Επιστημονικές διαλέξεις στo πλαίσιo της έκθεσης “ Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη / Haida: Life. Spirit. Art ”

HaidaΣε συνεργασία με την Πρεσβεία του Καναδά, τo Canadian Museum of History, το McCord Museum και το Haida Gwaii Museum, το ΑΜΘ φιλοξενεί με μεγάλη επιτυχία, από τον Οκτώβριο του 2015 την περιοδική έκθεση με τίτλο :“ HAIDA: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη. HAIDA: Life. Spirit. Art. ”
Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φόρα στο ελληνικό κοινό τη Ζωή, το Πνεύμα, και την Τέχνη των HAIDA, μιας αυτόχθονης φυλής Ινδιάνων που ζουν σε νησιά στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής του Καναδά. Οι πολυδαίδαλες ακτές του Ειρηνικού, τα ποτάμια που ρέουν άφθονα και κρυστάλλινα, τα δάση με αιωνόβια δέντρα που δύσκολα αφήνουν τον ήλιο να  φτάσει στη γη, συνθέτουν μαγευτικές εικόνες της μοναδικής φύσης της περιοχής και μας οδηγούν σε ένα ταξίδι συνάντησης με τους HAIDA, τους ανθρώπους με τις πολύχρωμες φορεσιές, τόσο μακρινούς για εμάς αλλά και τόσο κοντινούς μέσα στο κοινό λίκνο του ανθρώπινου πολιτισμού.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με μεγάλη χαρά υποδέχεται την εθνολόγο Leslie Tepper, επιμελήτρια του Canadian Museum of History και την καλλιτέχνιδα με την λαμπρή σταδιοδρομία  στη ζωγραφική αλλά και στην υφαντική Evelyn Vanderhoop, απόγονο της φυλής των Haida.Το θέμα της διάλεξης της κας Leslie Tepper, είναι Haida: Δημιουργώντας μια  Διαχρονική Έκθεση
Η έκθεση Haida: Ζωή. Πνεύμα. Τέχνη ψηλαφίζει τις αρχαίες παραδόσεις μια πλούσιας πολιτισμικής κληρονομιάς μέσα από την σύγχρονη, πάλλουσα ταυτότητα της, ως ένα από τα Πρώτα Έθνη στον 21ο αιώνα. Η Δρ Tepper συζητά την δημιουργία της έκθεσης και εξερευνά το περιεχόμενο και την σημασία επιλεγμένων αριστουργημάτων.
Το θέμα της διάλεξης της κας Evelyn Vanderhoop, είναι
Haida: Δημιουργώντας μια  Σύγχρονη Ταυτότητα μέσα από  την Παραδοσιακή Γνώση.Η κα. Vanderhoop ενώνει την ιστορία των υφαντών ενδυμάτων με αφηγήσεις μεταμόρφωσης και αλλαγής, που αποτελούν τον πυρήνα της κοσμολογίας των Haida. Μοιράζεται τα προσωπικά της βιώματα ως υφάντρας μέσα από τα διδάγματα της γιαγιάς της, που συνέδεε αρχαίες ιστορίες και παραδοσιακές δεξιότητες.Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις θα δοθούν στην Αγγλική γλώσσα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016, ώρα 20:00 και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

You may also like...