Ευρωπαϊκή Ημέρα Art Cinema

Ο ιστορικός κινηματογράφος Τριανόν, στην οδό Κοδριγκτώνος στην Αθήνα, η μοναδική ελληνική αίθουσα μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αιθουσών Τέχνης (CICAE), συμμετέχει στους εορτασμούς για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Art Cinema, στις 15 Οκτωβρίου 2017.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου, η CICAE (Confideration Internationale des Cinema d’Art et d’Essai) αποτελεί μια μη κερδοσκοπική ευρωπαϊκή ομοσπονδία, που ιδρύθηκε το 1955 με στόχο να προάγει την πολιτισμική ποικιλομορφία στις κινηματογραφικές αίθουσες και τα φεστιβάλ.

Πάνω από 4.000 κινηματογραφικές αίθουσες σε 36 διαφορετικές χώρες παγκοσμίως και 22 κινηματογραφικά φεστιβάλ, όπως τα Τμήματα Πανόραμα και Φόρουμ της Μπερλινάλε και το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών, συμμετέχουν στην ομοσπονδία.

Στο πλαίσιο αυτό γιορτάζεται για 2η χρονιά φέτος, την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Art Cinema. Η CICAE με συνδιοργανωτή τα Europa Cinemas, το πρώτο δίκτυο κινηματογραφικών αιθουσών στην Ευρώπη που επικεντρώνεται στην προβολή των ευρωπαϊκών ταινιών και στη συγκρότηση δράσεων προώθησης στο νεανικό κοινό, οργανώνουν μια μέρα, όπου όλοι οι σινεφίλ και τα arthouse σινεμά έχουν ένα λόγο να γιορτάζουν.

Είναι μια αφορμή να αναδειχθεί ο καίριος ρόλος που διαδραματίζουν οι «εναλλακτικές» κινηματογραφικές αίθουσες στη διαμόρφωση της πολιτιστικής κουλτούρας, προωθώντας με κάθε τρόπο τη διαφορετικότητα και αναδεικνύοντας νέα κινηματογραφικά ταλέντα. Είναι μια μέρα ενδυνάμωσης των δομών αυτών, που ανθίζουν σε περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

Ο ιστορικός κινηματογράφος Τριανόν της Πατησίων και Κορδιγκτώνος, η μοναδική ελληνική αίθουσα τέχνης που έγινε μέλος της CICAE μετά από απόφαση της επιτροπής που συνεδρίασε στην επετειακή διοργάνωση του 70ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, αλλά και ως ενεργό μέλος των Europa Cinemas, συμμετέχει στους φετινούς εορτασμούς.

Με αφορμή τη φιλοξενία για άλλη μία συνεχόμενη χρονιά του 40ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας καθώς και την κοινή διανομή του στερεοσκοπικού μικρού μήκους animation «Αίνιγμα» με την εξαιρετική «ζωγραφική» ταινία «Loving Vincent/Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ», ο κινηματογράφος Τριανόν διοργανώνει συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Οι προκλήσεις και το μέλλον της μικρού μήκους ταινίας» την Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά το Πρόγραμμα της European Art Cinema Day

Κυριακή 15 Οκτωβρίου στις 17:00

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Οι προκλήσεις και το μέλλον της μικρού μήκους ταινίας»

Εισηγητές: Ντιάνα Αθανασάτου, ιστορικός κινηματογράφου, διδάσκουσα Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Γιατζουζάκης, σκηνοθέτης-σεναριογράφος, καθηγητής στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου, Νεριτάν Ζιντζιρία, κινηματογραφιστής, Άρης Φατούρος, σκηνοθέτης, σύμβουλος του προγράμματος στο Κανάλι της Βουλής, ιδρυτής του προγράμματος «μικροφίλμ» της ΕΡΤ, Γιώργος Φουρτούνης, κινηματογραφιστής, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης, σκηνοθέτης, παραγωγός, Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η είσοδος στη συζήτηση είναι δωρεάν για το κοινό

*Το πρόγραμμα του κινηματογράφου συνεχίζεται με 3 προβολές στις 18:30, 20:30 και 22:30 των ταινιών «Αίνιγμα» και «Loving Vincent».

 

 

Το thebest.gr δεν υιοθετεί κατ’ ανάγκην, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, χυδαίων και ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

 

Life&the City
Επιδημία χωρισμών στη showbiz – Διαζύγιο και για το Γιώργο Λιανό – ΒΙΝΤΕΟ
Επιδημία χωρισμών στη showbiz – Διαζύγιο και για το Γιώργο Λιανό – ΒΙΝΤΕΟ
Αθλητισμός
Ενόργανη: Ο Ιωάννης Μελισσανίδης δείχνει τον στόχο στο Νίκο Ηλιόπουλο
Ενόργανη: Ο Ιωάννης Μελισσανίδης δείχνει τον στόχο στο Νίκο Ηλιόπουλο

 

You may also like...