Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελφοί, 8 Ιουλίου 2013
ΕΤΟΣ ΚΑΒΑΦΗ
Επέτειος 150 χρόνων από τη  γέννησή του και 80 χρόνων από τον θάνατό του
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
Την Παρασκευή 5 Ιουλίου το βράδυ, άρχισε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, στους Δελφούς, το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο με τίτλο Κ.Π. Καβάφης, Ελληνικός και Οικουμενικός. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ΄Ετους Καβάφη που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με την ευκαιρία της συμπλήρωσης  150 χρόνων από  τη  γέννηση  και 80 χρόνων από το θάνατό του.
Την έναρξη του Συμποσίου έκανε η Πρόεδρος του Δ.Σ Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ και ο Διευθυντής Καθ. Αθανάσιος Μαρκόπουλος όπου ανέπτυξαν το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.
Στη συνέχεια ο ιστορικός τέχνης κ. Τάκης Μαυρωτάς αναφέρθηκε στην εικαστική έκθεση,  με τίτλο :  Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ  «μικρή με το μολύβι απεικόνισις»,   όπου είκοσι δύο  Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες δημιουργούν  και εκθέτουν νέο έργο. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των : Valerio Αdamy, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Pat Andrea, Αλέξης Βερούκα, Δημήτρη Γέρου, Στέφανου Δασκαλάκη, Παύλου Διονυσόπουλου, Καδιώς Λαμπροπούλου, Gudrun von Leitner,  Μιχάλη Μακρουλάκη,  Δημήτρη Μυταρά,  Ιόλης Ξιφαρά,  Αριστείδη Πατσόγλου,  Εδουάρδου Σακαγιάν, Σωτήρη Σόρογκα, Άννας Μαρίας Τσακάλη, Κώστα Τσόκλης, Αλέκου Φασιανού, Μανώλη Χάρου, Γιώργου Χαδούλη, Απόστολου Χατζαρά,  Γιάννη Ψυχοπαίδη καθώς επίσης και  χαρακτικά του David Hockney .
Το βράδυ στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το ρεσιτάλ με τίτλο Καβάφης και Μουσική «Τραγούδια και Στοχασμοί» με ομιλητή τον καθηγητή Βασίλη Λαμπρόπουλo, την μεσόφωνο Αλεξάνδρα Γκράβας και στο πιάνο τον Παντελή Πολυχρονίδη.
Το Σάββατο, 6 Ιουλίου, στο Διεθνές Συμπόσιο μίλησαν οι καθηγητές Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Pedro Badenas de la Pena, Renata Lavagnini, Δημήτρης Μαρωνίτης, Μιχάλης Πιερής, Κατερίνα Κωστίου, Μάρθα Βασιλειάδη και Σταματία Λαουμτζή.
Στο θέατρο «Φρύνιχος», το βράδυ του Σαββάτου, το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε μία παράσταση βασισμένη στη μελέτη του «θεατρικού» Καβάφη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή και μουσική του Ευαγόρα Καραγιώργη.
Την Κυριακή, 7 Ιουλίου συνεχίστηκε το Συμπόσιο με εισηγήσεις των Paola Maria Minucci, Μαρία Χατζηγεωργίου, Χαράλαμπου Καράογλου, Νταιάνα Χάας, Μαρίας Ρώτα.  Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες των David Ricks, Matthias Kappler και Ingemar Rhedin.Ο τροβαδούρος από την Καταλονία, Josep Tero, έκλεισε μελωδικά τις εκδηλώσεις του Έτους Καβάφη στους Δελφούς, με ένα ρεσιτάλ μελοποιημένης ποίησης του Κ.Π. Καβάφη.                                                                      
Από το Γραφείο Τύπου του Ε.Π.Κε.Δ

You may also like...