1.
Ελληνικό Παιδικό Μουσείο
Σημείο Συνάντησης: Μετρό «Ακρόπολη»
«Με θέα την Αθήνα» (εκπαιδευτικό πρόγραμμα*)
για οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών
Ώρα: 10.00-12.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 3312995 | info@hcm.gr
Περιγραφή
Με σημείο εκκίνησης στο σταθμό του Μετρό «Ακρόπολη» και με οδηγό έναν χάρτη, μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν μια ιδιαίτερη περιοχή της Αθήνας, τα Αναφιώτικα και θα συζητήσουν για την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Κατόπιν, αξιοποιώντας φωτογραφίες του παρελθόντος και των όσων ήδη ανακαλύψαμε από την περιήγησή μας, θα εντοπίσουμε αλλαγές στην Αθήνα από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Τέλος, θα προβληματιστούμε πάνω σε θέματα που αφορούν στην πόλη μας και τους κατοίκους της.
*Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
2.
Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Κόδρου 9, Πλάκα
«Με χρώματα και φαντασία αλλάζω την Αθήνα» (εικαστικό εργαστήριο*)
για οικογένειες με παιδιά 5-9 ετών
Ώρα: 11.00-12.30
Περιγραφή
Στο εικαστικό οικογενειακό εργαστήριο «Με χρώματα και φαντασία αλλάζω την Αθήνα», τα έργα των παιδιών από τις ενότητες «η γειτονιά μου» και «η πόλη μου» της έκθεσης «Εγώ το παιδί, ο κόσμος μου κι ο κόσμος όλος» θα αποτελέσουν έμπνευση για τους γονείς και τα παιδιά. Στο εργαστήριο, μικροί και μεγάλοι μαζί θα πειραματιστούν με υλικά και τεχνικές ζωγραφικής και με την παρότρυνση του υπευθύνου του εργαστηρίου θα δημιουργήσουν ένα οικογενειακό έργο με την Αθήνα, όπως την ονειρεύονται και όπως επιθυμούν να την ζουν.
*Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχήςΜουσείο
3.
Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη
«Γλαύκες και Ανθέμια» (εργαστήριo κατασκευής κοσμημάτων*)
για ενήλικες
Ώρα: 11.00-13.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 9221044 | administration@lalaounis- jewelrymuseum.gr
Περιγραφή
Η ιστορία της γλαύκας στην σύγχρονη Ελλάδα και δημιουργικό εργαστήριο κατασκευής κοσμημάτων με τεχνική φελτ με την Μαρία Κουτμάνη, εκπαιδευτικό- εικαστικό.
*Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
4.
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
«Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι
«Ζήσε το Γκάζι!» (προβολές, έκθεμα της ημέρας, ομιλία, διαγωνισμός φωτογραφίας) για ενήλικες
Ώρα: 10.00-18.00, ομιλία: 12.00-13.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 3475535 | gasmuseum@athens-technopolis. gr
Περιγραφή
Στόχος της δράσης είναι το ενήλικο κοινό να γνωρίσει την ιστορία της περιοχής που προβάλλει το παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, το οποίο φώτισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, και να διαδράσει με διαφορετικούς τρόπους. Οι δράσεις της ημέρας αυτής προβλέπονται πλούσιες.
Το μουσειακό πέτασμα στην πίσω αυλή θα είναι το «Έκθεμα της Ημέρας», όπου ο επισκέπτης μπορεί να πληροφορηθεί για τις συνθήκες διαβίωσης στο «Γκαζοχώρι». Θα διεξαχθεί επίσης διαγωνισμός φωτογραφίας με τίτλο «Το Γκάζι σήμερα». Οι υποψήφιοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή την ημέρα εκείνη στο Μουσείο και να στείλουν ηλεκτρονικά τις φωτογραφίες τους εντός ενός 24ωρου. Οι δέκα (10) καλύτερες θα αναρτηθούν στη σελίδα του Facebook του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.
Στο πλαίσιο των δράσεων περιλαμβάνεται μία προβολή βίντεο-ντοκουμέντου για την περιοχή γύρω από το Γκάζι από τον σκηνοθέτη και κάτοικο της περιοχής Θανάση Τσαουσόπουλο, στο κτίριο του Νέου Υδαταερίου. Θα διεξαχθεί ακόμη ομιλία του ιστορικού – ερευνητή Γιάννη Στογιαννίδη, με τίτλο «Ιστορίες για το Γκαζοχώρι (1880-1980)».
Οι συμμετέχοντες στις δράσεις της ημέρας αυτής, θα μπορούν να παρακολουθήσουν την προβολή ανέκδοτης αρχειακής έρευνας με θέμα τα επαγγέλματα των κατοίκων της περιοχής βάσει των Οδηγών της εποχής 1900-1960, από την ομάδα των: Ευγενία Μπουρνόβα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια
στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών &
Μυρτώ Δημητροπούλου, ιστορικός – ερευνήτρια.
5.
Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
Αμαλίας 4, (5ος όροφος), Σύνταγμα
«Η Αθήνα του χτες και του σήμερα!» (εικαστική έκθεση & ξενάγηση)
για ενήλικες & οικογένειες
Ώρα: 13.00-15.00, Ξενάγηση: 13.00-14.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 3222144 | info@katakouzenos.gr
Περιγραφή
Ένας από τους ρόλους της οικίας Κατακουζηνού είναι να δίνει βήμα σε καλλιτέχνες που έχουν διάθεση να εμπνευστούν από το παρελθόν της και να δημιουργήσουν έργα για τη σύγχρονη Αθήνα και τους πολίτες της.
Η συνεργασία με τους ζωγράφους Δημήτρη Αναστασίου και Αντώνη Σμυρνιό αποσκοπεί στο να ειδωθεί το παρελθόν με μια φρέσκια ματιά και να μπορέσει ο επισκέπτης να ταξιδέψει ταυτόχρονα στο χτες και το σήμερα.
Κυριακή 15 Ιουνίου
6.
Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας
3ης Σεπτεμβρίου 146, πλατεία Βικτωρίας
«Αποτυπώσεις της Αθήνας» (εκθέσεις & εκπαιδευτικό πρόγραμμα*)
για ενήλικες & οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών
Ώρα: Εκθέσεις: 10.00-15.00, εκπαιδευτικό πρόγραμμα: 11.00-13.00
Περιγραφή
Μέσα από τις εκθέσεις και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Αποτυπώσεις της Αθήνας», οι ενήλικες και οι οικογένειες με παιδιά 6-12 ετών θα έχουν την ευκαιρία να δουν:
Ι. Το λεύκωμα Αθήναι, κείμενο Π. Παλαιολόγος, λιθογραφίες Α. Τάσσος, Αθήνα 1956
ΙΙ. Φωτογραφίες από τα άλμπουμ της συλλογής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Τα νεοκλασικά της Αθήνας», με στόχο την ανάδειξη της συγκεκριμένης αθηναϊκής γειτονιάς όπου βρίσκεται το Μέγαρο Διομήδη
ΙΙΙ. Παλαιούς χάρτες, άτλαντες και κάρτες των αθηναϊκών συνοικιών
ΙV. Την παρουσίαση μαθητικών εργασιών του 51ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών με τίτλο «Οι Γειτονιές Μας», που παρήχθησαν στο πλαίσιο καινοτόμων προγραμμάτων στην εκπαίδευση (2012-2014) σε μορφή διαλόγου με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π. και με αυτά των μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μαγούλας (2013-2014).
*Aπαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
7.
Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων
Αγ. Ασωμάτων 45, Θησείο
«O Τελευταίος Μύλος της Αθήνας: Ο Ανεμόμυλος στο Μετς»
(έκθεση φωτογραφίας)
για ενήλικες & οικογένειες
Ώρα: 11.00-14.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 7214381, 6977787407 | echal@teemail.gr
Περιγραφή
Έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού του 19ου και του 20ου αιώνα για τον ανεμόμυλο (σήμερα κατεδαφισμένο) στη συνοικία Μετς (παλιά Παντρεμενάδικα) των Αθηνών. Πρόκειται για τον μύλο Αργυρίου στο Λόφο Πετρίτη.
8.
Μουσείο Ηρακλειδών «Τέχνη και Μαθηματικά»
Ηρακλειδών 16, Θησείο
«Αστική Γεωμετρία» (έκθεση φωτογραφίας & ξενάγηση)
για ενήλικες & οικογένειες
Ώρα: 11.00-13.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 346198 | info@herakleidon-art.gr
Περιγραφή
Μια σειρά φωτογραφιών της Ανθής Ξενάκη* από αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες αθηναϊκών κτηρίων, οι οποίες αποτελούν μια αισθητική προσέγγιση της Art Déco και συγκεκριμένα των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών που κοσμούν τις εισόδους κτηρίων του Μοντέρνου Κινήματος.
Κατά την τελευταία δεκαετία πριν την έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η αθηναϊκή αρχιτεκτονική απομακρύνεται υφολογικά από τον νεοκλασικισμό, για να υιοθετήσει τις νεωτεριστικές τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη. Οι Έλληνες αρχιτέκτονες αντλούν την έμπνευσή τους από τις εκφράσεις της Art Déco. Γεωμετρικά και φυτικά μοτίβα, σφυρήλατες σιδεριές και επιχρωμιωμένες επιφάνειες συνθέτουν τις λεπτομέρειες σε κάθε είσοδο κτηρίου. Ο πλούτος και η ποικιλία των λεπτομερειών αυτών, καθώς και η επιμέλεια με την οποία έχουν δουλευτεί φανερώνουν τη σημασία της «πρώτης εντύπωσης» που θα αφήσει το κτήριο στον επισκέπτη.
*Η Ανθή Ξενάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στο Ε.Μ.Π. και εργάζεται ως Μηχανικός. Η φωτογραφία αποτελεί έναν τρόπο να συνδυάσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την Τέχνη και τα έργα του ανθρώπου.
9.
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
Νίκης 39, Σύνταγμα
«Γιουσουρούμ: μια οικογένεια, μια γειτονιά» (εκπαιδευτικό πρόγραμμα*)
για ενήλικες
Ώρα: 11.30-12.30
Επικοινωνία: τηλ. 210 3225582 | info@jewishmuseum.gr
Περιγραφή
Γνωριμία με την οικογένεια Γιουσουρούμ που ήρθε από τη Σμύρνη κι εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και η εμπορική της δραστηριότητα δημιούργησε μια μεταπρατική παράδοση, μια ιδιότυπη γειτονιά και κληροδότησε ένα ξεχωριστό τοπωνύμιο στον αστικό ιστό.
*Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής
10.
Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» &
Σωματείο «Παραμυθίας ιστόρησις»
Σχολείου 8, Πλάκα
«Στης Πλάκας τα στενά αντηχούνε παραμύθια» (αφήγηση παραμυθιών)
για οικογένειες & ενήλικες
Ώρα: 11.30-13.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 3244395 | mail@grdance.org
Περιγραφή
Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Παραμυθίας ιστόρησις» που συνεργάζεται με το Χοροθέατρο «Δόρα Στράτου» στο πλαίσιο του Προγράμματος «Παραμύθια στο Χοροστάσι» με διαφορετικές θεματικές αφηγήσεις και αφηγητές κάθε Σαββατοκύριακο από Ιανουάριο ως και Ιούνιο 2014 παρουσιάζει στις 15 Ιουνίου αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για οικογένειες και ενήλικες με τίτλο: «Στης Πλάκας τα στενά αντηχούνε παραμύθια». Ιστορίες του χτες που ταξιδεύουν μέσα στο χρόνο κουβαλώντας μηνύματα και συμβουλές για τους ανθρώπους του σήμερα, μικρόσωμοι ήρωες και ζώα σε μεγάλα κατορθώματα από τότε που όλα ήταν δυνατά να συμβούν και ν’ ακουστούν.
11.
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών & Μουσείο
Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελικής Χατζημιχάλη», Οργανισμός
Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα
«Η λαϊκή τέχνη ως πηγή έμπνευσης της σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα σήμερα»
(ανοιχτή συζήτηση)
για ενήλικες
Ώρα: 12.00-13.00
Επικοινωνία: 210 3664761, 210 3243972
Περιγραφή
Το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελικής Χατζημιχάλη» οργανώνουν ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Η λαϊκή τέχνη ως πηγή έμπνευσης της σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα σήμερα». Τη συζήτηση θα συντονίσει η κα Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη τ. διευθύντρια και επιστημονική συνεργάτις του Κέντρου Λαογραφίας και στην στρογγυλή τράπεζα θα συμμετάσχουν καλλιτέχνες και δημιουργοί έργων παραδοσιακής χειροτεχνίας.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να συζητηθούν θέματα, όπως η σημασία της χειροτεχνικής παραδοσιακής δημιουργία σήμερα και οι δυνατότητές της να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους σύγχρονους δημιουργούς (μόδα, εφαρμοσμένες τέχνες, ύφασμα, κόσμημα, οικοσκευή).
Η εκδήλωση φιλοξενείται σε ένα χώρο στον οποίο γεννήθηκε η ιδέα (το σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη) και διδάσκονται ακόμα παραδοσιακές τεχνικές και χρησιμοποιείται ως χώρος φιλοξενίας σύγχρονης δημιουργίας.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση «’Αρτεμις Αλκαλάη,
Ελένη Κρίκκη, Ελένη Τζάτζαλος, από την παραδοσιακή χειροτεχνία στη σύγχρονη τέχνη: μια συνομιλία στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη», από την επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη.
12.
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη –
Κέντρο Εθνομουσικολογίας
Διογένους 1-3 , Πλάκα
«Η μουσική ζωή στην παλιά Αθήνα» (διάλεξη)
για ενήλικες
Ώρα: 12.00-14.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 3254119, 210 3254129 | melmoke@otenet.gr
Περιγραφή
Διάλεξη του εθνομουσικολόγου και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου, Λάμπρου Λιάβα, για τη μουσική ζωή στην Αθήνα από το 19ο αιώνα μέχρι και τη δεκαετία του ’60, με παράλληλη προβολή οπτικοακουστικού υλικού.
13.
Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Θόλου 5, Πλάκα
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα κτήριά του: ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήμερα» (αυτόνομη θεματική περιήγηση)
για ενήλικες
Ώρα: 14.00-17.00 (διάρκεια περιήγησης: 1 ώρα)
Επικοινωνία: τηλ. 210 3689502-9506 | museum@uoa.gr
Περιγραφή
Ποιά η σχέση του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του 19ου αιώνα Παύλου Καλλιγά με το κτήριο της Νομικής Σχολής στην οδό Σόλωνος; Ποιό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Ernst Ziller; Με αφετηρία επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου, οι επισκέπτες καλούνται να παίξουν ένα παιχνίδι γνώσεων, φαντασίας και παρατηρητικότητας και να ανακαλύψουν την ιστορία κτηρίων που ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πραγματοποιώντας παράλληλα ένα ταξίδι στην Αθήνα του χθες και του σήμερα.
14.
Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής & Ακουστικής-Κέντρο Μουσικής
Τεκμηρίωσης
Αδριανού 105, Πλάκα
«Το Ρεμπέτικο στην Αθήνα» (διάλεξη)
για ενήλικες
Ώρα: 18.00-19.00
Επικοινωνία: τηλ. 210 3310129, 210 3310497 | protocol@iema.gr
Περιγραφή
Ο συνεργάτης του ΙΕΜΑ και γνωστός ερευνητής του ελληνικού τραγουδιού Παναγιώτης Κουνάδης θα πραγματοποιήσει διάλεξη με θέμα «Το ρεμπέτικο στην Αθήνα». Πρόκειται για μια πρωτότυπη παρουσίαση με εικόνες και παραδείγματα, για τα πρώτα βήματα και την εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού στην Αθήνα και τις παρυφές της.