Η ιστορία της εκπαίδευσης πέρα από εθνικές προσεγγίσεις
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνική Εταιρία Ιστορικών της Εκπαίδευσης (ΕΛΕΙΕ) συνδιοργανώνουν την 3η Ετήσια Διάλεξη “Αλέξης Δημαράς” της ΕΛΕΙΕ. Επίτιμος προσκεκλημένος και ομιλητής, είναι ο διακεκριμένος Ιστορικός της Εκπαίδευσης, Γερμανός Καθηγητής Eckhardt Fuchs. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά, την Πέμπτη 28 Μαΐου 2015 στις 19:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Ο Eckhardt Fuchs είναι Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης στο Technical University of Braunschweig και Αναπληρωτής Διευθυντής του Georg Eckert Institute for International Textbook Research. Στην διάλεξή του με τίτλο: «Διεθνική Ιστορία: Έννοια, Ερευνητική Πρόοδος, Μελλοντικές Προκλήσεις», θα παρουσιάσει την εξέλιξη της έρευνας στην ιστορία της εκπαίδευσης στη βάση διεθνικών προσεγγίσεων. Η διεθνική ιστορία επηρεάζει πλέον και τον κλάδο της ιστορίας της εκπαίδευσης. Δημιουργείται έτσι μια παραδειγματική στροφή της ιστορικής μελέτης των εκπαιδευτικών ζητημάτων και διανοίγονται νέες προοπτικές έρευνας που ξεπερνούν τις προσεγγίσεις στη βάση της έννοιας του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Ο Ε. Fuchs θα αναφερθεί επίσης στις έννοιες «διεθνικός / διεθνής», θα εξετάσει την ιστορία τους σε διαφορετικά εννοιολογικά πλαίσια, θα αναδείξει τα θεωρητικά τους θεμέλια και την χρήση τους από τους ιστορικούς της εκπαίδευσης. Επίσης, θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις μεθόδους που εφαρμόζονται στην διεθνική έρευνα και στις προκλήσεις που η έννοια «διεθνικός» δημιουργεί για την ιστορία της εκπαίδευσης.
Ο Eckhardt Fuchs είναι από το 2009 Αναπληρωτής Διευθυντής στο Georg Eckert Institute for International Textbook Research και από το 2011 Καθηγητής Ιστορίας της Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Ιστορίας στο Technical University of Braunschweig. Αυτή τη στιγμή είναι Πρόεδρος της International Standing Conference for the History of Education. Έχει κερδίσει πολλές υποτροφίες από οργανισμούς και ιδρύματα. Έχει επιλεγεί επισκέπτης καθηγητής στο Σύδνεϋ, το Ούμεο, το Τόκυο και την Σεούλ. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η παγκόσμια ιστορία της σύγχρονης εκπαίδευσης, οι διεθνείς εκπαιδευτικές πολιτικές, η ανάπτυξη προγραμμάτων σπουδών και εκπαιδευτικών εγχειριδίων, η ιστορία των επιστημών. Έχει δημοσιεύσει 10 βιβλία και περισσότερα από 100 επιστημονικά άρθρα για την ιστορία της εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων τα Connecting Histories of Education: Transactions, Transculturalism and Transnationalism (2014), Transnationalizing the History of Education (2012), Contextualizing School Textbook Revision (2010), Informal and Formal Cross-Cultural Networks in History of Education (2007).
Η Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2001 και από τότε εργάζεται δραστήρια για την υλοποίηση των επιστημονικών σκοπών της. Η ΕΛΕΙΕ, με 180 μέλη ήδη, έχει πανελλαδική δικτύωση. Τα μέλη της είναι –κυρίως– πανεπιστημιακοί Καθηγητές από όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια καθώς και ερευνητές και εκπαιδευτικοί με συγγραφικό έργο στο πεδίο της Ιστορίας της Εκπαίδευσης. Η ΕΛΕΙΕ είναι μέλος της International Standing Conference for the History of Education (ISCHE – ίδρυση 1978). Στους σκοπούς της εντάσσεται και η πραγματοποίηση συνεδρίων / ημερίδων σε θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης, μεταξύ των οποίων και η θεσμοθετημένη Ετήσια Διάλεξη «Αλέξης Δημαράς». Προσκεκλημένος ομιλητής είναι εκάστοτε ένας ξένος καθηγητής- ερευνητής με διακεκριμένο και διαδεδομένο έργο στο πεδίο της Ιστορίας της Εκπαίδευσης.
Περισσότερες πληροφορίες για την ΕΛΕΙΕ και την Ετήσια Διάλεξη: www.eleie.gr
Πέμπτη 28 Μαΐου 2015, 19:30
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος ελεύθερη
Διεύθυνση Πολιτιστικών (210 3680052), www.hau.gr/culture