Επιστημονική Ημερίδα “Ρομποτική και το Διαδίκτυο του Πολιτισμού. Όραμα ή πραγματικότητα;”

ΗΜΕΡΟΜΗΝIA: 17 Μαρ 2023
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 10:00
ΧΩΡΟΣ: Αίθουσα Μανόλης Ανδρόνικος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σάς προσκαλεί σε επιστημονική ημερίδα με θέμα “Ρομποτική και το Διαδίκτυο του Πολιτισμού. Όραμα ή Πραγματικότητα;”

Την ημερίδα οργανώνουν το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και οι εταιρείες Trinity Systems και Kenotom, και έχει ως κύριο στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «CultureID: Το Διαδίκτυο του Πολιτισμού: Ενσωματώνοντας Τεχνολογία RFID στο Μουσείο».

Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στην ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στον τομέα του πολιτισμού, όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things), η ανάλυση Μαζικών Δεδομένων (Big Data Analysis), η Ρομποτική και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Ειδικότερα, θα παρουσιαστεί το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, με έμφαση στη βάση δεδομένων, στην ιχνηλάτηση των μετακινήσεων των αρχαιοτήτων εντός του μουσείου, στην εφαρμογή ψηφιακής ξενάγησης, στην ιχνηλάτηση επισκεπτών, στην απεικόνιση στατιστικών ενδιαφέροντος, στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων από ένα «κοινωνικό» ρομπότ και στις δυνατότητες αλληλεπίδρασης του ρομπότ με τους επισκέπτες μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.

Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ζωντανές επιδείξεις των παραδοτέων του έργου «Culture ID», οι οποίες περιλαμβάνουν συνομιλία και παιχνίδια με το ρομπότ, καθώς και χρήση της εφαρμογής ξενάγησης.

Το έργο «CultureID: Το Διαδίκτυο του Πολιτισμού: Ενσωματώνοντας Τεχνολογία RFID στο Μουσείο» υλοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β’ ΚΥΚΛΟΣ», του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Στους συμμετέχοντες θα αποσταλεί ηλεκτρονικά βεβαίωση παρακολούθησης της ημερίδας.

 

You may also like...