Εργαστήρια Φωτογραφίας για Παιδιά και Εφήβους

Διδάσκουσα: Νατάσσα Κοτσάμπαση
Έναρξη: 16 Δεκεμβρίου
Αριθμός συναντήσεων: 8
Διάρκεια κάθε συνάντησης: 2 ώρες
Ημέρα εργαστηρίων: Σάββατο
Mέγιστος αριθμός ατόμων: 12
«Η γνώση της φωτογραφίας είναι τόσο σημαντική όσο αυτή του αλφάβητου. (…) O αναλφαβητισμός του μέλλοντος θα είναι η άγνοια όχι της ανάγνωσης ή της γραφής, αλλά της φωτογραφίας.»
Laszlo Moholy-Nagy (1895-1946), φωτογράφος και θεωρητικός τέχνης, καθηγητής στη σχολή Bauhaus.Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μια μοναδική οπτική αντίληψη, έναν έμφυτο ενθουσιασμό σχετικά με τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής και την τεχνολογία του μέσου, καθώς επίσης και μια ιδιαίτερη ικανότητα στην καλλιέργεια νέων δεξιοτήτων. Διαθέτουν μια έντονη περιέργεια για τον κόσμο που τoυς περιβάλλει και μια έμφυτη επιθυμία να τον συλλάβουν οπτικά.Η φωτογραφία είναι μία σύγχρονη γλώσσα, εξίσου σημαντική με τον έναρθρο λόγο. Καθώς στις ημέρες μας η εικόνα είναι ευρέως διαδεδομένη, η φωτογραφική μηχανή μπορεί να μετατραπεί σε όχημα για ένα ταξίδι γνώσης και δημιουργίας στον γοητευτικό κόσμο της φωτογραφίας.Το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας στο πλαίσιο του διευρυμένου εκπαιδευτικού του προγραμμάτος, διοργανώνει ειδικά εβδομαδιαία εργαστήρια για παιδιά και εφήβους. Σκοπός των εργαστηρίων αυτών, είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με τη χρήση της φωτογραφίας ως μέσο έκφρασης και εξερεύνησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τον πειραματισμό, μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, αποβλέποντας στην καλλιέργεια της φωτογραφικής αντίληψης, της φαντασίας και την εξάσκηση του κριτικού βλέμματος.Το πρόγραμμα αυτό, αναπτύσσεται σε 8 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις και διαχωρίζεται σε δύο τμήματα, ανάλογα με τις ηλικίες:
α) Εργαστήριο Φωτογραφίας για Παιδιά – ηλικίας έως 12 ετών (κάθε Σάββατο 11.00-13.00)
β) Εργαστήριο Φωτογραφίας για Εφήβους – ηλικίας 13 ετών και άνω (κάθε Σάββατο 13.30-15.30).
Η μεθόδευση της διδασκαλίας και η προσέγγιση των θεμάτων προσαρμόζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε ηλικιακής ομάδας, αλλά και του κάθε συμμετέχοντα χωριστά.
Θεματικές ενότητες
• Φως και φωτογραφία
• Φωτογραφική μηχανή και βασικές λειτουργίες
• Κάδρο, οπτική γωνία, αποφασιστική στιγμή και βασικές αρχές της φωτογραφικής λήψης
• Pinhole camera και παιχνίδι με φωτογραφικά χαρτιά και εναλλακτικές μορφές εκτύπωσης
• Η κίνηση στη φωτογραφική εικόνα
• Οικογενειακό στιγμιότυπο
• Αυτοφωτογράφηση, έκφραση και αποτύπωση συναισθημάτων στη φωτογραφική εικόνα
• Το χιούμορ στη φωτογραφία όπως το αντιλαμβάνονται τα παιδιά και οι έφηβοι
• Προσωπικό ημερολόγιο με φωτογραφίες και σημειώσεις
• Δημιουργία φωτοϊστορίας ως μικρό βιβλίο με γιαπωνέζικη βιβλιοδεσία
• Εισαγωγή και διαχείριση φωτογραφιών στον υπολογιστή
Εκδήλωση ενδιαφέροντος
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο εργαστήριο, παρακαλούμε συμπληρώστε την online αίτηση συμμετοχής ή επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Επικοινωνία
E: contact@hcp.gr
Τ: 210 9211751 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00)

You may also like...