Η εξωστρέφεια της Στέγης Ωνάση

Η ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ της ΣΤΕΓΗΣ

Έλληνες διεθνείς, Έλληνες διεθνώς

Οι ελληνικές παραγωγές θεάτρου, χορού και μουσικής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ταξιδεύουν στον κόσμο. Το Ιόν του Χρήστου Παπαδόπουλου παρουσιάζεται σε μερικές από τις πιο σημαντικές σκηνές χορού, η Καθαρή Πόλη των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη «καθαρίζει» τη μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές σκηνές, το Late Night συνεχίζει να παίζεται μετά από 6 χρόνια, έχοντας κάνει ρεκόρ παραστάσεων στις θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο, η Σαββίνα Γιάννάτου κατέκτησε τη Νορβηγία… Πάνω από 50 παραγωγές Ελλήνων καλλιτεχνών έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ και θέατρα σε όλο τον κόσμο, με την υποστήριξη του προγράμματος «Εξωστρέφεια» της Στέγης. H Ελλάδα στα καλύτερά της!

Το Ιόν του Χρήστου Παπαδόπουλου, η παράσταση που επικεντρώνεται στη μικροφυσική της κίνησης, επιτρέποντας στο βλέμμα να περιπλανηθεί, να ταξιδέψει στο ανεξάντλητο πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων, παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο στη Στέγη και έκτοτε ταξιδεύει ασταμάτητα σε φεστιβάλ ανά την Ευρώπη. Πρόσφατα, έκανε πρεμιέρα στην Ελβετία, στις 8 και 9 Οκτωβρίου, στο Théâtre Vidy Lausanne (Salle Pavillon), στο πλαίσιο του Lausanne Méditerranées. Αυτές τις μέρες γίνεται η γαλλική του πρεμιέρα, με 3 sold out παραστάσεις στο φημισμένο Théâtre de la Ville, συμπαραγωγό του Ιόν, από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου. Τον Δεκέμβριο, η ομάδα των εξαιρετικών χορευτών θα ταξιδέψει στο Βέλγιο, για παραστάσεις στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, στο Les Halles de Schaerbeek.

Εκτός από το Ιόν, άλλη μία παράσταση χορού παρουσιάστηκε στο εξωτερικό. Το Cementary από την Πατρίσια Απέργη και την ομάδα χορού Αερίτες, που χορογραφεί την εικόνα μιας πόλης μετά από 100 χρόνια, έκανε πρεμιέρα στη Γερμανία, στο διεθνές φεστιβάλ “Nach Athen!”, στο Theater im Pfalzbau του Λούντβιχσχάφεν, στις 17 Οκτωβρίου.

Στη μουσική, με την υποστήριξη της Στέγης, η Σαβίνα Γιαννάτου παρουσίασε το “Wandering Stories”, την πρώτη εκδοχή του οποίου ερμήνευσε στη Στέγη το 2013, στο Ultima Festival του Όσλο της Νορβηγίας, στις 13 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, στις 9 Νοεμβρίου, το dissonArt Ensemble συμμετέχει στο 7o Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής στη Λευκωσία, ενώ το TRIO IAMA θα εμφανιστεί στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στο FLEXUS PROJECT 2018 στη Βαρκελώνη, που οργανώνεται από το Associació d’Amics del Jazz de la Ribera d’Ebre και τη La Unió Social de Flix.

Στο θέατρο, οι ευρωπαϊκές σκηνές συνεχίζουν να παρουσιάζουν με μεγάλη επιτυχία ελληνικές παραγωγές της Στέγης.

Η ανορθόδοξη παράσταση-διάλεξη Antigone-Lonely Planet της Λένας Κιτσοπούλου, όπου πέντε άνθρωποι των βουνών και του χιονιού μιλούν για ένα θέμα με το οποίο, φαινομενικά, ουδεμία σχέση έχουν –την Αντιγόνη–, μετά τις sold-out παραστάσεις στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, τον περασμένο Δεκέμβριο, συνεχίζει να ταξιδεύει στην Ευρώπη. Έτσι, μετά το Παρίσι και το Théâtre de la Ville aux Abbesses, όπου παρουσιάστηκε τον Μάιο, η Λένα Κιτσοπούλου ταξίδεψε στη Λωζάνη της Ελβετίας, στο Théâtre Vidy Lausanne, στις 12 Οκτωβρίου, και παρουσίασε η ίδια μια lecture-performance με κομμάτια από την παράσταση, στο πλαίσιο του Lausanne Méditerranées.

To Late Night των Blitz, η παράσταση-πάρτυ για το τέλος της εποχής μας, συνεχίζει το ξέφρενο ταξίδι του στις σκηνές του κόσμου και, πρόσφατα, παρουσιάστηκε στη Δρέσδη της Γερμανίας, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, στο Hellerau, European Centre for the Arts.

Το Ουγκώ: Μια Ουτοπία, της Σοφίας Μαραθάκη και της ομάδας θεάτρου ΑΤΟΝΑλ, μια παράσταση για την ουτοπία και την πραγματικότητα της Ευρώπης του ουμανισμού, παρουσιάστηκε στο διεθνές φεστιβάλ “Nach Athen!”, στο Theater im Pfalzbau του Λούντβιχσχάφεν της Γερμανίας, στις 17 Οκτωβρίου.

Η Καθαρή πόλη των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, με πρωταγωνίστριες μετανάστριες καθαρίστριες της Αθήνας που καθηλώνουν το κοινό σε όλη την Ευρώπη με την ειλικρίνεια και την αλήθεια τους, παρουσιάστηκε στη Γερμανία (στις 23 Σεπτεμβρίου στο Theaterfestival Staatstheater Mainz και στις 20 Οκτωβρίου στο Theater im Pfalzbau του Λούντβιχσχάφεν, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ “Nach Athen!”) και στην Ελβετία (στις 7 Οκτωβρίου στο Λουγκάνο, στο πλαίσιο του 27ου Festival Internazionale del Teatro e della scena contemporanea, και στη συνέχεια στη Λωζάνη, στις 11 & 12 Οκτωβρίου, στο Théâtre Vidy Lausanne).

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

www.sgt.gr

You may also like...