Η αβάσταχτη γοητεία των εγχόρδων

Το Κουαρτέτο εγχόρδων Τετρακτύς
συμπράττει με τον τσελίστα Νικόλα Καβάκο

Τρίτη 29 Απριλίου, ώρα 20:30

Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
O Kύκλος «Μουσική δωματίου» κλείνει την Τρίτη 29 Απριλίου με μια βραδιά-αφιέρωμα στην «Αβάσταχτη ελαφρότητα των εγχόρδων», στην οποία συμπράττουν το Κουαρτέτο Τετρακτύς και ο Νικόλας Καβάκος, κορυφαίος τσελίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι πέντε διακεκριμένοι μουσικοί, στη συναυλία τους στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος (ώρα έναρξης: 20.30), θα αντιπαραθέσουν το Έβδομο κουαρτέτο του Σοστακόβιτς με το Κουαρτέτο αρ. 2 του Μποροντίν και το Κουιντέτο εγχόρδων D. 956 του Σούμπερτ, έργο-απαύγασμα της μουσικής δωματίου. Της συναυλίας θα προηγηθεί σύντομος σχολιασμός του προγράμματος από τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη.
Όταν τα μέλη του Κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς έλαβαν μέρος, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2011-12, στον Κύκλο Rising Stars του European Concert Hall Organisation (ECHO) ως πρόταση του Μεγάρου Μουσικής, οι κριτικοί μίλησαν για ένα «νέο ανερχόμενο κουαρτέτο» με «απολλώνεια τεχνική», εκφραστική διαφάνεια, διαυγή και μεστό ήχο, μοναδικό ύφος και δεξιοτεχνικό φραζάρισμα. Το Κουαρτέτο Τετρακτύς δημιουργήθηκε το 2008. Απαρτίζεται από τους Γιώργο  και Κώστα Παναγιωτίδη (βιολί), Aλί Μπάζεγκμεζλερ (βιόλα) και Δημήτρη Τραυλό (τσέλο). Και τα τέσσερα μέλη του έχουν σπουδάσει σε πανεπιστήμια στο εξωτερικό και έχουν μακρά πείρα σε ορχηστρικές συνεργασίες υπό τη διεύθυνση μεγάλων αρχιμουσικών. Ο Γιώργος Παναγιωτίδης, κάτοχος πρώτου παγκόσμιου βραβείου στο βιολί, έχει τη θέση του αναπληρωτή εξάρχοντα στην Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, ο Κώστας Παναγιωτίδης είναι μέλος του Ergon Ensemble και έπαιζε στα πρώτα βιολιά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, ο Aλί Μπάζεγκμεζλερ είναι κορυφαίος στις βιόλες της Καμεράτα, ενώ ο Δημήτρης Τραυλός είναι μόνιμος μουσικός στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το Κουαρτέτο Τετρακτύς, μετά το ντεμπούτο του στο Πνευματικό Κέντρο Διονύσου το 2008 και τις εμφανίσεις του το Ινστιτούτο Γκαίτε, την αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» και το ΜΜΑ, όπου συνόδευσε μουσικά την ανάγνωση της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Ντίκενς από τον Τζέρεμυ Άιρονς, προτάθηκε από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών να συμμετάσχει στον Κύκλο Rising Stars 2011-2012 και πραγματοποίησε περιοδεία σε φημισμένες αίθουσες της Ευρώπης κερδίζοντας την εύνοια του κοινού όσο και του Τύπου (Άμστερνταμ, Παρίσι, Βρυξέλλες, Αμβούργο, Μπέρμιγχαμ, Στοκχόλμη, Βαρκελώνη κ.ά.), ενώ συμμετείχε και στην Μπιεννάλε κουαρτέτων που ήταν αφιερωμένη στον συνθέτη Βόλφγκανγκ Ριμ. Το ρεπερτόριο του Κουαρτέτου Τετρακτύς απηχεί τη βαθιά αγάπη των μελών του για την κλασική εργογραφία αλλά και το έντονο ενδιαφέρον τους για τη σύγχρονη δημιουργία. Στις συναυλίες τους, ο Λίγκετι συναντά τον Μότσαρτ, ο Σκαλκώτας τον Χάυντν και ο Βέμπερν τον Μπετόβεν, καθώς στόχος τους είναι η δημιουργία μιας ξεχωριστής ατμόσφαιρας μέσα από αναπάντεχες μουσικές συναντήσεις.
Ο Νικόλας Καβάκος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε βιολοντσέλο με τον Βύρωνα Φιδετζή. Ύστερα από πρόσκληση του J.F. Sellheim, συνέχισε τις σπουδές του στην Aκαδημία του Αννόβερου. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Aκαδημία του Βύρτσμπουργκ (τάξη Xenia Jankovic) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Παράλληλα, παρακολούθησε σεμινάρια με τους Philippe Muller, Heinz Deinze και Hatto Beyerle (Alban Berg Quartet). Το 2007, πήρε μάστερ στη μουσική δωματίου με τον Bλαντίμιρ Μέντελσον στην Ακαδημία της Χάγης. Έχει εμφανισθεί ως σολίστ αλλά και με σύνολα μουσικής δωματίου σε Ευρώπη, Λατινική Αμερική και ΗΠΑ, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Ναυπλίου και Der Tagneuer Musik, στο Στάτχαγκεν, στη Σαντορίνη, στο Άννενμπεργκ, καθώς και σε γνωστά συναυλιακά κέντρα (Κάρνεγκι Χολ, Αίθουσα Σαίνμπεργκ, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών), συμπράττοντας με τους Ιγκόρ Όιστραχ, Δημήτρη Σγούρο, Βλαντίμιρ Μέντελσον, Φάμπιο ντι Καζόλα, Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε παραγωγές της ελληνικής και γερμανικής ραδιοτηλεόρασης και έχει ηχογραφήσει δίσκους ακτίνας με έργα μουσικής δωματίου (Γ. Μπραμς, Β. Α. Μότσαρτ), καθώς και Χρήστου Μεντή in memoriam. Συναυλίες του έχουν μεταδοθεί από την EBU (European Broadcasting Union) στη Δανία, την Ολλανδία, τη Ρουμανία και την Τουρκία. Διδάσκει βιολοντσέλο στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών. Από το Μάρτιο του 2001 είναι κορυφαίος τσελίστας στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Τρεις συνθέτες δύο εθνικοτήτων από δυο διαφορετικούς αιώνες και τρία διαφορετικά μουσικά ρεύματα συναντώνται στο πρόγραμμα της βραδιάς του Κουαρτέτου Τετρακτύς με τον Νικόλα Καβάκο: οι Ρώσοι Nτμίτρι Σοστακόβιτς (1906-1975) και Aλεξάντρ Μποροντίν (1833-1887) με τον Αυστριακό Φραντς Σούμπερτ (1797-1828).
Ο Σοστακόβιτς συνέθεσε το τριμερές Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 7 σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 108 μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου 1960 στη μνήμη της πρώτης συζύγου του, Νίνας, η οποία είχε αποβιώσει το 1954. Είναι το πιο σύντομο κουαρτέτο του και διαρκεί μόλις 12 λεπτά. Το έργο χαρακτηρίζεται από βαθιά μελαγχολία και θλίψη, η ατμόσφαιρα παραμένει ζοφερή και ερεβώδης καθ’ όλη τη διάρκειά του, ενώ δεν υπάρχουν παύσεις μεταξύ των τριών μερών. Η πρεμιέρα δόθηκε στο Λένινγκραντ από το Κουαρτέτο Μπετόβεν δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του έργου. Η χρονιά του 1960 ήταν ιδιαίτερης σημασίας για τον σπουδαίο –και κατά πολλούς αμφιλεγόμενο λόγω της σύνδεσης του έργου του με το σοβιετικό καθεστώς– μουσουργό του 20ού αιώνα, καθώς σηματοδοτεί τη στροφή της σταδιοδρομίας του από την πατριωτική απλοϊκότητα σε περισσότερο περιπετειώδεις και ελεύθερες μουσικές διαδρομές επηρεασμένες κυρίως από την τραγικότητα της ίδιας του της ζωής.
Ο Αλεξάντρ Μποροντίν, μέλος της περίφημης «Ομάδας των πέντε» (Μπαλάκιρεφ, Κουί, Μούσοργκσκι και Ρίμσκι-Κόρσακοφ), υπήρξε από τις αντιπροσωπευτικές φυσιογνωμίες της Εθνικής Ρωσικής Σχολής. Έγινε γνωστός κυρίως για τις συμφωνίες του και την όπερα «Πρίγκιπας Ιγκόρ». Εκτός από μουσική, είχε επίσης σπουδάσει ιατρική και χημεία. Ο Μποροντίν ήταν προοδευτικός άνθρωπος. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής των γυναικείων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης του αναλφαβητισμού, ενώ ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Γυναικείας Ιατρικής Σχολής της Αγίας Πετρούπολης. Έγραψε το δημοφιλέστατο Κουαρτέτο εγχόρδων σε ρε μείζονα αρ. 2 (Kuhn 55) στα 1881, σε ηλικία 48 ετών, κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών, το οποίο έτυχε θερμότατης υποδοχής όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ρωσία. Ο Μποροντίν το αφιέρωσε αργότερα στη σύζυγό του ως δώρο για την 25η επέτειο των γάμων τους. Ωστόσο, η φήμη του δεύτερου Κουαρτέτου οφείλεται κυρίως στο διάσημο μιούζικαλ «Κισμέτ» (1953), μέσω του οποίου αναδείχθηκαν τα εξωτικά και ανατολίζοντα θέματά του, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για τη μουσική επένδυση του έργου. Οι μουσικολόγοι ανιχνεύουν στο λεπτεπίλεπτο αυτό έργο επιρροές από τον Χάυντν, τον Μπετόβεν και τον Τσαϊκόφσκι.
Ολόκληρο το δεύτερο μέρος της συναυλίας του Κουαρτέτου εγχόρδων Τετρακτύς και του τσελίστα Νικόλα Καβάκου είναι αφιερωμένο στον αυστριακό ρομαντισμό. Ο Φραντς Σούμπερτ, παρά τη σύντομη ζωή του (ήταν μόλις 32 ετών όταν πέθανε), άφησε πίσω του μια πλουσιότατη παρακαταθήκη από συμφωνίες, λίντερ, παρτιτούρες μουσικής δωματίου και κυρίως έργα για πιάνο. Ήταν κι εκείνος ένας από τους ρομαντικούς δημιουργούς που δεν ευτύχησε να γνωρίσει τη μεγάλη δόξα όσο ζούσε. Οι συνθέσεις του αναδείχθηκαν αργότερα από τους Μέντελσον, Σούμπερτ, Μπραμς και Λιστ. Το Κουιντέτο εγχόρδων σε ντο μείζονα, έργο 163 (D. 956) αποτελείται από τέσσερα μέρη και ήταν το τελευταίο έργο του μουσικής δωματίου. Ολοκληρώθηκε μόλις δύο μήνες πριν από το θάνατό του, το 1828, αλλά χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από 20 χρόνια για να εκδοθεί και 25 για να ερμηνευθεί δημοσίως στις 17 Νοεμβρίου 1850 στη Μουζίκφεραϊν της Βιέννης. Θεωρείται μια από τις ωραιότερες συνθέσεις όλων των εποχών και χαρακτηρίζεται από ανεξάντλητο πάθος και αστείρευτη υποβλητικότητα.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 12 € (Β΄ Ζώνη) και 20 € (Α΄ Ζώνη). Ειδικές τιμές: 5 € (φοιτητές, νέοι, άνεργοι και Α.Μ.Ε.Α.) και 8 € (65+ και πολύτεκνοι).

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μεγάρου: www.megaron.gr
Επίσης:
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...