Ηράκλεια 2017

Εννέα ημέρες αφιερωμένες στην ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη από το Δήμο Ηρακλείου Αττικής.

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, αφιερώνουν: «το κεντρικό πολιτιστικό φεστιβάλ της πόλης, Ηράκλεια 2017, στο μεγάλο Έλληνα δημιουργό. Από τις 9 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, στο Πάρκο 216 (Πεύκων 51 Ηράκλειο Αττικής), γνωστοί καλλιτέχνες της μουσικής και της θεατρικής σκηνής της χώρας, παρέα με τους εθνικοτοπικούς, τους πολιτιστικούς, τους αθλητικούς συλλόγους και τα παιδιά του Ηρακλείου, τραγουδούν, παίζουν, διαβάζουν και εξιστορούν την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη στην ελληνικό αλλά και τον διεθνή πολιτισμό.

Φυσικά, η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη ενώ ειδική πρόβλεψη υπάρχει και για τους μικρούς φίλους με παιδικό πρόγραμμα στον χώρο των Ηρακλείων».

Ακολουθεί αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων:

ΗΡΑΚΛΕΙΑ 2017

Μίκης Θεοδωράκης: «Στην καρδιά μου κλείνω την Ελλάδα»

Σάββατο 09/09/2017 – Κυριακή 17/09/2017
Πάρκο Ο.Τ. 216 (Πεύκων 51)

Ώρες έναρξης:
18:00 (Παιδική Σκηνή)
20:30 (Κεντρική Σκηνή)
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ σε όλες τις εκδηλώσεις
Καλλιτεχνική Οργάνωση / Παρουσίαση: Μαίρη Ιγγλέση
Διοργάνωση: Δήμος Ηρακλείου Αττικής Τμήμα Πολιτισμού – ΚΕΑΕΔΗΑ Α.Ε. ΟΤΑ

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Χαιρετισμός από τον κριτικό θεάτρου – φιλόλογο, Κώστα Γεωργουσόπουλο.
Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Mπέτυ Βαλάση και Νίκο Γαλανό, που θα μιλήσουν για την πολυσχιδή προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη.
Η Ανεξάρτητη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» με ερμηνευτές την Μαρία Φαραντούρη και τον Μανώλη Μητσιά, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στα πιο αγαπημένα λαϊκά και λυρικά τραγούδια του συνθέτη.
Πριν την επίσημη έναρξη, παρακολουθούμε ένα αφιέρωμα αγάπης στον Μίκη Θεοδωράκη με δρώμενα από τα Σύγχρονα Εκπαιδευτήρια «Μάνεση», το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 1o Λύκειο Ηρακλείου, την «AIESEC» Πανεπιστημίου Πειραιώς, τον μικρό Κοσμά Παυλόπουλο, τον Όμιλο Γυμναστικής Ηρακλείου Αττικής «Ο.Γ.ΗΡ.Α.» σε χορογραφία της Χριστίνας Ζούρου και από τον Σύλλογο Α.με.Α. «Αλκυόνη».

Στη συνέχεια ακούμε το «Ασίκικο Πουλάκη», με τη φωνή του Βασίλη Λέκκα, χορογραφημένο από τους: Αγγελική Μουτσοπούλου και Κοσμά Χειράκη.

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από την ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου. Απαγγέλει ποιήματα που μελοποίησε ο συνθέτης.
Ακολουθεί ο φιλόλογος – συγγραφέας – εικαστικός Αναστάσης Μαδαμόπουλος: «Ο λόγος της ποίησης ανταμώνει το μέλος του Μίκη».
Στη συνέχεια, η ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου, με το κιθαριστικό ντουέτο των Νότη Μαυρουδή και Γιώργου Τοσικιάν, παρουσιάζουν ένα μουσικό σύνολο που εκφράζει τις ελπίδες και τους καημούς της ψυχής με τίτλο «Κάθε μια νύχτα είναι μόνο μια σελίδα».
Πριν την επίσημη έναρξη του προγράμματος, ο «Επιμορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ηρακλείου Αττικής», μιλά για τον «Θεοδωράκη της καρδιάς μας».

Θα ακολουθήσει χορευτικό από την Σχολή Χορού Marie Claire «Dance Studio», σε χορογραφία Θοδωρή Χαλά.

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τον ηθοποιό Γιάννη Τσιώμου, που θα παρουσιάσει τον «Μίκη της μουσικής».
Χαιρετισμός από τον Εμπορικό Σύλλογο Δήμου Ηρακλείου Αττικής ΕΕΣΗΑ, με τίτλο «Οι ήχοι του πικ απ στα μαγαζιά της πόλης».
Χορευτικό από τη Σχολή Χορού «The Dance Club by Neo Hrakleio», σε χορογραφία Χρύσας Κορφιάτη.
«Ο Θεοδωράκης σε τζαζ-ροκ», με την κιθάρα του Δημήτρη Ζαφειρέλη και το σαξόφωνο του Γιάννη Λεγάκη.
Ο Χορευτικός Όμιλος «Ειρήνη» Ηρακλείου Αττικής, μας ταξιδεύει «Από το Τσεσμέ στην Χίο, με τους γονείς του Μίκη, 1922μΧ», με χοροδιδάσκαλο τον Δημήτρη Μπάκο.
Η βραδιά κλείνει με την θεατρική παράσταση «Οίκος Ευγηρίας – Η Ευτυχισμένη Δύσις» του Μανώλη Κορρέ, από την Θεατρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαθεοδώρου – Μπελίτση, με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Κατερίνα Γιαμαλή και Αλμπέρτο Εσκενάζυ, που θα παρουσιάσουν τον «Μίκη της Τέχνης και του Πολιτισμού».
Το «Σώμα Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου Αττικής», παρουσιάζει μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη με τον Δημήτρη Γούζιο στο βιολοντσέλο.
«Ο Θεοδωράκης στις γειτονιές του Ηρακλείου – Άλλοτε και Τώρα», κείμενα, εικόνες από το βιβλίου του Μανώλη Τασούλα και ζωντανές μαρτυρίες Ηρακλειωτών επί σκηνής, με διαδραστική συμμετοχή από το κοινό.
Ο Παμπελοποννησιακός Σύλλογος Ηρακλείου Αττικής «Ο Γέρος του Μωριά», σε συνεργασία με το ωδείο «Άλφα», παρουσιάζει το μουσικό συγκρότημα «Canto Mortale», σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Επιμέλεια – Συντονισμός: Μαρία Λάτσινου.
Ο Σύλλογος Φίλων Στέλιου Καζαντζίδη «Ο Ζέφυρος», ζωντανεύει μνήμες του παλιού κοσμικού κέντρου «Ζέφυρος» στο Ηράκλειο, με την φωνή του αξέχαστου Στέλιου στα τραγούδια του Μίκη. Συμμετέχει ο Χορευτικός Όμιλος «Ο Ζέφυρος» και η «Ορχήστρα Φίλων» του Στέλιου.
Ο Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου Αττικής, τραγουδούν «Τα αγαπημένα Χανιά του Μίκη», με τον Μιχάλη Βογιατζιδάκη στο τραγούδι και στη λύρα και τους Μάρκο Αγριμάκη & Γιώργο Καριωλάκη στο λαγούτο.
Η βραδιά κλείνει κινηματογραφικά με απόσπασμα από το μπαλέτο «Αλέξης Ζορμπάς», σε μια μοναδική παράσταση από την αρένα της Βερόνα, με μεγάλη συμφωνική ορχήστρα. Διεύθυνση ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης. Πρώτος χορευτής: ο διάσημος Ρώσος Βλαντιμίρ Βασίλιεφ (από το αρχείο του Τάκη Μπαστέα).

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τον ηθοποιό Νίκο Μαγδαληνό, που θα παρουσιάσει τον «Μίκη της αντίστασης».
Ο Σύλλογος Μακεδόνων Ηρακλείου Αττικής «Ο Μέγας Αλέξανδρος», με την χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αταλάντης «Η Πρόοδος» και με μαέστρο τον Γιώργο Κοσμίδη, στέλνουν λυρικά την αγάπη τους στον «μεγάλο Θεοδωράκη».
Ο Σύλλογος Πελεκαναδαίων Ηρακλείου Αττικής, κάνει έναν θεατρικό χαιρετισμό στον σπουδαίο Έλληνα δημιουργό «..τραγουδώντας στο λιοτρίβι».
«Η αστική τάξη της Μεσσηνίας χορεύει βαλς και Ζορμπά», σε χορογραφία της Αγγελικής Μουτσοπούλου, από τον Σύλλογο Μεσσηνίων Ηρακλείου Αττικής «Ο Παπαφλέσσας».
Συναυλία από το Ωδείο «Ριζοπούλου» με την μεσόφωνο Ελένη Βουδουράκη και την συνοδεία της κιθάρας του Σταύρου Αγιαννιώτη. Θα ακουστούν τραγούδια από τους κυριότερους ποιητικούς κύκλους που έχει μελοποιήσει ο συνθέτης.
Στο τέλος της βραδιάς, θα παρακολουθήσουμε ένα σπάνιο ντοκιμαντέρ της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, για τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, από το αρχείο του Τάκη Μπαστέα.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τον ηθοποιό Δημήτρη Δεγαΐτη, που θα παρουσιάσει τον «Διαχρονικό Μίκη». Στη συνέχεια, η μικρή Διώνη Δεγαΐτη, μιλά για τον «Αγαπημένο Μίκη των παιδιών».
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδοσιακών Χορών «Ο Μόλυβος» (παράρτημα Αθήνας), παρουσιάζει τη «Λέσβο που αγάπησε ο Μίκης». Περιλαμβάνονται χοροί και τραγούδια, σε διδασκαλία του Γρηγόρη Γρηγορίου.
Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών Ηρακλείου Αττικής «Ο Καραϊσκάκης», παρουσιάζει το δρώμενο του ρουμελιώτικου γάμου με τίτλο «Την κοπελιά μου τη λένε Λενιώ και θα την παντρευτώ!». Ένα διαφορετικό γλέντι, υπό τους ήχους του Μίκη.
Σπάνια κινηματογραφικά και θεατρικά αποσπάσματα από το αρχείο του Μίκη Θεοδωράκη, με την επιμέλεια του συνεργάτη του, Βασίλη Αζίση.
Η βραδιά κλείνει με τον Ηλία Παλιουδάκη και το συγκρότημά του, που μας πηγαίνει «από την Κρήτη ως τον Βαρδάρη».

Ένα μουσικό αφιέρωμα με έντεχνα και παραδοσιακά τραγούδια, αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη και όχι μόνο…

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Τζένη Καλλέργη και Κώστα Καστανά, που μας μεταφέρουν στον «Μίκη των αρχαίων Θεάτρων και της Όπερας».
Η Ελληνογαλλική Σχολή «Saint Joseph» ακροβατεί χορευτικά ανάμεσα στα τραγούδια του Έλληνα δημιουργού.
Από τον Ιερό Ενοριακό Καθολικό Ναό Αγίου Λουκά, ο Αλέξανδρος Τσαλαπατάνης στην κιθάρα και ο Κώστας Γεροντάκης στο μπουζούκι, παρουσιάζουν αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη.
Ο Σύλλογος Αρκάδων Ηρακλείου Αττικής «Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης», χορεύει τους ήχους του Μίκη Θεοδωράκη και την ποίηση του Νίκου Γκάτσου, με την επιμέλεια της Ιφιγένειας Αλβανού και της Πηνελόπης Νάνου.
Η βραδιά κλείνει με την θεατρική παράσταση: «Τί έκανες στο πόλεμο μαμά;» της Μαρούσας Παπαστάμου, από την θεατρική ομάδα «Ελευθερίας Πράξεις» σε σκηνοθεσία Τασιλένας Βουδούρη.

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Μαρία Ζαχαρή και Ηλία Λογοθέτη, που παρουσιάζουν τον «Κινηματογραφικό Μίκη».
Χορευτικό από τον Γυμναστικό Σύλλογο «Φερενίκη», με την Ολυμπιονίκη Χαρά Καρυάμη και την ομάδα της.
Τραγούδια από το «Θεομητορικόν Ωδείον». Στην ορχήστρα θα παίξουν οι καθηγητές μουσικής του Ωδείου και θα τραγουδήσουν οι καθηγητές φωνητικής, Σάσα Παπαλάμπρου, Ελένη Μιχαήλου, Χαριτίνη Πανοπούλου. Συμμετέχει το Χορευτικό Ενηλίκων Ενορίας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηρακλείου Αττικής.
Οι «Δροσουλίτες» παρουσιάζουν από το «Χθες στο Σήμερα», μια βραδιά έντεχνου τραγουδιού, με πινελιές του Έλληνα δημιουργού.
Στο κλείσιμο της βραδιάς βλέπουμε την ταινία: «Μίκης Θεοδωράκης: Μουσική για τον Ελληνικό και ξένο κινηματογράφο (1954-2000)». Μια εκπληκτική αναδρομή στο έργο του, από το αρχείο του Τάκη Μπαστέα.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 / Κεντρική Σκηνή / Ώρα έναρξης 20:30

Έναρξη βραδιάς από τους ηθοποιούς Ελένη Γερασιμίδου και Αντώνη Ξένο, που παρουσιάζουν τον «Θεατρικό Θεοδωράκη».
Χορευτικό από την Ελληνοαγγλική Α.Σ. «Πρωτοπορία», σε χορογραφία της Χριστίνας Ψαράκη.
Η Μικτή Χορωδία του Δήμου μας, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Φυλακτού.
Χορευτικό από τη σχολή χορού «The Dance Club by neo Hrakleio», σε χορογραφία Χρύσας Κορφιάτη.
«Εθνικό Ωδείο Γιούλας Γοργογιάννη», η Παιδική Χορωδία με μαέστρο την Εύη Χλωρού.
Χορευτικό από τη Σχολή «Poema Escuela Del Tango», σε χορογραφία της Μάχης Παπαδημητρίου.
Χορωδία Β’ Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας, με μαέστρο τον Νίκο Φυλακτό.
Χορευτικό από την Ελληνοαγγλική Α.Σ. «Πρωτοπορία», σε χορογραφία της Χριστίνας Ψαράκη.
Χορωδία Α’ Κ.Α.Π.Η. του Δήμου μας, με μαέστρο την Άννα Αθανασιάδου.
Χορωδία ΚΑΠΗ Ερυθρού Σταυρού του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, με μαέστρο την Μαρία Κοτρίδου.
Χορευτικό από την Σχολή μπαλέτου και ρυθμικής «Ισιδώρα Γαλατοπούλου», σε χορογραφία της.
Η βραδιά κλείνει με την ορχήστρα του «Εθνικού Ωδείου Γιούλας Γοργογιάννη». Τραγουδούν η Αλέκα Γιανναδάκη και η Ράνια Μιχαλοπούλου.

Παιδικό πρόγραμμα

Στις 18.00, λίγο πριν τις κυρίως εκδηλώσεις, αρχίζει το πρόγραμμα της παιδικής σκηνής για τους μικρούς θεατές:

Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο Καραγκιόζης τραγουδιστής», από τον ηθοποιό – καραγκιοζοπαίκτη Κοσμά Χειράκη. Η αγαπημένη λαϊκή παράδοση, μικρών και μεγάλων, συναντά τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017

«Ο μικρός Μίκης» από το Θέατρο «Ελεύθερη Έκφραση». Τα παιδικά χρόνια και η ζωή του μεγάλου δημιουργού, γίνονται παραμύθι από την θεατρική συγγραφέα Ειρήνη Φ. Κουτσαύτη, για παιδιά ηλικίας 4-10 χρόνων. Με διαδραστικά παιδαγωγικά παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιού, ζωγραφική και στίχους, τα παιδιά καλούνται να μάθουν τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και να φτιάξουν ένα δώρο-έκπληξη για τον δημιουργό.

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Η Τέχνη σαν γλώσσα επικοινωνίας και εξοικείωσης με την Ετερότητα. Ανοιχτά εργαστήρια παιδιών και εφήβων, εμπνευσμένα από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Από την ομάδα ΕτερΑrt με συντελεστές την μουσικοπαιδαγωγό Άννα Βαφειάδου και την χορογράφο Κατερίνα – Ερατώ Ζουρουφίδου, σε συνεργασία με την «Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Βασιλικής Μαρούλη».

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

Η Τέχνη σαν γλώσσα επικοινωνίας και εξοικείωσης με την Ετερότητα. Ανοιχτά εργαστήρια παιδιών και εφήβων, εμπνευσμένα από την μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Από την ομάδα ΕτερΑrt με συντελεστές την μουσικοπαιδαγωγό Άννα Βαφειάδου και την χορογράφο Κατερίνα – Ερατώ Ζουρουφίδου, σε συνεργασία με την «Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Βασιλικής Μαρούλη».

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

«Παιχνίδια, κορδέλες και χρώματα»: Ένα γαϊτανάκι χαράς με τα παιδικά τραγούδια του συνθέτη, από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (Τοπικό Τμήμα Ηρακλείου Αττικής).

Εικαστικά εργαστήρια για παιδιά (ζωγραφική, κέντημα, κολλάζ, συνθέσεις κ.ά) από τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ηρακλείου Αττικής.

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Κουκλοθέατρο «Χαρχούτ»: «Το Βραχογιγαντάκι που τραγουδούσε για τις ανεμώνες».

Παράλληλα, όλες τις ημέρες στο χώρο των εκδηλώσεων θα υπάρχει:

Street Art και έκθεση ζωγραφικής από το εικαστικό εργαστήρι των ΚΑΠΗ του Δήμου μας, με θέμα «Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε καβαλέτο», υπεύθυνη: Άννα Τσαμκόσογλου, εικαστικός – ζωγράφος.
Έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον Μίκη Θεοδωράκη, υπεύθυνος: Ανέστης Πρωταίος, εικαστικός – ζωγράφος.
Συλλογή τροφίμων από το «Σώμα Εθελοντών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής» για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

 

You may also like...