«Η βουλγαρική εξωτερική πολιτική και το ζήτημα της Θράκης (1878-1919)» στην ΦΕΞ

2-3 πράγματα που ξέρω για…

Οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν «2-3 πράγματα…» που θα βοηθήσουν στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

[20.00] Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης

«Η βουλγαρική εξωτερική πολιτική και το ζήτημα της Θράκης (1878-1919)»

Με την Νόρα Ναξίδου, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.

Σύντομο Βιογραφικό: 

Η Ελεονώρα Ναξίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη. Το 2008 διορίστηκε ως λέκτορας της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και το 2014 έγινε επίκουρη καθηγήτρια. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ (2000). Πεδίο της έρευνάς της αποτελεί ο χώρος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κυρίως κατά τη νεότερη και σύγχρονη εποχή. Ειδικότερα τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν το φαινόμενο του εθνικισμού στα Βαλκάνια, την ανάπτυξη των εθνικών κινημάτων και τη συγκριτική τους προσέγγιση, τις σχέσεις εκκλησίας και εθνικής ιδεολογίας, θέματα μειονοτήτων, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη νεότερη και σύγχρονη βουλγαρική ιστορία και ιστοριογραφία. Επιπλέον η επιστημονική της ενασχόληση επεκτείνεται και στη μεσαιωνική βαλκανική ιστορία. Εξετάζει τις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας και πολιτικής ιδεολογίας με σημείο αναφοράς την Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια και έχει δημοσιεύσει μελέτες και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

*Φωτογραφία: Ασφαλιστήριο συμβόλαιο του Μαργαρίτη Ιωάννου έναντι ποσού 290 λέβα από 24/4/1914 έως 24/4/1921 από Κων/νο Φραντζή για πυρκαγιά. Έμβλημα: «Θεέ προστάτευε την Βουλγαρία». Πρώτη Βουλγαρική   ασφαλιστική εταιρία στην πόλη Ρούσσε που βρίσκεται στο βόρειο- ανατολικό τμήμα της Βουλγαρίας.

Αρχείο Χαρίκλειας Σταματίας Μαργαριτοπούλου. Από το υπό έκδοση βιβλίο της με τίτλο «Μονοπάτια Διασποράς Λατινόφωνων Ελλήνων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Οδοιπορικό μέσα από ένα ανέκδοτο οικογενειακό αρχείο 1864-1949.»

 

 

Να μην ξεχάσω να παρακολουθήσω ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΜηΝΑ

13ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Ξάνθη

Η Ανοιξιάτικη γιορτή κλασικής μουσικής στην Ξάνθη

Παρασκευή 12   έως και Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής στην Ξάνθη με μια ποιοτική προοπτική στον πολιτισμό συμπλήρωσε τα δεκατρία χρόνια παρουσίας του στην ευρύτερη περιοχή. Εκφράζει το χώρο της σοβαρής μουσικής σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, των τοπικών ωδείων και μουσικών σχολείων.

Λάμπης Βασιλειάδης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ

Πληροφορίες και το πρόγραμμα των συναυλιών στο www.fex.org.gr

Εκδηλώσεις εργαστηρίων. www.facebook.com/FEXANTHI / Αναλυτικό πρόγραμμα της ΦΕΞ www.fex.org.gr

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού

Το πρόγραμμα της ΦΕΞ υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ • ΣΜΥΡΔΕΞ ΑΕ • ΣΕΚΕ ΑΕ   • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΤΜΕΖΑ   • ΜΑΣΟΥΤΗΣ •   ΣΚΑΡΠΕΛΟ – συντήρηση έργων τέχνης •   ΚΤΗΜΑ ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗ • MEZEBAR– Bar & Gril •   ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ «ΠΥΡΓΕΛΗ» • ΥΔΡΩ COSMOS • ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΟΡΦΕΑΣ • SCHUR FLEXIBLE ABR

 

Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης /πολιτιστικό δίκτυο Ξάνθης

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ Αντίκα 7, 67132 Ξάνθη Τηλ.: 25410 25421 – 6937120986 fexanthis@gmail.com   fexorg@otenet.gr www.fex.org.gr https://www.facebook.com/FEXANTHI

ΔΗΛΩΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑΣ / ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ

Αυτό το e-mail και οτιδήποτε μεταβιβάζεται μέσω αυτού, είναι εμπιστευτικό και απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο για χρήση των ατόμων στα οποία αποστέλλεται. Εάν το λάβετε από λάθος, παρακαλούμε ειδοποιήστε μας και κατόπιν, διαγράψτε το από το σύστημά σας. Η ασφάλεια και η αξιοπιστία των e-mails δεν είναι εγγυημένη. Η ΦΕΞ δε φέρει καμία ευθύνη για οποιαδήπ

You may also like...