Ημερίδα για τη νοητική υστέρηση

zzzzzzzzzzzzzzΗμερίδα για τη νοητική υστέρηση Το παράδειγμα της Βρετανίας: ενσωμάτωση, αυτονομία, δικαιώματα και προκλήσεις Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016, 10:00–16:00 Αίθουσα MC2 Είσοδος ελεύθερη με προεγγραφή Στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση Με την υποστήριξη της MenCap UK Σε συνεργασία με το Eργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα και το Βritish Council Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών διοργανώνει Ημερίδα για τη νοητική υστέρηση (10:00–16:00) με θέμα «Το παράδειγμα της Βρετανίας: ενσωμάτωση, αυτονομία, δικαιώματα και προκλήσεις»,. Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus (στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση), με την υποστήριξη της βρετανικής οργάνωσης για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες MenCap UK και σε συνεργασία με το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα και το British Council. Συμμετέχουν βρετανοί ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εργαζόμενοι με μακρά πείρα στο πεδίο της ειδικής αγωγής. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με προεγγραφή: (https://www.eventbrite.co.uk/e/29142792878#add-to-calendar-modal).

Ο συντονισμός της συζήτησης θα γίνει από την Αγγελική Γενά, κλινική ψυχολόγο και καθηγήτρια ειδικής αγωγής στο Τμήμα Φιλοσοφίας–Παιδαγωγικής–Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εισηγητές θα είναι οι: Terzi Lorella, καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Roehampton («Δικαιοσύνη και ισότητα στην εκπαίδευση – Ο διάλογος για τις ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και την αναπηρία»), Norwich Brahm, καθηγητής Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας & Ειδικής Αγωγής στο Πανεπιστήμιο του Exeter («Προετοιμάζοντας τους δασκάλους να διδάξουν παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: συνεργατικές και προσωποποιημένες προσεγγίσεις»), Goodley Daniel, καθηγητής Εκπαίδευσης & Σπουδών για την Αναπηρία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield («Humanactivism.org – Άνθρωποι με νοητική υστέρηση στη Βρετανία, 2016») και Chris Chalkley, περιφερειακός συντονιστής της Mencap UK («HERE I AM – Αυτονομία και ανάληψη ευθυνών από ανθρώπους με νοητική υστέρηση»). Θα προβληθεί επίσης μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη του Mitchell Duncan, καθηγητή Υγείας & Αναπηρίας στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου του Manchester («Θεσμική διεκδίκηση δικαιωμάτων για ανθρώπους με νοητική υστέρηση»).

Για τις προσωπικές τους εμπειρίες θα μιλήσουν ακόμη ο Mark O’Leary, ωφελούμενος της οργάνωσης Mencap UK, και ο Μιχάλης Λουδάρος, σπουδαστής στο εργαστήρι ειδικής αγωγής Μαργαρίτα.

Η Ημερίδα θα κλείσει με τη θεατρική παράσταση «Τείχη», η οποία βασίζεται στο ομότιτλο ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, από τον θίασο του ΕΕΑ Μαργαρίτα.

Οι ομιλητές…

… θα περιγράψουν τη συνολική εικόνα της ειδικής αγωγής για άτομα με μαθησιακές δυσκολίες στη Βρετανία, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση του διαλόγου σχετικά με την ενσωμάτωση και την αυτόνομη διαβίωσή τους.

Οι εισηγητές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους κυρίως στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση σε συνάρτηση με τις ανάγκες της ειδικής αγωγής καθώς και στη θέση των ανθρώπων με νοητική υστέρηση στην κοινωνία. Θα προσδιορίσουν τις απαραίτητες συνθήκες αφομοίωσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και θα εξετάσουν τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Επίσης, θα συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως η κρατική πολιτική και το μοντέλο παροχής υπηρεσιών.

Οι προσκεκλημένοι βρετανοί εισηγητές θα καλύψουν με έγκυρο τρόπο όλο το φάσμα των θεμάτων της Ημερίδας και θα μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με το κοινό, το οποίο απαρτίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών υπουργείων, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδρυμάτων ειδικής αγωγής και άλλων φορέων, ψυχολόγους, ειδικούς παιδαγωγούς, επιστήμονες, φοιτητές, γονείς και εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους.

Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Για περισσότερες πληροφορίες

210 72.82.333

www.megaron.gr

Επίσης

https://www.facebook.com/megaron.gr

http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

https://www.mencap.org.uk/

http://www.eeamargarita.gr/

https://www.britishcouncil.gr/en/events/conference-learning-disabilities-in-the-uk

You may also like...