Η Ενάτη του Μπετόβεν για την Ημέρα της Ευρώπης

defaultΣτις 9 Μαΐου 1950 ο Γάλλος υπουργών εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν κάλεσε την Γαλλία, την Γερμανία και άλλες χώρες να ενώσουν την παραγωγή τους σε άνθρακα και χάλυβα ως «το πρώτο συγκεκριμένο θεμέλιο μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας». Η Διακήρυξη Σουμάν, όπως είναι γνωστή, είναι η αρχή της δημιουργίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης και η 9η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Ημέρα της Ευρώπης που γιορτάζεται σε όλες τις χώρες με ποικίλες εκδηλώσεις. Ο καλύτερος τρόπος να εορταστεί η επέτειος αυτή είναι με τη κολοσσιαία 9η συμφωνία του Μπετόβεν που το φινάλε της, ο περίφημος ‘Ύμνος στη Χαρά’, καθιερώθηκε το 1985 ως ο επίσημος Ύμνος της Ευρώπης. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ανεπανάληπτο επίτευγμα του κορυφαίου συνθέτη, που κατάφερε να υμνήσει όσο κανείς τη χαρά στην πιο δυστυχισμένη φάση της ζωής του και να μεταδώσει ένα μεγαλειώδες μήνυμα αλληλεγγύης και αδερφοσύνης ο υποτίθεται μισάνθρωπος. Το παραλήρημα που είδε στην πρεμιέρα της, γιατί όντας τελείως κουφός δεν άκουσε ποτέ ούτε νότα από το δημιούργημά του, αποτέλεσε την τελευταία χαρά της ζωής του.
Πρόγραμμα:
Λούντβιχ φαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ.9 σε ρε ελάσσονα, έργο 125
«Ενωθείτε Μυριάδες, για τον κόσμο όλο το φιλί, πάνω απ” τ” αστέρια, αδέλφια, γλυκός Πατέρας κατοικεί! Τον προσκυνάτε, Μυριάδες; Τον Πλάστη σου γνωρίζεις Γη; Ψάξε Τον πάνω από τ” αστέρια, στους ουρανούς που κατοικεί»
Από το ποίημα ‘Ωδή στη Χαρά’ του Φρήντριχ Σίλερ που μελοποίησε ο Μπετόβεν στην Ενάτη Συμφωνία τουΔιεύθυνση Ορχήστρας:Γεώργιος Βράνος
Σοπράνο: Katharina Leitgeb
Μέτζο: Άννα Αγάθωνος
Τενόρος: Γιάννης Χριστόπουλος
Μπάσος: Τάσος Αποστόλου
Χορωδία: Μικτή χορωδία Θεσ/νίκης Διδασκαλία: Μαίρη Κωνσταντινίδου
Παραγωγή:Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Συνεργασία: Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

You may also like...