Επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά» για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Επετειακές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης «40 μέρες μετά» για τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη στις 21, 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς (Ηλιουπόλεως 102 Α) στις 8 μ.μ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Αντιστεκόμαστε με στίχους στη βία της εποχής». Έλληνες και ξένοι ποιητές διαβάζουν ποιήματά τους συνοδεία μουσικής, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 6 μ.μ  θα πραγματοποιηθεί  επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Ομήρων Στρατοπέδων Γερμανίας (είσοδος από την οδό Αναλήψεως).Ο Δήμος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη προχώρησε στην αποκατάσταση του μνημείου στο πρώην νεκροταφείο της Νεάπολης που για πολλά χρόνια είχε ξεχαστεί. Πρόκειται για ένα οφειλόμενο έργο τιμής γι’αυτούς που μετά το Μπλόκο της Κοκκινιάς τους πήραν αιχμαλώτους στα ναζιστικά στρατόπεδα και δεν γύρισαν πίσω ποτέ, θυσιάζοντας τη ζωή τους για την ελευθερία μας.  Θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση στην μαρμάρινη πλάκα-αφιέρωμα στο νεαρό Αθανάσιο Κ. Χαμπιλίδη, ετών 16, που σκοτώθηκε από γερμανικές σφαίρες στις 24 Σεπτεμβρίου 1944(κτίριο ΧΑΝ,Θειρών και Κασταμονής).

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί  στις 7 μ.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου ’44 (Οσίας Ξένης) με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργο Ιωακειμίδη και τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων της πόλης. Στο ιστορικός της ημέρας θα αναφερθεί ο Βασίλης Σταυρόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος της Δημοτικής Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής. Την ίδια μέρα  στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς  στις 8 μ.μ ο Γιώργος Νταλάρας συμμετέχει στην εκδήλωση με τίτλο «Κοκκινιά: Προσφυγιά και Αντίσταση».  Λογοτεχνικά κείμενα διαβάζει ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης και η Ειρήνη Ρηνιώτη αναφέρεται σε ιστορικές στιγμές της πόλης. Την εκδήλωση προλογίζει ο Θέμης Ροδαμίτης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος της πόλης Γιώργος Ιωακειμίδης. Η θεατρική παράσταση «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Άννα Βαγενά θα φιλοξενηθεί στο χώρο της Μάντρας στις 8 μ.μ. το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

 

 

 

 

 

You may also like...