Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

ffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΞΑΝΘΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΗΡΩΝ Πρόσκληση Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Αβδήρων, σας προσκαλούν την Κυριακή, 22 Μαΐου στην εκδήλωση «Σύγχρονα Άβδηρα: ένας τόπος πολιτισμού». Η πρωτότυπη αυτή εκδήλωση είναι ενταγμένη στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2016 που έχει το γενικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία». Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα λάβει χώρα στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων, όπου το κοινό θα παρακολουθήσει διαλέξεις σχετικές με την ίδρυση, την εξέλιξη και τη σημερινή παρουσία του σύγχρονου οικισμού των Αβδήρων. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει περιήγηση στο παραδοσιακό τμήμα του οικισμούγια γνωριμία με επιλεγμένα κτήρια. Ώρα: 11 π.μ. – 2.00 μ.μ.Είσοδος ελεύθερη. Επιθυμητή η δήλωση συμμετοχής. Τηλέφωνα: 25410-51003, 25410-51783.

Πρόγραμμα
Πρώτο μέρος: Μουσείο Αβδήρων

Προσέλευση κοινού, προαιρετική περιήγηση στο μουσείο, διανομή φυλλαδίου

11.00 π.μ. Χαιρετισμός Δημάρχου Αβδήρων

11.10 – 11.20 π.μ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης «Άβδηρα-Πολύστυλον-Μπουλούστρα-Άβδηρα»

11.20 – 11.30 π.μ. Ανδριανή Διαγουμά, Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της  Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης  «Ο οικισμός των Αβδήρων κατά τους νεώτερους χρόνους».

11.30 – 11.40 π.μ. Μαρία Χρυσάφη, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ξάνθης «Το Αρχοντικό Παμουκστόγλου. Δύο αιώνων ιστορίες».

Δεύτερο μέρος: Περιήγηση και ξεναγήσεις στον σύγχρονο Οικισμό των Αβδήρων

1.      Σπίτι Αμερικάνου

2.      Μύλος

3.      Κρήνη

4.      Παντοπωλείο

5.      Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

6.      Λαογραφικό Μουσείο

7.      Αρχοντικό Παμουκτσόγλου

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από εκπροσώπους της ΕΦΑ Ξάνθης, της ΥΝΜΤΕ-ΑΜΘ και του Δήμου Αβδήρων

Τρίτο μέρος: Δεξίωση

Στο παραδοσιακό αρχοντικό Παμουκτσόγλου, που σήμερα αποτελεί ξενώνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης μετά την ξενάγηση θα προσφερθεί καφές και παραδοσιακά τραταρίσματα.

 

You may also like...