Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομίας 23 – 25 Σεπτεμβρίου 2016

UntitledΟ εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι ένας θεσμός που θεσπίστηκε με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών στην προστασία και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και ο χαρακτήρας του προγράμματος είναι εορταστικός.Οι εκδηλώσεις σ’ όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά». Η Ελλάδα συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 1996 υιοθετώντας πλήρως τους σκοπούς και το χαρακτήρα του.
Το θέμα του εορτασμού, που αλλάζει ανά διετία, είναι και για το 2016 αφιερωμένο στο δίπολο: «Βία και ανεκτικότητα».
Το Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο, συμμετέχει για μια ακόμη φορά δυναμικά στις εκδηλώσεις του εορτασμού. Ιδιαίτερα κατά τη φετινή χρονιά, οι δύο μουσειακοί χώροι του Νομισματικού και του Επιγραφικού Μουσείου έχουν ενταχθεί στη δράση της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Διωγμοί: Παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα»
Από τις 23 έως 26 Σεπτεμβρίου, ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Μουσείο μας.
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΙΛΙΟΥ ΜΕΛΑΘΡΟΝ
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθήνα
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016
11.00-12.00. Ειδική θεματική ξενάγηση με θέμα: «Βία & Ανεκτικότητα. Οι δύο όψεις του νομίσματος».
Μέσα από επιλεγμένα εκθέματα του Νομισματικού Μουσείου, θα ξεδιπλωθεί μια σειρά από ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με πολεμικά, κυρίως, επεισόδια τα οποία σημάδεψαν τον ελλαδικό χώρο, από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και ενήλικες ανά ομάδες μέχρι 25 άτομα.
Δηλώσεις συμμετοχής από 14-09-2016
Τηλ. 210 3643774 Fax: 210 3635953
E-mail: epnom@culture.gr

20.00 – 21.00. Παρουσίαση στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου της 1ης ποιητικής συλλογής «88 εν κινήσει» (Εκδόσεις Αίτιον) του διεθνούς φήμης σαξοφωνίστα και συνθέτη Δημήτρη Βασιλάκη, σε μια μοναδική βραδιά ποίησης, stand up και jazz αυτοσχεδιασμού.

21.00-23.00. Συναυλία στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου: “Jazz democracy εν κινήσει” του Dimitri Vassilakis quartet, με παλιά και νέα κομμάτια από τη βραβευμένη δισκογραφία του καλλιτέχνη σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο για την ιστορική Candid Records.

Συμμετέχουν: Δημήτρης Βασιλάκης – σαξόφωνα/κείμενα, Γιάννης Παπαδόπουλος – πλήκτρα, Ντίνος Μάνος – μπάσο, Βασίλης Ποδαράς – τύμπανα.

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016
20.00-22.00. Μουσική βραδιά στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου από τη θεατρολόγο και δασκάλα σύγχρονου τραγουδιού, Ευγενία Γκρίμα και τους μαθητές της, με έντεχνα ελληνικά κομμάτια καθώς και ξένου ρεπερτορίου με στοιχεία jazz. Συμμετέχουν: Μάριος Καραμπότης – πιάνο, Στέργιος Μπόλης, Ερρικέτη Κατσάνη, Νεφέλη Μηνακάκη – τραγούδι.

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
10.30-14.30. Εκδήλωση με τίτλο: «Τέχνη & Γνώση στο Νομισματικό Μουσείο. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Μια μέρα, ένα μουσείο, πολλές αφηγήσεις». Η δράση είναι αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας του επιστημονικού προσωπικού του Νομισματικού Μουσείου και των μαθητών και εκπαιδευτικών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα και του Πρότυπου Γυμνασίου της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Παρουσιάζονται πρωτότυπες εικαστικές δημιουργίες, εισηγήσεις, προβολές και δρώμενα, με πρωταγωνιστές τους έφηβους μαθητές, καλλιτέχνες και δημιουργούς, των δύο σχολείων, εμπνευσμένα από τη θεματολογία και τα εκθέματα του Μουσείου.

20.30-21.45. Συναυλία στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου  Jazz με στοιχεία Ethnic, από το Τμήμα Τζαζ του Ωδείου Αθηνών. Θα συνδυαστούν κλασικά και παραδοσιακά μουσικά όργανα σε μια εξερευνητική προσπάθεια, με στόχο να συνευρεθούν μουσικές παραδόσεις με διαφορετική γεωγραφική και παραδοσιακή προέλευση. Ερμηνεύουν οι σπουδαστές Ραφαήλ Μελετέας – keyboards και Γιώργος Ποταμιάνος -drums. Μαζί τους ο Θωμάς Μελετέας –ούτι.

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016
21.00. Συναυλία στον κήπο του Ιλίου Μελάθρου «Δρόμοι παλιοί: αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη» από την oμάδα μουσικής του  Προγράμματος Απεξάρτησης  ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ.
Η μουσική εκδήλωση πραγματοποιείται ως υποστηρικτική δράση της εικαστικής έκθεσης του Επιγραφικού  και Νομισματικού  Μουσείου στο κτήριο της Τοσίτσα 1, με  τίτλο «Γράμματα σε έναν πρόγονο», της ομάδας κεραμικής της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας.

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Τοσίτσα 1, Αθήνα

Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016
12.00-13.00. Ειδική θεματική ξενάγηση με θέμα: «Πόλεμος & Αιχμαλωσία στην Αρχαιότητα».
Στην ειδική θεματική ξενάγηση με τίτλο: «Πόλεμος & Αιχμαλωσία στην Αρχαιότητα», παρουσιάζονται ενεπίγραφα μνημεία που αφορούν στον πόλεμο και τις συμμαχίες των αρχαίων ελληνικών πόλεων και επιγραφές που αφορούν στην απελευθέρωση αιχμαλώτων πολέμου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύ κοινό (35 άτομα).
Δηλώσεις συμμετοχής από 14-09-2016
Τηλ. 210 8232950 Fax: 210 8225733

18.00-19.00. Παρουσίαση της περιοδικής έκθεσης αρχαίων επιγραφών με τίτλο: «Η των Αθηναίων Αρχή».
19.00-20.00. Εγκαίνια περιοδικής έκθεσης με τρία γλυπτά – εγκαταστάσεις των καλλιτεχνών Βαγγέλη Λιουδάκη, Βασίλη Παπαγεωργίου και Νίκου Χατζηκωνσταντή. Μέσα από συμβολικά στοιχεία σε γλυπτά που παραπέμπουν στη βία, την αθωότητα, τον εγκλεισμό, την καταστροφή, τη θυσία και την ετερότητα, οι τρεις καλλιτέχνες καλούν το θεατή να αποκρυπτογραφήσει με αισθητικούς όρους, τις ορατές και αόρατες δυνάμεις επιβολής μέσα στην κοινωνία.
20:00. Προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Ethnofest: «Living Beyond Borders», σε σκηνοθεσία Mauro Bucci (Ιταλία).

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016
18.30-20.00. Εγκαίνια έκθεσης κεραμικής από το ΚΕΘΕΑ με τίτλο: «Γράμματα σ’ έναν πρόγονο», της ομάδας κεραμικής της Ανοιχτής Θεραπευτικής Κοινότητας.
Η  έκθεση παρουσιάζει σκέψεις με τη μορφή εικαστικών εγκαταστάσεων με κεραμικά γλυπτά, κατασκευές με ενσωματωμένες φωτογραφίες, κοπτικά γραμμάτων πάνω στην έννοια της γραφής και της λέξης.

20:00. Προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Ethnofest:
«Document: Hoyerswerda | Frontex», σε σκηνοθεσία Thomas Kaske (Γερμανία)
«Between War and Waiting», σε σκηνοθεσία Babette Bürgi & Kristijan Gucanin (Ολλανδία).

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016
11.30-12.30. Ειδική θεματική ξενάγηση με τίτλο: «Πόλεμος & Αιχμαλωσία στην Αρχαιότητα» (επανάληψη του προγράμματος της Παρασκευής).

20:00. Προβολή ντοκιμαντέρ από το αρχείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Ethnofest: «Other Europe», σε σκηνοθεσία Rossella Schillaci (Ιταλία).
E-mail: epnom@culture.gr

 

 

You may also like...