Ημέρες ενημέρωσης ” Σπουδάζω στη Γαλλία”

Ημέρες ενημέρωσης ” Σπουδάζω στη Γαλλία
Σπουδές μηχανικών και αρχιτεκτονικής
& Πρόγραμμα υποτροφιών VRIκα! 2014             

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014, 10.00΄- 18.00΄
Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31 – Είσοδος ελεύθερη
Ημέρες ενημέρωσης ” Σπουδάζω στη Γαλλία”
Για τη δεύτερη ημερίδα του 2014 αφιερωμένη στις σπουδές στη Γαλλία που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαρτίου από 10 π.μ μέχρι 6 μ.μ., το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (Σίνα 31) θα υποδεχθεί 14 Πολυτεχνεία και Σχολές Αρχιτεκτονικής (εκ των οποίων και η περίφημη École Polytechnique). Οι εκπρόσωποι των Iδρυμάτων θα συναντήσουν τους Έλληνες φοιτητές για να απαντήσουν σε όλα τα ερωτήματα τους και για να τους παρουσιάσουν τα προγράμματα σπουδών τους.

Παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει θεματικές παρουσιάσεις στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου (αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου www.ifa.gr ). Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την χορηγία της εταιρίας Thalès.

Συμμετέχουν τα εξής Iδρύματα : Ecole Polytechnique, Polytech Grenoble, Πανεπιστήμιο Pierre et Marie Curie /EIT ICT Labs, το Master IKSEM (Information & Knowledge Systems Engineering and Management) του Πανεπιστημίου Paris 1 Panthéon-Sorbonne, EURECOM και Telecom SudParis (εξειδικευμένα στα συστήματα επικοινωνιών), Institut Supérieur de l’Electronique et du Numérique (Ανώτατο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής & Ψηφιακής Τεχνολογίας), Ecole d’Ingénieurs en Informatique EPITA (Σχολή μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών), Ecole Nationale d’Ingénieurs (Eθνική Σχολή μηχανικών) της Brest, Ecole Nationale Supérieure de Mécanique et des Microtechniques (Eθνική Ανώτατη Σχολή μηχανολόγων μηχανικών και μικροτεχνικής) της Besançon, δύο «Εθνικά Ινστιτούτα Εφαρμοσμένων Επιστημών» : INSA της Rouen και της Toulouse.

Οι σπουδές μηχανικών και αρχιτεκτονικής στη Γαλλία
Η Γαλλία διαθέτει περίπου 240 Σχολές Μηχανικών (δημόσιες και ιδιωτικές) που καλύπτουν όλους τους τομείς των επιστημών του μηχανικού. Παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά, εγγύηση της ποιότητας του πτυχίου του μηχανικού (ισότιμου του Master).
Για το έτος 2013-2014, το κόστος εγγραφής στις δημόσιες Σχολές  μηχανικών ανέρχεται στα 606 ευρώ.
Οι Σπουδές Αρχιτεκτονικής πραγματοποιούνται σε 20 δημόσιες Σχολές, διανεμημένες  σε όλη την Γαλλία. οι οποίες παρέχουν κρατικά πτυχία.
Η Εθνική Σχολή Αρχιτεκτονικής της Rouen θα βρίσκεται στο Γαλλικό Ινστιτούτο στις 29 Μαρτίου.

Γιατί λοιπόν να σπουδάσει κανείς στη Γαλλία;
            Καταρχάς, λόγω του ποιοτικού επιπέδου εκπαίδευσης : τα γαλλικά πτυχία χαίρουν αναγνώρισης και εκτίμησης σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελούν λοιπόν πραγματικό διαβατήριο για τη διεθνή αγορά εργασίας. Η δωρεάν φοίτηση στα δημόσια πανεπιστήμια αποτελεί επίσης καθοριστικό πλεονέκτημα. Τέλος, τα γαλλικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα φροντίζουν ιδιαίτερα για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων πτυχιούχων. Έτσι, υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός ώστε τα προγράμματα σπουδών να προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του εργασιακού τομέα και να προετοιμάζουν τους φοιτητές για την είσοδό τους στην ενεργό επαγγελματική ζωή. Πρόσφατη έρευνα του γαλλικού Υπουργείου Ανώτατης Εκπαίδευσης και ‘Ερευνας ανέδειξε ένα πολύ υψηλό ποσοστό επαγγελματικής απορρόφησης. Η μελέτη δείχνει πράγματι ότι το 90% των νέων που απέκτησαν διπλώματα μεταπτυχιακού επίπεδου που απονέμονται από δημόσια Πανεπιστήμια βρήκαν δουλειά μετά τις σπουδές τους.

To πρόγραμμα υποτροφιών VRIκα! της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και οι εταίροι του
Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων VRIκα! για το έτος 2014/15 ξεκίνησε στις 10/02/2014 και θα διαρκέσει μέχρι τέλος Μαΐου.

Πέραν των υποτροφιών της Γαλλικής Πρεσβείας, το πρόγραμμα προσφέρει φέτος, υποτροφίες από 6 γαλλικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (EAC, EDHEC, EURECOM, IΕSEG, La Rochelle Business School και Telecom Sud Paris) τα οποία προσφέρουν μειωμένα δίδακτρα για συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών. Το ερευνητικό κέντρο INRIA Sophia-Antipolis, σε συνεργασία με την Πρεσβεία, συγχρηματοδοτεί για δεύτερη συνεχή χρονιά δύο υποτροφίες για μεταπτυχιακά προγράμματα στην επιστήμη της Πληροφορικής. Επιπλέον, η εταιρία Elpedison Ελλάς, σε συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία, προσφέρει μία υποτροφία για φοιτητές που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε ένα από τα ακόλουθα ιδρύματα: Institut Mines Telecom, École Polytechnique, École Centrale de Paris, HEC ή ESCP Europe.

Όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα διάφορα είδη υποτροφιών και τη διαδικασία υποβολής υποψηφιότητας βρίσκονται την ιστοσελίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στη σελίδα « Σπουδές στη Γαλλία » : http://ifa.gr/index.php/el/etudes-en-fr-gen/bourses-vrika .

 HMEΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΠΟΥΔΑΖΩ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ 11 ΑΝΏΤΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚ
A ΙΔΡΥΜΑΤΑ:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ
• Ecole Polytechnique
• EURECOM *
• Ecole d’Ingénieurs en Informatique EPITA
• Ecole Polytechnique de l’Université Grenoble 1 – Polytech Grenoble
• Ecole Nationale d’Ingénieurs de Brest (ENIB)
• Ecole Nationale Supérieure de Mécanique et des Microtechniques
(ENSMM) de Besançon
• Institut Supérieur de l’Electronique et du Numérique (ISEN)
• Institut National des Sciences Appliquées (INSA) de Rouen
• Institut National des Sciences Appliquées (INSA) de Toulouse

• Telecom SudParis *

ΣΧΟΛΗΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ
• Ecole Nationale Supérieure d’Architecture de Normandie

* ΑΕΙ μέλη του προγράμματος υποτροφιών VRIκα! για το έτος 2014/15.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
Παράλληλα με τις επιμέρους συναντήσεις με τα ΑΕΙ, οι οποίες θα λάβουν χώρα
από τις 10:00’ π.μ. έως στις 6:00’ μ.μ., οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα
να παρακολουθήσουν και θεματικές παρουσιάσεις.

Πλήρες πρόγραμμα στα www.ifg.gr και www.grece.campusfrance.org

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Για πληροφορίες σχετικά με όλους τους τομείς σπουδών στη Γαλλία μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφείο Campus France καθημερινά, 10:00’ π.μ.-13:00’ μ.μ. ή να στείλετε μήνυμα στο athenes@campusfrance.org

Τίνα ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Υπεύθυνη του τμήματος
επικοινωνίας

T (30) 210 33 98 645
e-mail tfotopoulou@ifa.gr

Σταματίνα ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ
Υπεύθυνη τύπου
Αναπληρώτρια υπεύθυνης τμήματος επικοινωνίας

T (30) 210 33 98 651
e-mail sstratigou@ifa.gr
Σίνα 31 – 10680 Αθήνα
T (30) 210 33 98 600
F (30) 210 36 46 873
emailifa@ifa.gr
www.ifa.gr

 

 

 

 

 

 

You may also like...