Εσπερίδα αφιερωμένη στο έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο

ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ 47
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1818-2018: ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΟΠΑΡΔΙΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Εσπερίδα αφιερωμένη στο έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι
ΣΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ, ΠΑΤΗΣΙΩΝ 47
Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ώρα 19.00
To Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών και η Έδρα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου της Ρώμης Sapienza, σε συνεργασία με το περιοδικό Ποιητική – Εκδόσεις Πατάκη και υπό την Αιγίδα του Εθνικού Κέντρου Λεοπαρδικών Σπουδών διοργανώνουν εσπερίδα αφιερωμένη στο έργο του Τζάκομο Λεοπάρντι με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση λεοπαρδικών ποιημάτων (Canzoni di Giacomo Leopardi. Sull’Italia. Sul Monumento di Dante che si prepara in Firenze, presso Francesco Bourlié, Roma MDCCCXVIII, 1818).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα
Επιμέλεια εκδήλωσης: Prof. Χρήστος Μπιντούδης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Την εκδήλωση θα ανοίξει ο κος Χρήστος Μπιντούδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ρώμης La Sapienza με την διάλεξη «Η ποίηση και η φιλοσοφία του Τζάκομο Λεοπάρντι»
Θα διαβάσουν ποιήματα του Λεοπάρντι οι:
Χάρης Βλαβιανός, ποιητής
Άννα Γρίβα, ποιήτρια
Μιχάλης Συριόπουλος, ηθοποιός

Θα ακολουθήσει κοκτέιλ

EΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Τζιάκομο Λεοπάρντι (Giacomo Leopardi: Ρεκανάτι, 1798 – Νεάπολη, 1837) θεωρείται ο σημαντικότερος Ιταλός ποιητής μετά τον Πετράρχη. Πολυμαθέστατος, πολύγλωσσος, φιλόσοφος και αρχαιογνώστης, ήταν απόγονος παλαιάς οικογένειας ευγενών γαιοκτημόνων η οποία, αρχικά, τον προόριζε για τον εκκλησιαστικό βίο. Από την πρώτη νεότητά του, διακατείχε τον φιλάσθενο κόμη το συναίσθημα της μοναξιάς και της απαισιοδοξίας. Έβρισκε καταφύγιο στη μελέτη και εκπόνησε πλήθος εργασιών σε επιστημονικά, φιλοσοφικά και φιλολογικά θέματα. Έζησε κατά διαστήματα στη Ρώμη, το Μιλάνο, την Μπολόνια, τη Φλωρεντία, τη Νεάπολη. Ένιωθε εξόριστος στον κόσμο, τον οποίο ο ίδιος ονόμαζε: “τάφο των ζωντανών” και στιγμάτισε την ηθική, διανοητική και πολιτική παρακμή αντιτάσσοντας το σκεπτικισμό, την ειρωνεία, την αφοσίωση στην τέχνη του. Πέθανε σε ηλικία 39 ετών. Μερικά από τα έργα του: “Ο θάνατος του Έκτορα” (1809), “Ιστορία της αστρονομίας” (1813), “Άσματα” (1816-1835), “Μικρά ηθικά έργα” (1820-1824), “Το όνειρο” (1825), “Σκέψεις” (1832). Μετέφρασε επίσης Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς (πηγή: http://www.biblionet.gr)

You may also like...