Ενημέρωση για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και νέοι τίτλοι των εκδόσεων Ιανός

5bc63839-a424-4fd6-ae11-7d7c5829901fΑγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Ακολουθεί ενημέρωση σχετικά με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 στον Bob Dylan αλλά και με τις τελευταίες κυκλοφορίες των εκδόσεων IANOS.

Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις IANOS, και τη σειρά «IANOS ο Μελωδός», οι στίχοι των τραγουδιών του σπουδαίου τραγουδοποιού BOB DYLAN, ο οποίος, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 από τη Σουηδική Ακαδημία «Για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφραστικών τρόπων μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού».
Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε από τον Γιώργο – Ίκαρο Μπαμπασάκη και ο τίτλος του βιβλίου είναι «BOB DYLAN 1962 – 2001. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (LYRICS)». Το βιβλίο, που εκδόθηκε το 2006, περιλαμβάνει τους στίχους του BOB DYLAN, από το 1962 μέχρι το 2001, και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και επίμετρο του μεταφραστή.

Νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις IANOS
Κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΟΥ, από τη σειρά ΜΙΚΡΟΣ ΙΑΝΟS, με τίτλο ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ;, το βιβλίο Τέχνης της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΠΕΡΠΙΝΙΩΤΗ-ΑΓΚΑΖΙΡ, με τίτλο ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ ΡΕΓΚΟΣ 1903-1984. Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ, το ημερολόγιο του Ιανού για το 2017, με τίτλο ΠΕΡΙ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, καθώς και το πολιτικό δοκίμιο του ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΙΑΝΝΑΡΑ, με τίτλο ΑΟΡΙΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ. ΚΟΝΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΠΟΔΗΜΙΕΣ.

Τέλος, κυκλοφορούν τα τεύχη 164, Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου 2016 και 165, Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2016 του ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ.

Άννα Θεοδόση
Διεύθυνση Επικοινωνίας
IANOS | T 2103243387 | M 6958004810 | F 2103217686 | E pr@ianos.gr | www.ianos.gr
Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016
στον μεγάλο τραγουδοποιό BOB DYLAN
«Για τη δημιουργία νέων ποιητικών εκφραστικών τρόπων μέσα στη μεγάλη παράδοση του αμερικανικού τραγουδιού» βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016 από τη Σουηδική Ακαδημία, ο μεγάλος τραγουδοποιός BOB DYLAN, όπως ανακοινώθηκε την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου στη Στοκχόλμη, από τη μόνιμη γραμματέα της Σουηδικής Ακαδημίας Σάρα Ντάνιους.
Όλοι οι στίχοι των τραγουδιών του σπουδαίου τραγουδοποιού, μεταφρασμένοι στα ελληνικά από τον Γιώργο – Ίκαρο Μπαμπασάκη, κυκλοφορούν από τις εκδόσεις IANOS και τη σειρά «IANOS ο Μελωδός» σε μια ιδιαίτερη έκδοση με τον τίτλο «BOB DYLAN 1962-2001. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (LYRICS)». Το βιβλίο, που εκδόθηκε το 2006, περιλαμβάνει τους στίχους του Bob Dylan, από το 1962 μέχρι το 2001 και πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και επίμετρο του μεταφραστή.
Πληροφορίες προϊόντος:

Τίτλος: BOB DYLAN 1962-2001. ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (LYRICS) Μετάφραση – Επίμετρο: ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ – ΙΚΑΡΟΣ Κατηγορία: ΜΟΥΣΙΚΗ
ISBN: 960-7827-53-8
Τιμή με Φ.Π.Α.: 15.00€
Σελίδες: 392
Διαστάσεις: 17 cm x 24 cm
Βάρος: 0.850 kg
Σχετικό κείμενο για το βιβλίο, από τον Γιώργο Ίκαρο Μπαμπασάκη (μετάφραση – επίμετρο)
Όπως θα έλεγε και ο Ουίλιαμ Μπάροουζ: “Ο Μπομπ είναι ένας άνθρωπος που πήγε αποστολή στην κόλαση και γύρισε σώος για να μας πει τι είδε εκεί”.
Αυτά που “είδε εκεί” ο Ντύλαν μπόρεσε να τα κάνει συναρπαστικά αφηγηματικά τραγούδια, να τα βάλει σε στίχους που άλλοτε θυμίζουν ατόφια μπλουζ, άλλοτε απόλυτη ποίηση, και άλλοτε ταινίες μικρού μήκους σκηνοθετημένες από τον Όρσον Ουέλλες και τον Μπέλα Ταρ από κοινού. Ξέροντας ότι είναι τραγούδια, επιχείρησα να τα αποδώσω μένοντας πιστός στο πνεύμα του Ντύλαν, χρησιμοποιώντας ρυθμούς, που παραπέμπουν στους δικούς του, αντλώντας συνάμα από τον πλούτο της ελληνικής ποίησης και στιχουργικής. Έπαιξα με τις ομοιοκαταληξίες, κάτι που ενίοτε είχε πολύ να κάνει με σκακιστικό πρόβλημα, ναι, κάτι που προκαλούσε πονοκεφάλους αλλά -τι ωραία!- αχνόφεγγε μετά, στο τέλος, ένα χαμόγελο ικανοποίησης, όχι τόσο στα χείλη μου όσο στο βλέμμα μου. Υπήρξαν και μερικές στιγμές που ένα βροντερό γέλιο ξεσπούσε εντός μου και αντηχούσε, το επόμενο δευτερόλεπτο, σε όλη τη γειτονιά κάνοντας τους γείτονες να σαστίσουν.
«Κλαίνε οι μέλισσες;»
Πληροφορίες προϊόντος:

Τίτλος: ΚΛΑΙΝΕ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΕΣ; Συγγραφέας: ΒΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ Κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ
ISBN: 978-618-5141-22-6
Τιμή με Φ.Π.Α.: 7.80€
Σελίδες: 304
Διαστάσεις: 9.5 cm x 17 cm
Βάρος: 0.270 kg
Περιγραφή βιβλίου
Πρόκειται για μια σειρά από βιωματικές ιστορίες και στιγμιότυπα από την προσωπική ζωή του Γιάννη Βούρου που αφορούν στην οικογένεια, την οικονομία, την κοινωνική ζωή ακόμα και την πολιτική. Όλες οι ιστορίες είναι δοσμένες με τον γνώριμο κωμικό και συνάμα γλυκόπικρο τρόπο γραφής του συγγραφέα.
Χρήσιμη συμβουλή: Το βιβλίο διαβάζεται καλύτερα παρέα με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.
Σχετικά με τον συγγραφέα Γιάννη Βούρο
Ο Γιάννης Βούρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολεοδομία στο London School of Economics. Από το 1980 ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική. Με την ιδιότητα του ζωγράφου έχει πραγματοποιήσει 13 ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε σε περισσότερες από 140 ομαδικές και έχει βραβευθεί στο διεθνή διαγωνισμό “Art and Poverty”, Ankara, 2005. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί από το 1992 μέχρι σήμερα στα περιοδικά Παρέμβαση, Τζαζ & Jazz, Πολύγυρος, ΕΝΕΚΕΝ, Ο Σίσυφος και Τέχνης ίχνη, καθώς και στο dreaming-in-the-mist.blogspot.com.
Από τις εκδόσεις IANOS, στη σειρά Μικρός IANOS, κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Ταξιδιωτικός Οδηγός (2013) & Στο Περιθώριο (2011).
«Περιοδικό Φιλόλογος 164.
Τεύχος Απριλίου – Μαΐου – Ιουνίου 2016»
Πληροφορίες προϊόντος:

Τίτλος: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 164. ΤΕΥΧΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΜΑΪΟΥ – ΙΟΥΝΙΟΥ 2016 Κατηγορία: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Τιμή με Φ.Π.Α.: 6.00€
Σελίδες: 168
Διαστάσεις: 17 cm x 24 cm
Βάρος: 0.330 kg

Περιγραφή περιοδικού
Το τεύχος 164 του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ (Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος) περιλαμβάνει:
• Σημείωμα σχετικό με το ολοήμερο σχολείο.
• Αφιέρωμα στη μνήμη του καθηγητή Αγαπητού Τσοπανάκη, με κείμενα του Αγαπητού Τσοπανάκη, του Δημήτρη Λυπουρλή και του Νίκου Τερζή.
• Πέντε άρθρα για διάφορα φιλολογικά, αρχαιολογικά και θέματα τέχνης (Ο πάπυρος του Δερβενίου, Αινίγματα Συμφοσίου ή Αινίγματα Συμποσίου, Ο μακεδονικός τάφος του σταθμού Αγγίστας, Η ποιητική «παρακαταθήκη» του Τάκη Βαρβιτσιώτη, τα 80 + 1 πορτραίτα του Κώστα Λούστα).
• Τέσσερις διδακτικές προτάσεις (για τον καβαφικό ύμνο για την ποίηση, για τη διδασκαλία των Λατινικών, για τη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας στη Γ΄ Γυμνασίου, για την Τοπική Ιστορία).
• Δύο κείμενα με απόψεις των αναγνωστών (μία γερμανική ερμηνεία της ελληνικής γλώσσας, Ω φιλτάτη μου Παλμύρα).
• Περιλαμβάνει ακόμη κείμενα για βιβλία και συγγραφείς, νεκρολογίες και πίνακα με τα βιβλία και περιοδικά που λάβαμε.

Το περιοδικό είναι τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπεύθυνος : Γιάννης Τζανής
Αρχική καλλιτεχνική επιμέλεια : Ντίνος Χριστιανόπουλος
«Πολύκλειτος Ρέγκος».
Πολύκλειτος Ρέγκος 1903-1984. Ο βιος και το έργο του. Χειρόγραφες σελίδες αυτοβιογραφίας
Πληροφορίες προϊόντος:

Τίτλος: ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ ΡΕΓΚΟΣ Υπότιτλος: ΠΟΛΥΚΛΕΙΤΟΣ ΡΕΓΚΟΣ
1903-1984. Ο ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Συγγραφέας: ΠΕΡΠΙΝΙΩΤΗ ΑΓΚΑΖΙΡ ΚΑΤΕΡΙΝΑ Κατηγορία: ΤΕΧΝΗ
ISBN: 978-618-5141-23-3
Τιμή με Φ.Π.Α.: 44.00€
Σελίδες: 312
Διαστάσεις: 24 cm x 29 cm
Βάρος: 1.850 kg
Περιγραφή βιβλίου
Την συγγραφή των κειμένων έχει κάνει η Κατερίνα Περπινιώτη Αγκαζίρ και την επιμέλεια ο Κωνσταντίνος Πολ. Ρέγκος, γιος του ζωγράφου. Υπάρχουν ακόμη χειρόγραφες σελίδες αυτοβιογραφίας του Πολύκλειτου Ρέγκου. Το φωτογραφικό υλικό – ντοκουμέντα της έκδοσης είναι από το προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Ρέγκου. Το έργο του εξωφύλλου έχει τίτλο «Αυτοπροσωπογραφία», Άγιον Όρος, 1927, λάδι σε χαρτί, 33.3 Χ 30.0 εκ.

Μέρος της «Εισαγωγής», της Kατερίνας Περπινιώτη-Aγκαζίρ:
Το πρώτο πράγμα που αποκομίζει κάποιος από τη μελέτη του βίου και του έργου του Πολύκλειτου Ρέγκου είναι ότι πρόκειται για έναν καλλιτέχνη «πλήρη».
[…] Σεμνός και μετριόφρων, εγκαταστημένος μόνιμα στη θετή του γενέτειρα, τη Θεσσαλονίκη, αφοσιώθηκε στη δουλειά και την οικογένειά του και δεν καλλιέργησε τους μηχανισμούς εκείνους που θα τον αναδείκνυαν και θα τον καθιέρωναν.
[…] O Πολύκλειτος Pέγκος αξιώνει αναμφίβολα περισσότερη προσοχή από όση του δόθηκε ως τώρα στην ελληνική ιστορία της τέχνης.
[…] Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες τον ώθησαν να πειραματιστεί με διάφορες τεχνικές όπως ελαιογραφία, ωογραφία, υδατογραφία, ξυλογραφία, νωπογραφία, καθώς και μικτές τεχνικές, φιλοτεχνώντας ένα σύνολο έργων που καλύπτει μιαν ευρύτατη θεματογραφία: προσωπογραφίες, τοπία, γυμνογραφίες, νεκρές φύσεις, συνθέσεις με λαογραφικό, ιστορικό ή συμβολικό περιεχόμενο.
[…] Η μονογραφία αυτή επιχειρεί μια «εφ’ όλης της ύλης» παρουσίαση του Πολύκλειτου Pέγκου, με σκοπό να γίνει εφαλτήριο για μια βαθύτερη προσέγγιση με τον άνθρωπο, τον καλλιτέχνη και τις δημιουργίες του.

Σχετικά με τον επιμελητή Κωνσταντίνο Πολ. Ρέγκο
Ο Κωνσταντίνος Ρέγκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Είναι ο δευτερότοκος γιος του ζωγράφου Πολύκλειτου Ρέγκου. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο «Ανατόλια», το 1965 και έπειτα σπούδασε Ναυπηγική και Ναυτική Μηχανολογία στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, Μ.Ι.Τ.
Δίδαξε Ναυπηγική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και εργάστηκε στα Ναυπηγεία Austin & Pickersgill της Βορειοανατολικής Αγγλίας. Ανέλαβε την προβολή του μεγάλου καλλιτεχνικού έργου του πατέρα του, πραγματοποιώντας έτσι την επιστημονική, μελετημένη και τεκμηριωμένη παρουσίασή του σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάλης Βρετανίας, το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (δύο φορές), το Αμερικανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Για δέκα χρόνια (1989-1999) διέθετε μόνιμο εκθετήριο του Πολύκλειτου Ρέγκου, όπου μπορούσε κανείς να επισκεφθεί το έργο του μεγάλου ζωγράφου πατέρα του, μέχρι να δημιουργηθεί μόνιμο Μουσείο Πολύκλειτου Ρέγκου από κρατικό φορέα. Η συμβολή του στις μεταθανάτιες εκθέσεις ήταν καθοριστική, ιδιαίτερα στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο στην Αθήνα (2010) και στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή στην Άνδρο (2013), πράγμα που αναγνωρίστηκε από τους υπεύθυνους της συγγραφής των αντίστοιχων Καταλόγων. Από το 1996 είναι παντρεμένος με την Έλενα Τέγουτζικ – Ρέγκου και έχει δύο γιους, τον Πολύκλειτο-Ηλία και τον Αθανάσιο.
«Περί Ευτυχίας. Ημερολόγιο 2017»
Πληροφορίες προϊόντος:

Τίτλος: ΠΕΡΙ ΕΥΤΥΧΙΑΣ.
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2017 Κατηγορία: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
ISBN: 978-618-5141-24-0
Τιμή με Φ.Π.Α.: 5.55€
Σελίδες: 128
Διαστάσεις: 11 cm x 17 cm
Βάρος: 0.155 kg
Περιγραφή ημερολογίου
Tο ημερολόγιο του ΙΑΝΟΥ για το 2017 κυκλοφορεί με τον τίτλο «Περί Ευτυχίας» και περιλαμβάνει κείμενα, τα οποία προσεγγίζουν την Ευτυχία, ανάλογα με την οπτική του καθενός, ανάλογα με την Ευτυχία του καθενός. Άλλωστε, κατά τον Πλάτωνα, η Ευτυχία έχει να κάνει με το μυαλό και την σκέψη μας.
Το έργο εξωφύλλου είναι της Δάφνης Αγγελίδου.
«Περιοδικό Φιλόλογος 165.
Τεύχος Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου 2016»
Πληροφορίες προϊόντος:

Τίτλος: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ 165. ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016 Κατηγορία: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ
Τιμή με Φ.Π.Α.: 6.00€
Σελίδες: 168
Διαστάσεις: 17 cm x 24 cm
Βάρος: 0.330 kg
Περιγραφή περιοδικού
Το τεύχος 165 του ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος) περιλαμβάνει:
• Σημείωμα σχετικό με τις ανθρωπιστικές σπουδές.
• Αφιέρωμα στα 90 χρόνια από την ίδρυση της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., με κείμενα του Γιώργου Παπαναστασίου, του Δημήτρη Κ. Μαυροσκούφη και της Αγγελικής Κοιλιάρη.
• Αφιέρωμα στον Παναγιώτη Πίστα, με κείμενα της Βενετίας Αποστολίδου, του Γιώργου Κεχαγιόγλου, του Νικήτα Παρίση και του Βασίλη Βασιλειάδη.
• Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Μαυρόπουλο, με κείμενα του Νίκου Μπριασούλη και του Βασίλη Κατσαρού.
• Άρθρα του Λάμπρου Πόλκα, Νύχτα και μέρα: από την Ιλιάδα στην Οδύσσεια, της Ελευθερίας Ζάγκα και της Κωνσταντίνας Ηλιοπούλου, Η αξιολόγηση της παραγωγής γραπτού λόγου στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στο πλαίσιο των Πανελλαδικών εξετάσεων: διαπιστώσεις, προβλήματα και προοπτικές, της Σοφίας Γκόρου, Επί σκηνής Μεταμφιέσεις στην αριστοφανική κωμωδία. Η περίπτωση του Δικαιόπολη.
• Διδακτική πρόταση της Ιωάννας Βορβή και της Ευγενίας Δανιηλίδου, Αξιοποίηση στρατηγικών μάθησης για την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων.
• Περιλαμβάνει ακόμη κείμενα για βιβλία και συγγραφείς, νεκρολογίες και πίνακα με τα βιβλία και περιοδικά που λάβαμε.

Το περιοδικό είναι τριμηνιαία έκδοση του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Υπεύθυνος : Γιάννης Τζανής
Αρχική καλλιτεχνική επιμέλεια : Ντίνος Χριστιανόπουλος
«Αόριστη Ελλάδα. Κονσέρτο για δυο αποδημίες»
Πληροφορίες προϊόντος:

Τίτλος: ΑΟΡΙΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑ Υπότιτλος: ΚΟΝΣΕΡΤΟ
ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΠΟΔΗΜΙΕΣ Συγγραφέας: ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΟΚΙΜΙΟ
ISBN: 978-618-5141-25-7
Τιμή με Φ.Π.Α.: 17.00€
Σελίδες: 240
Διαστάσεις: 17 cm x 23 cm
Βάρος: 0.500 kg
Επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS το βιβλίο «Αόριστη Ελλάδα. Κονσέρτο για δυο αποδημίες», η πρώτη έκδοση του οποίου έγινε το 1995.

Απόσπασμα από το βιβλίο
«Κοιτάξτε γύρω σας εδώ στην Αμερική: μόλις ο Έλληνας αποκτήσει χρήματα, θα φωνάξει αμερικάνο αρχιτέκτονα να του χτίσει «μοδέρνα» εκκλησιά και αμερικάνο ζωγράφο να τη ζωγραφίσει. Δεν έχει μάτια να δει, ποια θέση έχουν οι βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες στις μεγάλες γκαλερί και στα μουσεία της Αμερικής – εικόνες κλεμμένες ίσως από το χωριό του πατέρα του, για το οποίο ντρέπεται ο σημερινός Έλληνας. Ούτε υποψιάζεται, ποια θέση έχει η βυζαντινή μουσική στις μουσικές ακαδημίες του κόσμου σήμερα – θεωρεί υπέρτερο πολιτισμό το αρμόνιο και την τετραφωνία. Είναι τόσο βαθιά ποτισμένος από τον ραγιαδισμό της μειονεξίας απέναντι στους Δυτικούς, ώστε δεν καταλαβαίνει ποια υψηλή αρχιτεκτονική έσωζε ο εξαθλιωμένος Ελληνισμός της Τουρκοκρατίας, ποια ποίηση, ποια μουσική, ποιαν αρχοντιά αμφίεσης.»
Σχετικά με τον συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά
Ο Χρήστος Γιανναράς είναι σύγχρονος Έλληνας καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και το Παρίσι (Σορβόνη). Διδάκτωρ φιλοσοφίας της Faculte des lettres et sciences humaines του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, του St Vladimir’s Orthodox Seminary της Νέας Υόρκης και της Σχολής του Τιμίου Σταυρού της Βοστώνης.
Ήταν διευθυντής του περιοδικού Σύνορο, που εξέδωσε δώδεκα τεύχη από το 1964 ως το 1967. Από το 1982 μέχρι το 2002 υπήρξε τακτικός καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, αρχικά στο τότε ενιαίο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών και μετά στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Δίδαξε φιλοσοφική ορολογία, και μέθοδο, πολιτική φιλοσοφία και πολιτιστική διπλωματία. Επίσης έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια: Παρίσι, Γενεύη, Λωζάννη και το Ρέθυμνο Κρήτης.
Έχει επιδείξει πλούσιο συγγραφικό έργο με θεματολογία που σχετίζεται με την έρευνα των διαφορών ανάμεσα στην ελληνική και στην δυτικοευρωπαϊκή φιλοσοφία και ορθόδοξη χριστιανική παράδοση. Το βιβλίο του “Η ελευθερία του ήθους” θεωρείται ότι όρισε τον πυρήνα αυτού που αργότερα ονομάστηκε “νεορθοδοξία” και έχει χαρακτηριστεί “ο Μάης του ’68 στην Ορθόδοξη θεολογία και ηθική”.
Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε 10 τουλάχιστον ευρωπαϊκές γλώσσες. Ο Χρήστος Γιανναράς υπήρξε υπότροφος του γερμανικού Ιδρύματος Υποτροφιών “Alexander von Humboldt Stiftung”. Είναι εκλεγμένο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων, καθώς επίσης και της Academie International des Sciences Humaines (Βρυξέλλες).
Παρέμβαινε και συνεχίζει να παρεμβαίνει στην κοινωνική και πολιτική επικαιρότητα μέσω τακτικής αρθρογραφίας στις εφημερίδες, Το Βήμα, παλαιότερα, επί 13 χρόνια, και από το 1993 μέχρι σήμερα στην Καθημερινή, με παράλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις.

Τίτλοι του που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις IANOS:

Την αλήθεια κατάματα (2016)
Πείνα και δίψα (2015)
Τόπος του ανοίκειου τρόπου, η Ελλάδα του 2014 (2015)
Finis Graeciae (2014)
Η ελληνικότητα ως ποιότητα και ως ντροπή (2014)
Το πρόβλημά μας είναι πολιτικό, όχι οικονομικό (2013)
Η καταστροφή ως ευκαιρία (2012)
Η πολιτική γονιμότητα της οργής (2011)
Κατά κεφαλήν καλλιέργεια (η αντίσταση στην παρακμή) (2010)
Το πολιτικό ζητούμενο στην Ελλάδα σήμερα (2009)
Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα (2008)
Έπαινος ψήφου τιμωρητικής (2007)
Προφορική αμεσότητα (2003)

Από: IANOS | Διεύθυνση Επισκοινωνίας <pr=ianos.gr@mail190.atl171.mcdlv.net> εκ μέρους του IANOS | Διεύθυνση Επισκοινωνίας <pr@ianos.gr>

You may also like...