ΕΠΑΝΑΚΑΤΟΙΚΗΣΕΙΣ: Εκεί που η αρχιτεκτονική συναντά τη ζωή που αλλάζει Μια ημερίδα από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 | 12:30 – 20:30 Στέγη Ιδρύματος Ωνάση | Μικρή Σκηνή (Λ. Συγγρού 107, Αθήνα) Είσοδος Ελεύθερη Θα μετέτρεπες το μισό καθιστικό σου σε κήπο για να έχεις τα δικά σου βιολογικά προϊόντα; Γκρεμίζοντας έναν τοίχο στο σπίτι, μπορεί να νιώσεις πιο ελεύθερος; Θα νοίκιαζες ένα δωμάτιο στο σπίτι σου, για να μη νιώθεις μοναξιά; 18 επιστήμονες και καλλιτέχνες, 9 διαφορετικά σπίτια, 3 θεματικές ενότητες, μια μεγάλη ερευνητική δράση που φιλοδοξεί να απαντήσει στα παραπάνω και όχι μόνο ερωτήματα: Επανακατοικήσεις. Τη Δευτέρα 6 Ιουνίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, η αρχιτεκτονική συναντά τη ζωή που αλλάζει και ένας μεγάλος διάλογος για το ρόλο της στη διαμόρφωση της καθημερινότητας των ανθρώπων και των αναγκών τους, τη σχέση της με το design, αλλά και τη δυνατότητα της δομικής της παρέμβασης στα κοινωνικά στερεότυπα, ανοίγει, μέσα από μια διαφορετική ημερίδα, που πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Η ΔΡΑΣΗ Από το 2013 μέχρι σήμερα μια ομάδα από αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και κοινωνικούς ανθρωπολόγους συνεργάστηκε εθελοντικά, προερχόμενη από τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση, με στόχο τη διερεύνηση ζητημάτων κατοίκησης και επανακατοίκησης του κέντρου της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από ανοιχτή πρόσκληση, επιλέχθηκαν 9 χαρακτηριστικά διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας, τα οποία κατοικούνται και ανασχεδιάστηκαν. Άνθρωποι με προσωπικές και διαφορετικές ιστορίες, που περιλαμβάνουν το χώρο τους, τους οικογενειακούς τους δεσμούς, αλλά και τα όνειρά τους, την προσωπικότητα και την κουλτούρα τους, άνοιξαν τις πόρτες του σπιτιού τους και ενέπνευσαν την ομάδα εργασίας να ξαναδεί συνολικά τα διαμερίσματά τους, για να τα αναδιαμορφώσει λειτουργικά σύμφωνα με τις συγκεκριμένες κατά περίπτωση ανάγκες, υιοθετώντας διαφορετικής έντασης και τύπου παρεμβάσεις. Οι αρχιτέκτονες, οι καλλιτέχνες και οι κοινωνικοί ανθρωπολόγοι της ομάδας επισκέφτηκαν τα επιλεγμένα σπίτια, τα φωτογράφησαν, τα αποτύπωσαν και πήραν ποιοτικές συνεντεύξεις από τους κατοίκους τους. Στη συνέχεια εκπόνησαν παραδειγματικές μελέτες αναμόρφωσης των επιλεγμένων κατοικιών επιχειρώντας κάθε παράδειγμα να μπορεί να γενικευτεί σε ευρύτερο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ζήτημα που αφορά την κατοίκηση στο κέντρο της πόλης. ΟΙ ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ Μέσα από την έρευνα Επανακατοικήσεις αναδείχθηκαν τρεις κυρίαρχες θεματικές στις οποίες εντάσσονται οι 9 μελέτες – προτάσεις, που θα παρουσιαστούν στην Ημερίδα της Δευτέρας 6 Ιουνίου: Ø Η πρώτη αφορά σε μια νέα σχέση ανάμεσα στο ιδιωτικό και το δημόσιο, ανάμεσα δηλαδή στα ιδιόκτητα διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών, τα δώματα, τα κλιμακοστάσια, τους διαδρόμους κίνησης. Ø Η δεύτερη αφορά στην οικειοποίηση της φύσης μέσα από φυτεύσεις, βρώσιμες καλλιέργειες δίπλα ή και μέσα στο σπίτι, αλλά και μια πιο ρευστή διαχείριση του ορίου ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο της κατοικίας. Ø Η τρίτη θεματική αφορά στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και το πώς αυτές επηρεάζουν αλλά και επηρεάζονται από τις χωρικές δομές της κατοίκησης: πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σπίτια φορτισμένα με αναμνήσεις από οικογένειες των οποίων η δομή έχει πλέον αλλάξει; Ή πώς η διαφορετικότητα των ανθρώπων μπορεί να υπερβεί δομές κατοίκησης που αναπαράγουν στερεοτυπικά οικογενειακά σχήματα;
Η ΟΜΑΔΑ
Υπεύθυνη της δράσης είναι η αρχιτέκτονας, Μυρτώ Κιούρτη.
Επιστημονικός σύμβουλος της δράσης είναι ο καθηγητής θεωρίας της αρχιτεκτονικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Παναγιώτης Τουρνικιώτης.
Την ομάδα αποτελούν οι:
• Ηώ Πάσχου -φωτογράφος
• Παυλίνα Σπανδώνη -ανθρωπολόγος /σύμβουλος κοινωνικής πολιτικής
• Αγγελική Παρασκευοπούλου -αρχιτέκτονας τοπίου
• Αντώνης Κιουρκτσής – αρχιτέκτονας/βιομηχανικός σχεδιαστής
• Λία Πέτρου -εικαστικός, Αγγελική Σβορώνου -εικαστικός/φωτογράφος
• Τζίνα Σκιαδά -αρχιτέκτονας/ανθρωπολόγος
και οι αρχιτέκτονες:
• Όλγα Βενετσιάνου
• Γιάννης Γράος
• Μέλπω Δάνου
• Βλάσης Καραγιάννης
• Στέλλα Κάτση
• Σοφία Κιούση
• Αλέξανδρος Κιτρινιάρης
• Νίκος Πατσαβός
• Διονυσία Τριανταφύλλου
Πληροφορίες: 2103713011 | www.onassis-scholars.gr
Χορηγός Επικοινωνίας:
Athens Voice
Λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση
Ο Σύνδεσμος Yποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση συστάθηκε το 1986 στην Αθήνα, ως πρωτοβουλία των πρώτων υποτρόφων του Ιδρύματος. Κεντρικός σκοπός του Συνδέσμου είναι να ενταχθούν σε αυτόν οι απόφοιτοι που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους με χορηγία υποτροφίας από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση με απώτερο στόχο την προώθηση της γνώσης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του πολιτισμού μέσα από τις δράσεις τους. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων έχει να επιδείξει μία πλούσια δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει την οργάνωση εκδηλώσεων, την πρωτοβουλία δράσεων και την ανάδειξη των επιτευγμάτων των Υποτρόφων του σε όλους τους τομείς των επιστημών και της τέχνης.
Ο Σύνδεσμος Υποτρόφων αριθμεί πλέον περισσότερους από 2000 υποτρόφους, Έλληνες και αλλοδαπούς που έχουν τιμηθεί με ερευνητικές χορηγίες και εκπαιδευτικές υποτροφίες. Ανάμεσα στα μέλη του Συνδέσμου συγκαταλέγονται αξιόλογες προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, οι οποίοι ζουν, εργάζονται και διαπρέπουν εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι μία ισχυρή και δυναμική κοινότητα αριστούχων ακαδημαϊκών και ενεργών επαγγελματιών.
Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση
Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975, ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν -και παραμένει- η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνάνθρωπων μας στα κρίσιμα, για την κοινωνική ευημερία και συνοχή, αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.