«Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία»

Menas_Kafatos_mΣυζήτηση
Πέμπτη 9 Ιουνίου, 19:00
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17:30
Στο πλαίσιο του Κύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας»
Κεντρικός ομιλητής Μηνάς Καφάτος, Καθηγητής Υπολογιστικής Φυσικής, Chapman University, ΗΠΑ
Συζητούν
Μάνος Δανέζης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστροφυσικής,
Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Στράτος Θεοδοσίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
Συντονίζει ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής  Πανεπιστημίου Πατρών
Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Η επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus ολοκληρώνεται την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 7 το βράδυ, με τρεις διαπρεπείς επιστήμονες, τον Μηνά Καφάτο, τον Μάνο Δανέζη και τον Στράτο Θεοδοσίου που συμμετέχουν στη συζήτηση «Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία». Mε αφορμή την ομότιτλη διάλεξη του Μηνά Καφάτου, καθηγητή Υπολογιστικής Φυσικής στο Chapman University των ΗΠΑ, ο Μάνος Δανέζης, αναπληρωτής καθηγητής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και ο Στράτος Θεοδοσίου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, θα σχολιάσουν την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Χρέη συντονιστή έχει αναλάβει ο Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει και την επιμέλεια του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η διάλεξη της 9ης Ιουνίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
«Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία»
Η Κβαντικομηχανική άνοιξε την πόρτα στη Συνειδητότητα, η οποία καλείται να διαδραματίσει ρόλο παρατηρητή στην εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης. Οι συνέπειες στη φύση της πραγματικότητας είναι καταλυτικές. Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις αποτελούν μέρος των αρχαίων φιλοσοφικών συστημάτων αλλά και μέρος –όχι λιγότερο σημαντικό– της καθημερινής μας ζωής. Αποφεύγοντας τις αναφορές στην αφηρημένη επιστήμη, ο Μηνάς Καφάτος θα επιχειρήσει να εξερευνήσει, μέσα από την ομιλία του, την αρκετά απλή και βαθιά πραγματικότητα που κρύβεται «πίσω από τους νόμους» της Φύσης. Θα παρουσιάσει τους νόμους αυτούς και θα εξηγήσει πώς η Παγκόσμια Συνειδητότητα οδηγεί στην πραγμάτωση του Σύμπαντος, υπογραμμίζοντας τον πρώτιστο ρόλο της σχέσης υποκειμένου-αντικειμένου στην εξέλιξη από τη Συνειδητότητα στον φαινομενικό κόσμο. Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα εξετάσει, τέλος, πώς σχετίζονται όλα αυτά με την καθημερινή ζωή αλλά και με το μέλλον της επιστήμης.
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες
210 72.82.333
www.megaron.gr
Επίσης
https://www.facebook.com/megaron.gr
http://www.pinterest.com/megaronathens/
https://twitter.com/MegaronAthens

You may also like...