Ημερίδα Μουσειοπαιδαγωγικης

arxaeioΤο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης -με γνώμονα το γεγονός ότι οφείλει να ανταποκριθεί στον παιδαγωγικό του ρόλο ως μουσείου ανοικτού στην κοινωνία και να  ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα για  δια βίου μάθηση- διευρύνει το θεσμό του κύκλου ομιλιών-διαλέξεων και το τρέχον έτος αναβαθμίζει τον 8ο Κύκλο ομιλιών με τη διοργάνωση ημερίδων ώστε- μέσα από τη συμμετοχή περισσότερων ομιλητών, που είναι άτομα με κύρος και ειδική επιστημονική κατάρτιση- να προσεγγίζεται διαθεματικά και διεπιστημονικά το βασικό θέμα της ημερίδας. Σε αυτήν του την προσπάθεια έχει πολύτιμους αρωγούς τόσο επίσημους φορείς, όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων, όσο και πρόσωπα της πνευματικής ζωής του τόπου, αλλά και επιστημονικούς συνεργάτες.
Στο πλαίσιο αυτό, τον Νοέμβριο πρόκειται να οργανωθεί ημερίδα εκπαιδευτικού-και μάλιστα μουσειοπαιδαγωγικού ενδιαφέροντος- με θέμα Προτάσεις αξιοποίησης του μουσειακού περιβάλλοντος από τον εκπαιδευτικό. Η ημερίδα θα υλοποιηθεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 στις 17.30 στο χώρο εκδηλώσεων του Ιστορικού Μουσείου.
Απευθύνεται όχι μόνο σε επίσημους φορείς εκπαίδευσης και σε εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύ κοινό της πόλης μας που ενδιαφέρεται για τον τρόπο προσέγγισης της ιστορίας και του πολιτισμού μέσα από την τυπική, αλλά και άτυπη, μορφή εκπαίδευσης.
Βασικοί ομιλητές θα είναι μέλη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και συνεργάτες του Μουσείου: η κα Αναστασία Φιλιππουπολίτη, Επίκουρος Καθηγήτρια Δρ. στις Μουσειακές Σπουδές, ο κος Σίμος Παπαδόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Δρ. στην Παιδαγωγική του Θεάτρου, η κα Αναστασία Οικονομίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δρ. στην Παιδική Λογοτεχνία. Επίσης, εκτενή αναφορά στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των τρεχόντων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιστορικού Μουσείου θα γίνει από τους επιστημονικούς συνεργάτες του μουσείου, όπως την κα Κική Χριστοδούλου, Ιστορικό Τέχνης-Μουσειολόγο, και την Αγνή Λ. Καραγιάννη, Ιστορικό-Αρχαιολόγο και Θεωρητικό Θεάτρου.
Στη διάρκεια της ημερίδας θα τεθούν ζητήματα της σύγχρονης Μουσειοπαιδαγωγικής και θα υπάρξει δυνατότητα διαλόγου, με προτάσεις και αντιπροτάσεις από τους συμμετέχοντες. Επίσης, -προς ενημέρωση των συμμετεχόντων-θα υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με εκδόσεις του εκδοτικού οίκου Καλειδοσκόπιο, που τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο της Μουσειολογίας και Μουσειοπαιδαγωγική.
Στο τέλος της ημερίδας θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης και θα παραδοθεί στους διευθυντές ή εκπροσώπους των σχολείων ο συλλογικός τόμος έκδοσης του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης, που αφορά 4 βιβλία με την ιστορία της πόλης διαμορφωμένα ανά θεματικές ενότητες: οικονομία, πολιτική, κοινωνική και πνευματική ζωή, τα κτίρια και η αρχιτεκτονική της πόλης. Τα ιστορικά στοιχεία και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του μουσείου, όπως αυτά εμπεριέχονται στο συλλογικό αυτό τόμο, θα εμπλουτίσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες και θα αποτελέσουν μία ακόμη γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας του μουσείου με το σχολείο.
programma

 

You may also like...