Ηχοπερίπατος στην Ορεινή Ροδόπη

Ηχοπερίπατος στην Ορεινή Ροδόπη

Στις 24 Απριλίου 2018 η chrysallida αφουγκράστηκε και κατέγραψε τους μαγικούς ήχους της ορεινής Ροδόπης στην περιοχή του Παρανεστίου Δράμας.

Λίγους μήνες αργότερα, έχει έρθει η ώρα να μοιραστεί μαζί σας την εμπειρία της.

Ο Γιάννης Βαρελίδης μαζί με την Περιβαλλοντική Ομάδα του 6ου Γυμνασίου Ξάνθης και τις υποδείξεις των υπεύθυνων του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης πραγματοποίησαν περιβαλλοντικές ηχογραφήσεις στο Παρανέστι Δράμας, οι οποίες κυκλοφορούν πλέον σε 77 αριθμημένα αντίγραφα τα περισσότερα των οποίων διατέθηκαν ως ενθύμιο αυτής της όμορφης εμπειρίας στους μαθητές που συμμετείχαν.

Σημειώνεται ότι η ιδέα και ο βασικός στόχος της δράσης αυτής ήταν να καταγραφεί το ηχητικό περιβάλλον της περιοχής (ήχοι αέρα, βημάτων, πτηνών κλπ), ώστε αναπαράγοντάς το ο μαθητής να είναι σε θέση να ανακαλέσει τις ποικίλες μνήμες του περιπάτου βασιζόμενος αποκλειστικά στην αίσθηση της ακοής με σκοπό την καλλιέργεια και όξυνση της λειτουργίας αυτής, έναντι της υπερδιεγερμένης, στην εποχή μας, όρασης.

Ο Γιάννης Βαρελίδης ειδικότερα αναφέρει: Στην προσπάθεια να αποτυπώσουμε την πραγματική αίσθηση του χώρου και των ήχων του, ηχογραφήσαμε με τρία μικρόφωνα. Τα δύο εξ αυτών δημιούργησαν την στερεοφωνία (την αίσθηση δηλαδή του χώρου) και το άλλο ως πιο κατευθυντικό, “τόνισε” τον ήχο που θέλαμε να δώσουμε έμφαση. Η συγκεκριμένη τοποθεσία την εποχή της ηχογράφησης μας χάρισε μια τεράστια παλέτα ήχων, από νερά του ποταμού σε έντονη ή απαλή κίνηση, κελαηδίσματα από διαφορετικά είδη πουλιών, μέχρι πολλά και διαφορετικά είδη εδάφους. Το σύνολο όλης αυτής της δουλειάς, δημιούργησε το ηχητικό κολάζ που θα ακούσετε. Καλή ακρόαση.

Ελάχιστα αντίγραφα (από τα πρώτα 23, σε ειδική boxed έκδοση) διατίθενται στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.


Παραγωγή:

* chrysallida.gr

* 6ο Γυμνάσιο Ξάνθης «Γεώργιος Βιζυηνός»

* Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 6ου Γυμνασίου Ξάνθης «Γεώργιος Βιζυηνός»

Ευχαριστίες:
Ευθύμιος Σκούπρας, Γιάννης Βαρελίδης, Μαρία Μπίτου, Κωνσταντίνος Καγκελίδης, Παναγιώτης Μπύρος, Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, Μαθητές της Περιβαλλοντικής Ομάδας 6ου Γυμνασίου Ξάνθης 2017-2018.

Links
http://www.chrysallida.gr   http://www.fdor.gr   http://ioannisvarelidis.com

http://6gym-xanth.xan.sch.gr https://6gymnasioxanthis.wordpress.com/2018/04/19/ηχοπερίπατος-στην-ορεινή-ροδόπη

www.chrysallida.gr

You don’t have to call it music, if the term shocks you

(Αντι)Μουσικές Δράσεις ΦΕΞ-ΠΑΚΕΘΡΑ από το 2005.

You may also like...