ΕΜΣΤ – STATE OF CONCEPT THE ETHICS OF COLLECTING

ΔΕΥΤΕΡΑ 19.09.2022, 18.30

Το ΕΜΣΤ και το State of Concept διοργανώνουν την συζήτηση

“The Ethics of Collecting” – 19 Σεπτεμβρίου 2022 – 18.30

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (EMΣΤ)

Αίθουσα Προβολών-Μεσοπάτωμα

Είσοδος από Λεωφ. Συγγρού

Με αφορμή την παρουσίαση του «Κώδικα Δεοντολογίας για Συλλέκτες Σύγχρονης Τέχνης», το ΕΜΣΤ σε συνεργασία με το State of Concept διοργανώνει τη συζήτηση «Τhe Ethics of Collecting». Ο «Κώδικας Δεοντολογίας για Συλλέκτες Σύγχρονης Τέχνης» είναι ένα πρότυπο κείμενο που συνέταξε μια ομάδα συλλεκτών την οποία αποτελούν οι Pedro Barbosa, Haro Cumbusyan, Ιορδάνης Κερενίδης, Evrim Oralkan, Jessica Oralkan, Piergiorgio Pepe, Sandra Terdjman και Andre Zivanari. Η συζήτηση «The Ethics of Collecting» στοχεύει να αναδείξει ζητήματα που αφορούν την επαγγελματική συμπεριφορά και τις βέλτιστες πρακτικές συνεργασίας μεταξύ πολιτιστικών ιδρυμάτων, καλλιτεχνών, συλλεκτών και άλλων παραγόντων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της σύγχρονης τέχνης. Στην συζήτηση συμμετέχουν οι Piergiorgio Pepe, Ιορδάνης Κερενίδης, Ιωάννα Βρυζάκη και Πάκυ Βλασσοπούλου και συντονίζουν η Κατερίνα Γρέγου, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ, και η Ηλιάνα Φωκιανάκη, διευθύντρια του State of Concept.

Η εκδήλωση «The Ethics of Collecting» διοργανώνεται από το State of Concept, σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) και ορίζει την έναρξη του προγράμματος «Care-full Growing» (State of Concept,  Σεπτέμβριος 2022-Δεκέμβριος 2023).

Ελεύθερη Είσοδος.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων, με σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Κωνσταντίνα Μελαχροινού στο info@stateofconcept.org.

Σε συνεργασία με το State of Concept

Ο Ιορδάνης Κερενίδης είναι επιστήμονας κβαντικών υπολογιστών και συλλέκτης σύγχρονης τέχνης με έδρα το Παρίσι και την Αθήνα. Υποστήριξε το διδακτορικό του στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ το 2004, και μετά από διετή μεταδιδακτορική θέση στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, εντάχθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας CNRS στο Παρίσι ως διευθυντής έρευνας. Υπήρξε συντονιστής πολλών χρηματοδοτούμενων έργων από την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας επιχορήγησης του ERC, και είναι ιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Κβαντικών Υπολογιστών του Παρισιού. Σήμερα εργάζεται ως επικεφαλής του τμήματος Algorithms Int. στην QC Ware Corp. Ο Ιορδάνης συλλέγει έργα τέχνης με τον σύντροφό του Piergiorgio Pepe από το 2006. Η συλλογή Kerenidis Pepe διοργανώνει από το 2015 το Phenomenon, ένα διετές πρόγραμμα για τη σύγχρονη τέχνη στο νησί της Ανάφης, στην Ελλάδα, για το οποίο έλαβαν το 2018 το βραβείο Montblanc de la Culture Arts Patronage Award. Ο Κερενίδης ήταν μέλος της επιτροπής απόκτησης του Centre National des Arts Plastiques (2012-2015).

Ο Piergiorgio Pepe είναι σύμβουλος δεοντολογίας και συλλέκτης σύγχρονης τέχνης με έδρα το Παρίσι και την Αθήνα. Μέσω της συμβουλευτικής του εταιρείας Quantum Ethics, από το 2018 συμβουλεύει οργανισμούς σχετικά με προγράμματα δεοντολογίας και συμμόρφωσης. Από το 2005 έως το 2018, εργάστηκε ως υπεύθυνος δεοντολογίας στη φαρμακευτική βιομηχανία. Πριν από αυτό, εργάστηκε για 10 χρόνια ως ανώτερος δικηγόρος στην ΕΕ σε διεθνές δικηγορικό γραφείο αστικού δικαίου στο Λονδίνο. Δραστηριοποιείται επίσης στον ακαδημαϊκό χώρο (Sciences Po, INSEAD και Seton Hall), όπου διδάσκει τακτικά μαθήματα σχετικά με την επιχειρηματική ηθική και τη δεοντολογία στον τομέα της τέχνης. Ο Piergiorgio συλλέγει έργα τέχνης με τον σύντροφό του Ιορδάνη Κερενίδη από το 2006. Η συλλογή Kerenidis Pepe διοργανώνει από το 2015 το Phenomenon, ένα διετές πρόγραμμα για τη σύγχρονη τέχνη στο νησί της Ανάφης, στην Ελλάδα, για το οποίο έλαβαν το 2018 το βραβείο Montblanc de la Culture Arts Patronage Award. Ο Piergiorgio είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του γραφείου επιμελητών Council.

Ιωάννα Βρυζάκη (Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου) Η συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου ξεκίνησε το 1994 και σήμερα αποτελεί μια εκτεταμένη και ταυτόχρονα εστιασμένη συλλογή σύγχρονης τέχνης, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 500 έργα 220 κορυφαίων διεθνών και Ελλήνων καλλιτεχνών. Τα έργα που περιλαμβάνονται στη συλλογή αντικατοπτρίζουν τα σχετικά θέματα της καλλιτεχνικής πρακτικής των τελευταίων δεκαετιών, εστιάζοντας στο ανθρώπινο σώμα ως πηγή δημιουργικότητας και δοχείο υπαρξιακής, κοινωνικής και ιδεολογικής πάλης. Αντιπροσωπεύονται πολλά από τα σημαντικότερα ονόματα της μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης, των οποίων η παραγωγή και οι ιδέες συνεχίζουν να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο οι επόμενες γενιές καλλιτεχνών αναπτύχθηκαν. Στους σημαντικούς καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται σε βάθος στη συλλογή περιλαμβάνονται οι Matthew Barney, Lynda Benglis, John Bock, Louise Bourgeois, Paul Chan, Robert Gober, David Hammons, Mona Hatoum, Damien Hirst, Martin Kippenberger, Mike Kelley, Paul McCarthy, Bruce Nauman, Paul Pfeiffer και Kiki Smith.

Η Πάκυ Βλασσοπούλου είναι καλλιτέχνης που ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το έργο της ενημερώνεται από τη διαλεκτική της παραδοσιακής γλυπτικής σε σχέση με ζητήματα χώρου, την αντικειμενοποίηση, τη λειτουργικότητα και τις σωματικές εμπειρίες. Κατά καιρούς ασχολείται με θεματικές που αφορούν την παραγωγή γνώσης, την ιστορία, τα ερείπια και τελευταία με ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από τις βιομηχανίες παροχής υπηρεσιών θέτοντας υπό αμφισβήτηση τον ρόλο της φροντίδας και της φιλοξενίας. Είναι συνιδρύτρια – από κοινού με τους καλλιτέχνες Χρυσάνθη Κουμιανάκη και Κοσμά Νικολάου – του καλλιτεχνικού χώρου 3 137, που λειτουργεί στην Αθήνα από το 2012.

Φωτογραφίες: Drawing (artoon) by Pablo Helguera

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΜΣΤ:

ΕΜΣΤ

ΛΕΩΦ. ΚΑΛΛΙΡΡΟΗΣ & ΑΜΒΡ. ΦΡΑΝΤΖΗ (ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΦΙΞ)

ΑΘΗΝΑ 11743

Greece

 

You may also like...