Εlizabeth Bishop Ποιήματα σε μετάφραση του Γιώργου Παναγιωτίδη

Elizabeth_Bishop2Εlizabeth Bishop Ποιήματα σε μετάφραση του Γιώργου Παναγιωτίδη Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με τις (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν την ανθολόγηση ποιημάτων της Αμερικανίδας ποιήτριας Elizabeth Bishop στην έκδοση που κυκλοφορεί με επιμέλεια, μετάφραση και επίμετρο του συγγραφέα, ποιητή και μεταφραστή Γιώργου Παναγιωτίδη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η Elizabeth Bishop συχνά σπαταλούσε αρκετά χρόνια γράφοντας ένα μοναδικό ποίημα, εργαζόμενη κόντρα στον αυθορμητισμό και την έμπνευση της στιγμής. Με την ποίησή της, έχοντας το πάθος της ακρίβειας, απέδωσε τους τόπους όπου έζησε, τον Καναδά, την Αμερική, τη Βραζιλία. Στα ποιήματά της υποκρύπτεται η αποξένωσή της, ως γυναίκας, ομοφυλόφιλης, ορφανής, ταξιδιώτισσας δίχως πατρίδα. Μετά τον θάνατό της, η φήμη της άρχισε να μεγαλώνει τόσο, ώστε εντέλει οι περισσότεροι Αμερικανοί κριτικοί να συμφωνούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για μία από τις σπουδαιότερες ποιήτριες του 20ού αιώνα.  Κάθε ποίημά της αρχίζει όπως ξημερώνει μια όμορφη ημέρα και στο τέλος του, ο αναγνώστης, δεν έχει παρά να προσδοκά τη μεταφυσική της νύχτας. Η Elizabeth Bishop είναι η «χελώνα», όπως τη θέλει η κριτική, της αμερικανικής ποίησης, που αργά και σταθερά έλαβε εξέχουσα θέση με το εμβληματικό της έργο. Η ιδιαζόντως εικαστική οπτική της για τον κόσμο και τα πράγματα και η απαράμιλλη σκέψη της έχουν καταστήσει το έργο της μνημείο της ανθρώπινης σκέψης. Στην ιστορία της αμερικανικής λογοτεχνίας, μόνον η Emily Dickinson θα μπορούσε ίσως να παραλληλιστεί με την Elizabeth Bishop, καθώς και οι δύο έτυχαν πραγματικά τεράστιας δημοτικότητας και φήμης ακριβώς μετά τον θάνατό τους.

Η Elizabeth Bishop γεννήθηκε το 1911 στην πολιτεία της Μασαχουσέτης. Είναι εξέχουσα Αμερικανίδα ποιήτρια, εμβληματική εκπρόσωπος του αμερικανικού μοντερνισμού. Τη δεκαετία του 1970 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Τιμήθηκε με τα βραβεία Pulitzer και National Book Award. Απεβίωσε στη Βοστώνη τον Οκτώβριο του 1979.

Για το βιβλίο μιλούν οι: Τίτος Πατρίκιος (ποιητής), Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος (ποιητής, καθηγητής Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας), Κώστας Κρεμμύδας (ποιητής, εκδότης του περ. Μανδραγόρας), Γιάννης Αντιόχου (ποιητής, μεταφραστής).

Αποσπάσματα από το έργο της ποιήτριας θα αναγνώσει ο Γιώργος Παναγιωτίδης.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, 19:30

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες
Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), culture@hau.gr, www.hau.gr/culture

 

You may also like...