Επτανησιακή Όπερα Παύλος Καρρέρ Fior di Maria

Επτανησιακή Όπερα Παύλος Καρρέρ Fior di Maria (150 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση) Όπερα σε τέσσερις πράξεις (συναυλιακή παρουσίαση) Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018, ώρα 20.30 Μια νέα προσέγγιση στην επτανησιακή όπερα του 19ου αιώνα πραγματοποιεί η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στη νέα της συναυλία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Τη φορά αυτή θα παρουσιάσει ένα ακόμη σημαντικό Ελληνικό έργο, την όπερα του μεγάλου Ζακυνθινού βάρδου, Παύλου Καρρέρ, Fior di Maria. Η σχεδόν άγνωστη όπερα Fior di Maria γράφτηκε το 1867 και βασίστηκε πάνω στο πολύ γνωστό στην εποχή του κοινωνικό μυθιστόρημα του Εugene Sue «Τα μυστήρια των Παρισίων» (1842/43), γνωστό και στον ελληνικό κόσμο απ’ τη μετάφραση του Ιωάννη Ισιδωρίδου Σκυλίσση (α’ έκδοση με τίτλο: Παρισίων Απόκρυφα, Σμύρνη 1845). Το έργο διαδραματίζεται στο Παρίσι του 1838. Ο Παύλος Καρρέρ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες όπερας του 19ου αιώνα. Σταδιοδρόμησε για μία περίπου δεκαετία στο Μιλάνο και άλλες πόλεις της Βόρειας Ιταλίας, είχε όμως την «ατυχία» να συμπέσει χρονικά με την άνοδο του μεγάλου Βέρντι κι έτσι δεν μπόρεσε η μουσική του να έχει τη διεθνή αναγνώριση που θα της άξιζε. Η όπερα Fior di Maria γράφτηκε το 1867 και παίχτηκε μόνο για μια φορά, το 1868 στην Κέρκυρα. Από τότε δεν εκτελέστηκε ποτέ ξανά και είναι το μοναδικό έργο του συνθέτη του οποίου φαίνεται ότι η παρτιτούρα χάθηκε οριστικά. Ο Βύρων Φιδετζής ενορχήστρωσε το έργο εξ ολοκλήρου από την αρχή το 2015 και η νέα αυτή ενορχήστρωση παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη Φιλαρμόνια, 150 χρόνια μετά την μοναδική ως τώρα εκτέλεση του έργου.

Σολίστ:
Σoφία Κυανίδου
Άννα Στυλιανάκη
Ειρήνη Αθανασίου
Διονύσης Σούρμπης
Δημήτρης Σιγαλός
Κωνσταντίνος Κατσάρας
Μάριος Σαραντίδης
Άρης Προσπαθόπουλος
Η Μικτή Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (διδασκαλία: Νίκος Μαλιάρας)
Μουσική προετοιμασία: Δημήτρης Γιάκας
Μουσική Διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Πληροφορίες: Τζωρτζίνα Μερεντίτη, email: office@apho.gr κιν: 6982 901813 web:  www.apho.gr Εισιτήρια Γενική είσοδος: 15,00 ευρώ Μειωμένη τιμή: 8,00 ευρώ.

Το μειωμένο εισιτήριο αφορά Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Νεανικό (έως 26 χρονών)/ Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας)/ Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης)/ ΑμΕΑ/ ‘Ανω των 65, ομάδες άνω των δέκα (10) ατόμων.

You may also like...