Τα αποκαλυπτήρια του ορειχάλκινου αγάλματος του Γιάννη Παππά με τίτλο Η γυναίκα του λαού στην πλατεία Παιδικής Στέγης (Ηρώων Πολυτεχνείου) στη Νίκαια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου στις 18.30. Πρόκειται για έργο της δεκαετίας του ΄70, η τρίτη χύτευση του οποίου δωρίθηκε από το γιο του καλλιτέχνη, Αλέκο Παππά, στο Δήμο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Την ημέρα της τελετής το έργο θα καλυφθεί με ύφασμα ζωγραφισμένο από παιδιά που συμμετείχαν σε εικαστικές δράσεις του Δήμου και τα οποία θα πρωταγωνιστήσουν στην αποκάλυψή του. Η γιορτή της υποδοχής θα πλαισιωθεί από λιτά ακούσματα παραδοσιακής μικρασιατικής μουσικής με ούτι και κιθάρα, σε επιμέλεια Νώε Ζαφειρίδη.Η γυναίκα του λαού ανήκει στα έργα που εισάγουν στο όψιμο ύφος του γλύπτη. Απεικονίζει μια μικρόσωμη γυναίκα στην αρχή της τρίτης ηλικίας, με το φορτίο του έμμοχθου βίου αποτυπωμένο στην έκφραση, τη στάση, το ρούχο και κυρίως την πλαστική επεξεργασία των επιφανειών.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Γιάννης Παππάς είναι ένας από τους εξέχοντες εκπροσώπους της ανθρωποκεντρικής γλυπτικής στην ελληνική τέχνη του εικοστού αιώνα, με ευρύτατο και υψηλής ποιότητας έργο τόσο στη γλυπτική του δημόσιου χώρου όσο και στην ελεύθερη δημιουργία. Μνημεία και ανδριάντες του έχουν τοποθετηθεί στην Αθήνα (Βουλή, Πάρκο Ελευθερίας, κ.ά.), τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και άλλες ελληνικές πόλεις. Ιδιαίτερη υπήρξε η συμβολή του στο δύσκολο γλυπτικό εγχείρημα του έφιππου ανδριάντα, με εξαιρετικά έργα όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος (παραλία Παλαιού Φαλήρου).
Ο Παππάς δίδαξε γλυπτική στην ΑΣΚΤ επί είκοσι πέντε χρόνια, ενώ για δέκα από αυτά ήταν και διευθυντής της Σχολής. Επί της θητείας του έγιναν σημαντικές κτιριακές και θεσμικές παρεμβάσεις που εκσυγχρόνισαν το πανεπιστημιακό ίδρυμα. Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής και έχει διακριθεί επανειλημμένα για το έργο του. Το 1978 εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Βενετίας. Επίσης, έχει δημοσιεύσει κείμενα για την τέχνη και έχει μεταφράσει από τα γαλλικά, τα ιταλικά και τα αγγλικά κείμενα καλλιτεχνών, λογοτεχνών και φιλοσόφων. Ήταν αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.