Ημερίδα «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο» Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 / 11:00-15:00 ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Ημερίδα «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο» Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 / 11:00-15:00 ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Ο ορισμός της έννοιας της συλλογής, τα κίνητρα που καθοδηγούν τους συλλέκτες, αλλά και τα κριτήρια ταξινομήσεων των συλλογών τους, ο δημόσιος ή ιδιωτικός χαρακτήρας τους, η ιστορικότητά τους, οι πολιτικές συγκρότησης, αλλά και δωρεών τους, τα πρακτικά ζητήματα οργάνωσης και τεκμηρίωσής τους, μαζί με τη διαχείριση και προβολή τους, είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θέτουν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα με τίτλο «Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο» που θα πραγματοποιηθεί στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης) το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019, ώρες 11:00-15:00. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή για το κοινό.

Η μελέτη των συλλογών καλύπτει σήμερα ένα ευρύ πεδίο έρευνας, γίνεται αντικείμενο μιας σειράς αναλύσεων και θεωρητικών προσεγγίσεων. Με αφετηρία σημαντικές μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές έργων τέχνης, η ημερίδα στο σύνολό της επιχειρεί να θέσει στο επίκεντρο τη συμβολική και ιδεολογική διάσταση των συλλογών ως φορέων πολιτιστικών νοημάτων μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή την τρέχουσα έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα» η οποία φιλοξενείται στο MOMus- Πειραματικό Κέντρο Τεχνών έως τις 10 Μαρτίου 2019.

Πρόγραμμα ημερίδας

«Συλλογές έργων τέχνης: Από το ιδιωτικό στο δημόσιο» Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 / 11:00-15:00

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)

Ομιλητές:

Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης

Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

«Ο συλλέκτης Γιώργος Κωστάκης. Η περιπέτεια μιας συλλογής»

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ

ΚΕΝΤΡΟ

ΤΕΧΝΩΝ

Ειρήνη Οράτη, επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank «Τέσσερις συλλογές σε μία. Η διαμόρφωση της Συλλογής της Alpha Bank την τελευταία εικοσαετία»

Σταμάτης Σχιζάκης, επιμελητής, Τομέας νέων μέσων και φωτογραφίας, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

«Η συλλογή του ΕΜΣΤ: Ιστορία, πολιτική συγκρότησης και προοπτικές»

Συραγώ Τσιάρα, ιστορικός της τέχνης, αν. διευθύντρια MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης & MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών «Η Συλλογή Γ. Ι. Κατσίγρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας και το κοινό: αναζητώντας το νόημα μιας νέας σχέσης»

13:00-13:20 Διάλειμμα

Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός της τέχνης, προϊσταμένη Τμήματος Συλλογών, MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

«Αλέξανδρος Ιόλας: αλλεπάλληλες διαδρομές μιας συλλογής ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο»

Θοδωρής Κουτσογιάννης, ιστορικός της τέχνης, έφορος έργων τέχνης της Βουλής των Ελλήνων

«Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων: συγκρότηση και αξιοποίηση μιας δημόσιας «λειτουργικής» συλλογής»

Γιάννης Επαμεινώνδας, αρχιτέκτονας, διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης «Οι συλλογές Άγγελου Παπαϊωάννου και Γιώργου Δέλλιου στο ΕΛΙΑ/ΜΙΕΤ Θεσσαλονίκης. Δυο δωρεές που άλλαξαν το τοπίο»

Η έκθεση

Στην έκθεση «Η Συλλογή της Alpha Bank. Ελληνική Τέχνη από το 1960 έως σήμερα» παρουσιάζονται 41 έργα σημαντικών Ελλήνων εικαστικών, χαρτογραφώντας την πορεία και την εξέλιξη, τις διαδρομές και τις τάσεις της ελληνικής τέχνης τα τελευταία περίπου 60 χρόνια. Τα έργα αυτά, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ως έργα της Συλλογής της Τράπεζας, ενισχύουν την ενότητα των σύγχρονων έργων και υπογραμμίζουν την ελληνική δημιουργία από το 1960 έως σήμερα.

Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank αποτελείται από 5.500 έργα νεοελληνικής τέχνης: πίνακες, σχέδια, χαρακτικά, γλυπτά, κατασκευές, βιβλία με εικονογράφηση, αφίσες, καθώς και υλικό τεκμηρίωσης. Τα έργα της προέρχονται από τις Συλλογές των Τραπεζών Πίστεως, Ιονικής, Εμπορικής και Citibank, οι οποίες ενοποιήθηκαν σταδιακά από το 2000 έως το 2014 και αποτελούν σήμερα την Alpha Bank, και παρουσιάζονται τακτικά σε περιοδεύουσες εκθέσεις ανά την Ελλάδα.

Επιμελητές έκθεσης: Ειρήνη Οράτη, ιστορικός της τέχνης – επιμελήτρια της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, Γιάννης Μπόλης, ιστορικός της τέχνης, Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Καλλιτέχνες: Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Αληθεινός, Στήβεν Αντωνάκος, Μιχάλης Αρφαράς, Γιάννης Γαίτης, Απόστολος Γεωργίου, Μαρία Γιαννακάκη, Νέλλα Γκόλαντα, Γιώργος Γκολφίνος, Ειρήνη Γκόνου, Μαρία Ζιάκα, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Θόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Χρίστος Καράς, Μαριγώ Κάσση, Νίκος Κεσσανλής,

Κώστας Κουλεντιανός, Γιάννης Κουνέλλης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιώργος Λάππας, Τάσος Μαντζαβίνος, Ιάσων Μολφέσης, Γιάννης Μπουτέας, Παύλος, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Ρένα Παπασπύρου, Δημήτρης Περδικίδης, Γιώργος Ρόρρης, Χρύσα Ρωμανού, Λουκάς Σαμαράς, Βασίλης Σκυλάκος, Θεόδωρος Στάμος, Άσπα Στασινοπούλου, Τάκης, Θανάσης Τότσικας, Κώστας Τσόκλης, Γιώργος Χαδούλης, Μανώλης Χάρος, Αλέξανδρος Ψυχούλης

Διάρκεια: νέα παράταση έως 10 Μαρτίου 2019

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 10:00­18:00, Πέμπτη 10:00-22:00, Δευτέρα 4.03 εκτάκτως ανοιχτά 16:00-22:00 Τηλ. επικοινωνίας: 2310 593270

You may also like...