Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

wwwwwwwwwwwwwwΕυρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Στο δίπολο «Βία και Ανεκτικότητα» είναι αφιερωμένος, για δεύτερη χρονιά, ο εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), που συντονίζει η Διεύθυνση Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό διοργανώνοντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα που συνδέονται με τη συγκεκριμένη θεματολογία: Το Σάββατο και την Κυριακή 24 & 25 Σεπτεμβρίου οι αρχαιολόγοι του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες «Φαινόμενα βίας και ανεκτικότητας κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους», όπως αυτά αποτυπώνονται σε επιλεγμένα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης, που χρονολογούνται από τον 4ο έως και τον 19ο αιώνα. Γεγονότα βίαια, αλλά και φαινόμενα συνεργασίας και πολιτιστικών ανταλλαγών σημάδεψαν τη ζωή και την τέχνη των ανθρώπων σε όλη την πορεία της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: από τους διωγμούς των πρώτων χριστιανών, τις αραβικές επιδρομές, την εικονομαχία έως την πρώτη Άλωση από τους Σταυροφόρους, αλλά και αργότερα, κατά τη Βενετοκρατία και την Οθωμανική κατάκτηση έως την Ελληνική Επανάσταση και τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους.

Οι ξεναγήσεις θα είναι ωριαίες και θα λάβουν χώρα τις εξής ημέρες και ώρες:

Σάββατο 24/9
Κυριακή 25/9
11:00
11:00

12:00
17:30
17:30
18:30
18:30
Για τις ξεναγήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132139570 & 2132139511 (Δευτέρα – Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 15:00).

Επίσης, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, στις 10:00 και στις 12:00, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα «Ανάμεσα στη Βία και την Ανεκτικότητα» που απευθύνονται σε μαθητές ηλικίας από 11 ετών και άνω καθώς και στους γονείς.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 2132139507 (Δευτέρα-Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 16:00).

Επιπλέον, στο πλαίσιο της σπονδυλωτής δράσης που συντονίζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό των ΕΗΠΚ, με τίτλο «Διωγμοί: παλιές και νέες ιστορίες γύρω από τη βία και την ανεκτικότητα», την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 θα δοθεί συναυλία στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού & Χριστιανικού Μουσείου, βασισμένη στη μουσική παράδοση της Μικράς Ασίας και της Πόλης από την Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης». Της συναυλίας θα προηγηθεί ομιλία του καθηγητή εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρου Λιάβα με θέμα «Τα τραγούδια της ελληνικής προσφυγιάς».

Στο ίδιο πλαίσιο, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο το θεατρικό δρώμενο «Ταξίδι με άνθη μυστικά» αφιερωμένο στον Φώτη Κόντογλου  – τον καλλιτέχνη πρόσφυγα από το Αϊβαλί της Μ. Ασίας – από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας. Οι επισκέπτες θα μπορούν να προμηθεύονται δελτία αρίθμησης στην είσοδο του Μουσείου την ημέρα του δρώμενου, από τις 12:00-12:30 μ.μ.

Το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου η είσοδος είναι δωρεάν

You may also like...