος Τσαγκαράκης
Σχεδιασμός Αφίσας /Προγράμματος: Δέσποινα Μαραγκάκη
Παραγωγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη

Παίζουν με την σειρά εμφάνισης:

Α’ Γυναίκα πολίτης του Γκύλλεν: Ρένια Παξιμαδάκη
Β΄ Γυναίκα πολίτης του Γκύλλεν /Νεωκόρος: Άννα Δοξαστάκη
Γ΄ Γυναίκα πολίτης του Γκύλλεν /Κυρία Δημάρχου: Μαρία Γεροντή
Δ΄ Γυναίκα πολίτης του Γκύλλεν /Κυρία Ίλ: Ελευθερία Βλασιάδη
Ζωγράφος: Ειρήνη Καλομοίρη
Δήμαρχος: Σωκράτης Παξιμαδάκης
Άλφρεντ Ίλ: Μανόλης Σηφάκης
Πάστορας: Ηλίας Σταράς
Καθηγητής: Μανόλης Οικονόμου
Δικαστικός κλητήρας / Γιατρός: Μαρία Καρτσάκη
Κλαίρη Τσαχανασιάν: Κυριακή Λαυρενίδου
Σύζυγος: Mανόλης Αλεξάκης
Μπάτλερ Μπόμπυ: Δέσποινα Μαραγκάκη
Κόρη: Κάλλια Καραβελάκη
Τόμπυ /Α΄ Δημοσιογράφος: Αγγελική Βελεγράκη
Ρόμπυ / Β΄ Δημοσιογράφος: Στέλλα Αρμενάκη
Ελεγκτής /Κλητήρας/Οπερατέρ: Νίκος Μπακαντάκης
Αστυνόμος: Γιώργος Παξιμαδάκης

Μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης πράξης διάλειμμα 10 λεπτών.

You may also like...