ΕΜΣΤ Συνεργασία – Απο-Τουρισμος

Συζήτηση στο ΕΜΣΤ & Live Streaming Στο Ιταλικό Περίπτερο Της 59ης Μπιενάλε Βενετίας

Τρίτη 08.11 Στις 13.00

Αίθουσα Προβολών- Μεσοπάτωμα

Το Ιταλικό Περίπτερο της 59ης Μπιενάλε της Βενετίας κάλεσε το ΕΜΣΤ, μεταξύ άλλων 15 πολιτιστικών ιδρυμάτων από όλον τον κόσμο, να συμμετάσχει στο δημόσιο πρόγραμμά του. Φιλοδοξία της επιμελήτριας του δημόσιου προγράμματος του Ιταλικού Περιπτέρου Adriana Rispoli είναι να συζητήσει το αβέβαιό μας μέλλον σε ένα καθεστώς διαρκούς και πολυδιάστατης κρίσης.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, «ειδικοί, επιστήμονες, ακτιβιστές, θεωρητικοί της οικολογίας και επαγγελματίες θα προτείνουν εναλλακτικά μοντέλα εκπαίδευσης, κατανάλωσης, παραγωγής και ελεύθερου χρόνου, τα οποία θα συνδέονται με την οικολογία και με τρόπους βιώσιμης ανάπτυξης».

Το ΕΜΣΤ ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση, κάλεσε με τη σειρά του τον καθηγητή στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, ερευνητή και ακτιβιστή της πολιτικής οικολογίας Άγγελο Βαρβαρούση σε μια συζήτηση με θέμα τον «Από-τουρισμό», καθώς και την καλλιτέχνιδα Δήμητρα Κονδυλάτου η οποία θα παρουσιάσει το βίντεό της «Στη σκιά της σεζόν».

Τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται πλέον παγιδευμένα σε μια διαδικασία μετασχηματισμού καθώς οικονομία, αρχιτεκτονική, σχέσεις της κοινότητας και τελετές άμεσα συνδεδεμένες με τη συνθήκη της «νησιωτικότητας» υποχωρούν μπροστά σε μια αρρύθμιστη επέλαση καινοφανών μορφών οικονομίας, κατοίκησης και μετακίνησης. Η επέλαση αυτή που είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον τουρισμό και την κτηματαγορά εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και εξουθενώνει ή ακόμη και εκτοπίζει τους κατοίκους. Ο «αποτουρισμός» προσπαθεί να δει με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε στην παραγωγική οικονομία του τουρισμού μεθόδους και μοντέλα των θεωριών αποανάπτυξης που να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη συνθήκη της μεσογειακής νησιωτικότητας.

Τη συζήτηση μεταξύ του Άγγελου Βαρβαρούση, της Δάφνης Βιτάλη, επιμελήτριας στο ΕΜΣΤ και του Θεόφιλου Τραμπούλη, σύμβουλου εκδόσεων του ΕΜΣΤ, θα ακολουθήσει η προβολή του έργου της Δήμητρας Κονδυλάτου «Στη σκιά της σεζόν».

Η συζήτηση θα γίνει στα αγγλικά και θα προβάλλεται με live streaming στο Ιταλικό Περίπτερο.

Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν μισή ώρα πριν την εκδήλωση.

Ο Άγγελος Βαρβαρούσης είναι πολεοδόμος και εργάζεται ως ερευνητής και διδάσκων στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και είναι διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος Degrowth: Ecology, Economics, Policy.

Η Δήμητρα Κονδυλάτου είναι καλλιτέχνης με έδρα την Αθήνα. Ενδιαφέρεται για τα όρια της τέχνης και τη σχέση της με τον τουρισμό και την καθημερινή ζωή, τα οποία μελετά μέσω της σύνθεσης έργων κινούμενης εικόνας και της επεξεργασίας εικόνων και κειμένων.

Η Δάφνη Βιτάλη είναι επιμελήτρια στο ΕΜΣΤ. Την περίοδο αυτή στο ΕΜΣΤ επιμελείται την έκθεση του Αντώνη Πίττα jaune, geel, gelb, yellow: Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg.

Ο Θεόφιλος Τραμπούλης είναι συγγραφέας, επιμελητής κειμένων και ανεξάρτητος επιμελητής εκθέσεων. Την περίοδο αυτή είναι σύμβουλος εκδόσεων στο ΕΜΣΤ.

You may also like...