Ελληνοαμερικάνικη Ένωση

image002Προσωπικότητες της  Ελληνικής Διασποράς:
Ο κοσμοναύτης Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, θεσπίζοντας την ετήσια τιμητική διάκριση για διαπρεπείς Έλληνες της Διασποράς, τιμά τον Ελληνορώσο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθείστο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι) την Τετάρτη 12 Μαρτίου, στις 20:00. Την απονομή θα ακολουθήσει διάλεξη από τον τιμώμενο κοσμοναύτη σχετικά με τις εμπειρίες του στο διάστημα. 
Γεννημένος το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας, ο ελληνικής καταγωγής από την πλευρά της μητέρας του (Μικρούλα Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα), Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε 3 διαστημικές αποστολές, έχει κάνει 8 διαστημικούς περιπάτους και έχει ζήσει περισσότερες από 500 μέρες στο διάστημα.
Σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας απ’ όπου αποφοίτησε το 1983 ως Μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Μέχρι το 1997 εργάστηκε ως Μηχανολόγος Μηχανικός στο κέντρο ελέγχου της Ρωσικής Εταιρείας Διαστήματος, «Ενέργεια». Έκτοτε, ο κοσμοναύτης έχει εργαστεί ως αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείο-Μιρ και ΝΑΣΑ-ΜΙΡ και ως μηχανικός πτήσης για την Αποστολή 15 και την Αποστολή 24/25. Υπήρξε ο διοικητής της Αποστολής 15, των διαστημικών οχημάτων Σογιούζ ΤΜΑ-19 και Σογιούζ TMA-09M καθώς και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για την Αποστολή 37 τον χειμώνα του 2013.
Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πρόσφατα συνόδεψε την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Σότσι της Ρωσίας για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Μεταξύ άλλων του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑΣΑ».
Διεύθυνση
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος Ελεύθερη
Πληροφορίες Ήρα Παπαδοπούλου
(210 3680052),ipapadopoulou@hau.gr, www.hau.gr/culture

 

You may also like...