Ημερίδα – Παρουσίαση της Ψηφιοποίησης του Αρχείου του και ανάπτυξης δικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογών, αλλά και της ψηφιοποίησης και αποκατάστασης τριών ταινιών του Μιχάλη Κακογιάννη

Michalis_CacoyannisΠαρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, από τις 13:00 έως τις 15:00
Ημερίδα – Παρουσίαση της Ψηφιοποίησης του Αρχείου του και ανάπτυξης δικτυακής πλατφόρμας και εφαρμογών, αλλά και της
ψηφιοποίησης και αποκατάστασης τριών ταινιών του Μιχάλη Κακογιάννη
‘Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
είσοδος ελεύθερη
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης μέσω της ψηφιοποίησης ανοίγει το αρχείο του και παραδίδει με χαρά και συγκίνηση, σε κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα και διεθνώς το υψηλής πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αξίας έργο του σπουδαίου σκηνοθέτη και Ιδρυτή του Μιχάλη Κακογιάννη αλλά και υλικά από το αρχείο του Ιδρύματος.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στο πλαίσιο της Πράξης: “Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Προβολή του Αρχείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης” διοργανώνει Ημερίδα για να παρουσιάσει το συνολικό έργο, τις νέες εφαρμογές και προοπτικές που ανοίγονται για την αξιοποίηση του Αρχείου του ΙΜΚ σε Ελλάδα και διεθνώς. Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, από τις 13:00 έως τις 15:00, στο ΙΜΚ.
Στην Ημερίδα το συνολικό έργο θα παρουσιάσουν ο κ. Δημήτρης Γιολάσης, Σύμβουλος Διοίκησης και Προγράμματος του Ι.Μ.Κ. και ο κ. Πάνος Γεωργολιός, εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας IMC Διαχείριση Πληροφοριών και Επικοινωνιών Α.Ε.
Θα προβληθούν: 30λεπτη ταινία αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη, όπως επίσης και αποσπάσματα από τις τρεις ταινίες «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» και «Τελευταίο Ψέμα», πριν και μετά από την αποκατάσταση και ψηφιοποίησή τους. Θα ακολουθήσει κέρασμα.
Το συνολικό έργο “Ψηφιοποίηση, Τεκμηρίωση και Προβολή του Αρχείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης” περιλαμβάνει συνοπτικά:
• Την ταξινόμηση, την ολοκλήρωση της επιστημονικής τεκμηρίωσης και την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση του αρχείου του Μιχάλη Κακογιάννη (αφίσες, φωτογραφίες, ανέκδοτα σενάρια, κείμενα επιστημονικών αναλύσεων, κριτικές, συνεντεύξεις, δημοσιεύματα, βιβλία, κλπ., όλου του έργου του Μιχάλη Κακογιάννη στον κινηματογράφο, το θέατρο, την όπερα κ.α.). Έργο που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και καθιστά πλέον εφικτή την ολόπλευρη αξιοποίησή του στο εξωτερικό και την Ελλάδα.
• Τη δημιουργία μίας εξελιγμένης δικτυακής πύλης, τρίγλωσσης ( Ελληνικά, Αγγλικά, Ισπανικά) και ενός διαδραστικού χρονολογίου, που θα παρουσιάζει τη ζωή και το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη μέσα στον 20ο και 21ο Αιώνα. Με τον τρόπο αυτό το συνολικό υλικό να είναι δικτυακά εύκολα προσβάσιμο διεθνώς από πολίτες, καλλιτέχνες, πολιτισμικούς φορείς, Πανεπιστήμια και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
• Την ανάπτυξη δύο ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών εφαρμογών για την ευρύτερη αξιοποίηση του αρχείου, παράλληλα με τη δημιουργία και ανάπτυξη ενός εξελιγμένου online community συμμετοχής χρηστών, για την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών γύρω από το πολιτιστικό υλικό του Ι.Μ.Κ.
• Την σημαντική αναβάθμιση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του, ώστε να έχει τη δυνατότητα για την ψηφιακή καταγραφή και παρουσίαση των εκδηλώσεων (live streaming) που παρουσιάζονται στο Πολιτιστικό του Κέντρο.
• Τη δημιουργία μίας 30λεπτης ψηφιακής ταινίας, στην οποία παρουσιάζεται συνοπτικά το έργο του Σκηνοθέτη ώστε να γίνεται γνωστό και στις νεώτερες γενιές.
• Την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση 3 κινηματογραφικών ιστορικών ταινιών μεγάλου μήκους του Μιχάλη Κακογιάννη «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Το κορίτσι με τα μαύρα» και «Τελευταίο Ψέμα».
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παραδίδει με υπερηφάνεια στην ελληνική και διεθνή κοινότητα ένα Έργο που θεωρείται μεγάλης πολιτισμικής αξίας, αφενός γιατί αφορά σε ένα καλλιτεχνικό έργο μεγάλου μεγέθους (με παγκόσμια αναγνώριση και βραβεύσεις σε φεστιβάλ του εξωτερικού και εσωτερικού) και αφετέρου γιατί ενσωματώνει τεράστια ιστορική αξία, αφού καταγράφει ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας (πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής) της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, το Έργο αυτό, αποτελώντας μέρος της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβάλει ουσιαστικά ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του δημιουργικού τομέα της Ευρώπης.
Το ΙΜΚ θέλει να ευχαριστήσει θερμά, τον σημερινό προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ» του ΕΣΠΑ 2007-2013 κύριο Μανόλη Γιαμπουρά, την Υπεύθυνη του φακέλου της Πράξης στην Μονάδα Β1 της Ψηφιακής Σύγκλισης κυρία Βασιλική Σταύρου, την Ειδική Υπηρεσία Πολιτισμού, τον Κινηματογραφικό Οργανισμό Καραγιάννης – Καρατζόπουλος και ιδιαίτερα τον κύριο Αντώνη Καρατζόπουλο, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όλους τους έκτακτους συνεργάτες και αναδόχους, καθώς και όλα τα στελέχη του Ιδρύματος που συνέβαλαν καθοριστικά στον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του Έργου.
******
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr
Στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο Parking του εμπορικού κέντρου Athens Heart από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 08:00 – 22:00. Από τις 22:00 έως τη 01:00 η χρέωση είναι 2,5€ και 1€ για κάθε επιπλέον ώρα στάθμευσης μετά από τη 01:01. Τις Κυριακές οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ θα επιβαρύνονται με 2,5€ για χρήση του parking από τις 10:00 έως 01:00. Από τις 01:01πμ θα επιβαρύνεται με κόστος 1€ για κάθε επιπλέον ώρα.

You may also like...