• Χωρίς κατηγορία

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ      21/06/2013  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΙΘΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ 
Συνεδριακή εκδήλωση, Τετάρτη 19/06/2013
9:00 – 18:00 Ευρωπαϊκό Μουσικό Forum για τους Μουσικούς Συνεργατικούς Σχηματισμούς (Clusters) που διοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής και το ΥΠΑΙΘΠΑ (Αμφιθέατρο ΥΠΑΙΘΠΑ, Μπουμπουλίνας 20-22, 10682 Αθήνα).
Το Forum αποσκοπεί να επισημάνει τις σημαντικές συνεισφορές του κράτους, των κοινωνικά δρώντων, των πανεπιστημίων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για τους δημιουργικούς συνεργατικούς σχηματισμούς  (Clusters) και τις εξειδικευμένες ευκαιρίες για τους θεσμούς, για την κοινωνία και για τους επαγγελματίες.
Το Forum θα εμβαθύνει στα οφέλη από την συνεργασία του δημιουργικού τομέα με την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη με στόχο την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.
Είσοδος κατόπιν πρόσκλησης.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις, Παρασκευή 21/06/2013

Εθνική Λυρική Σκηνή
H Εθνική Λυρική Σκηνή θα συμμετάσχει με την παρουσία νέων σπουδαστών από το Opera Studio, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν γνωστές και δημοφιλείς άριες στην ταράτσα του κέντρου Bios, Πειραιώς 84, ώρα 20:00
Ταυτόχρονα, μεταξύ 18:00-20:00, το Λυρικό Λεωφορείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, θα περιηγηθεί στους Δήμους της Αθήνας και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, ώστε το κοινό να έχει την ευκαιρία να απολαύσει ακούσματα από διάσημες όπερες στις διάφορες στάσεις που αυτό θα πραγματοποιήσει. 

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
11:00 Συναυλία της  Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων  “Άττικα”, με τίτλοMusica Poetica”, με έργα των A. Vivaldi, H Purcell, J. Offenbach, N. Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου, C. Galanti, J. Silvestri κ.α. Διεύθυνση Ορχήστρας: Άρης Δημητριάδης
18:00 Συναυλία της Μαθητικής Ορχήστρας του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών με τίτλο: «Ταξίδι στην ελληνική μουσική παράδοση. Τα Μουσικά Σύνολα στο Μουσείο». Στη συναυλία θα ακουστούν χοροί και τραγούδια από όλη την Ελλάδα, που σχετίζονται με το θερινό ηλιοστάσιο. Διεύθυνση Ορχήστρας: Ανδρέας Τσεκούρας

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
22:15, Κήποι Μεγάρου Μουσικής Αθηνών
 Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου
Λέοναρντ Μπέρνσταϊν (1918-1990)
«Candide», εισαγωγή για ορχήστρα

Τζορτζ Γκέρσουιν (1898-1937)
«Γαλάζια Ραψωδία» για πιάνο και ορχήστρα 
Νταριούς Μιγιώ (1892-1974)
«Το βόδι στη στέγη», έργο 58
Σολίστ: Απόστολος Παληός, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Μπας Βήγκερς
Αν και για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κάθε μέρα είναι μία μέρα γεμάτη Μουσική, η «επίσημη» Ημέρα Μουσικής δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί μία πρώτης τάξεως αφορμή για δράση! Στους κήπους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, μέσα σε μία ατμόσφαιρα ανάλαφρη, χαλαρή και κεφάτη, ο ανερχόμενος Ολλανδός αρχιμουσικός Μπας Βήγκερς διευθύνει μερικές από τις πιο γοητευτικές σελίδες του ρεπερτορίου του 20ού αιώνα, στις οποίες η λόγια μουσική συναντά την τζαζ αλλά και χορευτικές βραζιλιάνικες μελωδίες, που αναμφίβολα θα ξεσηκώσουν το κοινό.
Συμπαραγωγή με τον Ο.Μ.Μ.Α. 

(Είσοδος ελεύθερη για το κοινό 

Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013, ώρα 21.00 : Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας
Συναυλία στη Σαλαμίνα
Λέοναρντ Μπέρνσταϊν (1918-1990)
«Candide», εισαγωγή για ορχήστρα
Τζορτζ Γκέρσουιν (1898-1937)
«Γαλάζια Ραψωδία» για πιάνο και ορχήστρα 
Νταριούς Μιγιώ (1892-1974)
«Το βόδι στη στέγη», έργο 58
Χρίστου Παπαγεωργίου (γεν. 1967)
Πυρρίχιος
Αλμπέρτο Χιναστέρα (1916-1983)
4 Χοροί από το μπαλέτο Εστάντσια
Σολίστ: Απόστολος Παληός, πιάνο
Μουσική διεύθυνση: Μπας Βήγκερς

Τι κοινό έχουν η πανηγυρική Εισαγωγή από το περίφημο μιούζικαλ Candide του μεγάλου μαέστρου και συνθέτη Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, η Γαλάζια Ραψωδία για πιάνο και ορχήστρα του Τζορτζ Γκέρσουιν, το μπαλέτο Το βόδι στη στέγη του Νταριούς Μιγιώ (βασισμένο σε βραζιλιάνικες παραδοσιακές μελωδίες), ο Πυρρίχιος του δικού μας Χρίστου Παπαγεωργίου και οι 4 Χοροί από το μπαλέτο Εστάντσια του Αργεντίνου συνθέτη Αλμπέρτο Χιναστέρα; Μα τι άλλο από μία ακαταμάχητη ρυθμική ενέργεια και σαγηνευτική μελωδικότητα! Ο αρχιμουσικός Μπας Βήγκερς και ο πιανίστας Απόστολος Παληός συνεργάζονται με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών σε ένα πρόγραμμα υψηλών απαιτήσεων και εντάσεων.
Σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ «Συμφωνία» και το Δήμο Σαλαμίνος

 (Είσοδος ελεύθερη για το κοινό)
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης 
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ1)
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 21:00
Είσοδος ελεύθερη.
Διεύθυνση ορχήστρας:
Κορνήλιος Μιχαηλίδης (1ο μέρος)
Θοδωρής Παπαδημητρίου (2ο μέρος)
Πιάνο: Βαλέρια Χαριτίδου
Συμμετέχει η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης σε διδασκαλία Σωτήρη Αλεβίζου
Πρόγραμμα:
Λούντβιχ φαν Μπετόβεν (1770-1827): Εισαγωγή «Κοριολανός», έργο 62 (7’)Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.12 σε ΛΑ-Μείζονα, KV 414 (24’)

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791): Συμφωνία αρ. 1 σε Μι ύφεση, KV16 (11’)

Λέοπολντ Μότσαρτ (1719-1787): Συμφωνία των παιχνιδιών (10’)

Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741): Αποσπάσματα από το “Gloria”:

Gloria in excelsis Deo ( 2:20) – Gratias agimus tibi (1:20) – Propter magnam gloriam (1:25)

 

Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

11:30΄- 12:30΄ – Μουσικά Σύνολα του Κρατικού Ωδείου θα συμμετέχουν παίζοντας μουσική στον χώρο της αυλής του κτιρίου του Κρατικού Ωδείου, επί της οδού Φράγκων 15, επίσης Μουσικά Σύνολα θα παίζουν μουσική στους δρόμους γύρω από το κτίριο του Κρατικού Ωδείου την ίδια μέρα. (στις οδούς Φράγκων – Λ. Σοφού – Βαλαωρίτου – Καθολικών).

 

Λ΄ Ε.Π.Κ.Α.- Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής Κοζάνης

20:30, Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή Μουσική από το Φωνητικό Σύνολο Riccercatti

Στα εγκαίνια της έκθεσης: «Μεσαιωνικά λιμάνια – σταθμοί στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολής: Βόρειο Αιγαίο, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα»

 

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Είσοδος Ελεύθερη
Ώρα έναρξης: 8 μ.μ.
Helvetic Fiddlers
Σε συνεργασία με την πρεσβεία της Ελβετίας.
Οι Helvetic Fiddlers δημιουργήθηκαν με σκοπό να αναβιώσουν την ξεχασμένη λαϊκή ελβετική μουσική του 18ου και 19ου αιώνα. Με αφορμή μια πρόσφατη ανακάλυψη παλαιών, ζωντανών ηχογραφήσεων από την Hanny Christen και χειρόγραφων που περιείχαν φωτογραφίες μουσικών οργάνων της εποχής εκείνης, το πρωτοποριακό αυτό μουσικό σύνολο πατά στα χνάρια μιας ξεχασμένης μουσικής εργογραφίας την οποία μεταφέρει στο σήμερα με τρόπο ζηλευτό, προχωρώντας σε σύγχρονες διασκευές συναρπαστικών χορών και τραγουδιών γιόντελ από τα ελβετικά λιβάδια αλλά και δίνοντας νέα πνοή σε έργα του βιολιστικού ρεπερτορίου μέσα από τη χρήση των παραδοσιακών τεχνικών παιξίματος των Ελβετών βιολιστών.Το νεανικό συγκρότημα αποτελείται από τους Andreas Gabriel στο βιολί, Patric Stocker στο βιολί και το τσίτερ, Fabian Müller στη βιόλα και Andy Schaub στο κόντρα μπάσο και στο ελβετικό ακορντεόν.

Καμεράτα, Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Η πολυβραβευμένη Ορχήστρα των Φίλων της μουσικής, Καμεράτα (Echo-Klassik, Diapason 5, BBC  music magazine-«Δίσκος του μήνα» και Opéra-«Découverte») και ο αρχιμουσικός που την απογείωσε καλλιτεχνικά, ο Γιώργος Πέτρου, θα ερμηνεύσει έργα από το ρεπερτόριο της.

MELOS BRASS
Μια μοναδική πρόταση για τη Γιορτή της Μουσικής έρχεται και από το δημοφιλές  συγκρότημα χάλκινων πνευστών Melos Brass που θα ανέβει στη Μικρή Σκηνή στις 9.30μμ για ένα 45λεπτο πρόγραμμα με έργα Μπερνστάιν, Κουρτ Βάιλ, Αστορ Πιατσόλα κ.α. 

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (βλ. παραπάνω)

Από τη μεγάλη γιορτή της μουσικής δεν θα μπορούσε να λείπει η Κρατική μας Ορχήστρα που – υπό τη διεύθυνση του Bas Wiegers – από τις 10.15 έως τις 11μμ, στη Μεγάλη Σκηνή αναλαμβάνει να δώσει τζαζ χρώμα στη βραδιά μέσα από την ερμηνεία της υποβλητικής «Rhapsody in Blue» του Τζωρτζ Γκέρσουϊν (με σολίστ στο πιάνο τον νεότατο και ταλαντούχο Απόστολο Παληό), της ξεσηκωτικής Εισαγωγής για ορχήστρα από την σατιρική οπερέτα «Candide» του Λέοναρντ Μπερνστάιν και του διασκεδαστικού έργου «Το βόδι πάνω στη στέγη» του ευρηματικού Γάλλου συνθέτη Νταριούς Μιγιώ.  

Idra Kayne 
Στο αποκορύφωμα της Γιορτής (στις 11 το βράδυ), θα πάρει τη θέση του ένα από τα από τα πιο χαρισματικά κορίτσια της εγχώριας τζαζ και σόουλ μουσικής σκηνής, γνωστή για την εκρηκτική σκηνική παρουσία της στις ζωντανές της εμφανίσεις (μια δυναμική ερμηνεία που διαθέτει στοιχεία soul, jazz και r&b και συνδυάζεται με έντονη χορευτική διάθεση): η Ιντρα Κέιν που θα ερμηνεύσει δικά της τραγούδια αλλά και διασκευές διάσημων τραγουδιών των Massive Attack, Stevie Wonder, Jamiroquai, Imany, Rihanna, Cure, Sade, Amy Winehouse, Alicia Keys κ.α.. Εκτός από την Idra Kayne στο τραγούδι, στη μπάντα συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Λιβιτσάνος στα πλήκτρα, Σταύρος Χειλάς και Φώτης Δεληνικόλας στην κιθάρα, Δημήτρης Μποσινάκος στα τύμπανα και ο Κωστής Βήχος στο μπάσο.. 

H Idra Kayne γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από  Ουγκαντέζο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα τη δεκαετία του ’80.  Ανακάλυψε το πάθος της για τη μουσική και το χορό από πολύ νεαρή ηλικία. Το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο “Don’t walk away” κυκλοφόρησε παγκοσμίως στις 14 Δεκεμβρίου 2011 από την ΕΜΙ σε παραγωγή των BigTimer, ενώ το Μάρτιο του 2012 το ομώνυμο single επιλέχτηκε από την Jumping Fish σαν τραγούδι για την άνοιξη 2012.  

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης  και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με τη συνεισφορά και συνεργασία του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων μουσικών εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και συνόλων και μουσικών της πόλης έχουν προγραμματίσει για τις 21.6.2013 τις ακόλουθες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την πόλη με το κάτωθι πρόγραμμα:

 • 11:00 πμ -ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ-ΣΥΝΟΛΟ ΧΑΛΚΙΝΩΝ  ΠΝΕΥΣΤΩΝ ΚΟΘ  
 • 11:30 πμ- ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ (ΦΡΑΓΚΩΝ & ΛΕΟΝΤΣΟ ΣΟΦΟΥ) ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (σπουδαστές και καθηγητές του Ωδείου, βλ. παραπάνω)  
 • 12:00 πμ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ -ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
 • 13:00 μμ – ΠΕΡΙΟΧΗ “ΛΟΥΛΟΥΔΑΔΙΚΑ”( Βασ.Ηρακλειου) – ΝΕΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (σπουδαστές και καθηγητές του Ωδείου)   
 • 13:30 μμ- ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ “ΠΛΑΤΕΙΑ”-ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (σπουδαστές και καθηγητές του Ωδείου)   
 • 14:00 μμ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΘΩΝΟΣ-ΣΥΝΟΛΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  
 • 17:30 μμ -ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ -ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΜΕ ΣΥΝΟΛΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (το πρόγραμμα της συγκεκριμένης θέσης θα  γνωστοποιηθεί από τον Δήμο και θα επεκταθεί μέχρι τις 01:00 το βράδυ) 
 • 18:30 μμ – ΠΑΡΚΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (Νεα Παραλία  μπροστά απο το ΜΕΓΑΡΟ) Κινησιολογικά Ηχοτοπία -ΤΑΞΗ ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  
 • 19:00 μμ -ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΦΟΥΑΓΙΕ) –ORPHEUS SOLOISTS KAI ΝΙΚΗΤΕΣ  ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 
 • 20:00 μμ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ MEDITTERANEAN COSMOS -ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΡΟΥΣΤΩΝ “PARANAUE 
 • 20:00 μμ –ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ(ΦΟΥΑΓΙΕ)-ΣΥΝΟΛΟ VIOLLONCELLISSIMO ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  
 • 21:00 μμ – ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ)-ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ, βλ. παραπάνω. 
 • 00:00 μμ- ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ ( ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ) -ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

You may also like...