Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας- Η Προσωπογραφία ως Φωτογραφική Πρακτική: Βιωματικό Σεμινάριο Φωτογραφίας με τον Χάρη Κακαρούχα

HCP-logoΕναρξη: 22 Νοεμβρίου 2014
Διάρκεια: 5 μήνες
Η προσωπογραφία (πορτραίτο) θέτει ευθέως το ερώτημα της “ταυτότητας”: πώς φαίνομαι, πού ανήκω, ποιός είμαι. Φυσικά το ερώτημα δεν τίθεται μόνο για τον φωτογραφιζόμενο αλλά και για τον φωτογράφο, αφού είναι σαφές ότι το φωτογραφικό μας έργο δεν είναι παρά ο καθρέφτης μας.
Οι ποιότητες και η ενέργεια μίας φωτογραφικής εικόνας, ιδιαίτερα στην προσωπογραφία, αναδύονται μέσα από την ειλικρινή επαφή
με τον εαυτό μας αλλά και με τον φωτογραφιζόμενο. Αν δεν συναντήσουμε τον “εαυτό” μας δεν μπορούμε να συναντήσουμε τον “άλλο”.
Σε ποιους απευθύνεται
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων οι οποίοι επιθυμούν να διερευνήσουν τα παραπάνω ερωτήματα, ιχνηλατώντας το εσωτερικό τους βλέμμα και τις αντανακλάσεις του, στο φωτογραφικό τους έργο.
Μεθοδολογία
Το εργαστήριο επιχειρεί μια ολιστική προσέγγιση της καλλιτεχνικής διαδικασίας και την καλλιέργεια μιας αίσθησης συνειδητότητας στο “εδώ” και το “τώρα”, που είναι οργανικής σημασίας στη φωτογραφική πράξη της προσωπογραφίας.
Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που επιτρέπει την πρακτική διερεύνηση της προσωπογραφίας, τον καλλιτεχνικό στοχασμό και τον πειραματισμό. Ειδικότερα, μέσα από βιωματικές και διαλογιστικές ασκήσεις, που ενθαρρύνουν την αυτοέκφραση, την όξυνση της παρατηρητικότητας, την ενεργοποίηση των αισθήσεων και της καλλιτεχνικής διαίσθησης -όπου το “ατύχημα” και το “λάθος” αποτελούν εγγενή στοιχεία της δημιουργίας- οι συμμετέχοντες καλούνται να ανακαλύψουν τη φωτογραφική τους ταυτότητα και το προσωπικό τους βλέμμα.
Bασικές Πληροφορίες
Πρόγραμμα Εργαστηρίου
Το εργαστήριο ξεκινά στα τέλη Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Αναπτύσσεται στη διάρκεια πέντε μηνών και αποτελείται από 3 μέρη. Πιο συγκεκριμένα:
1) Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει 8 ομαδικές ολοήμερες συναντήσεις, συνολικής διάρκειας 60 ωρών, που εκτείνονται σε 4 σαββατοκύριακα.
Ημερομηνίες διεξαγωγής: 22 & 23 Νοεμβρίου, 29 & 30 Νοεμβρίου, 6 & 7 Δεκεμβρίου 2014, 10 & 11 Ιανουαρίου 2015.
Ώρες διεξαγωγής: 10.00-13.30 & 15.00-19.00.
2) Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει 3 μηνιαίες συναντήσες (Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος) και επιπλέον ατομικές συνεδρίες μέσω Skype, κατά τις οποίες ο κάθε συμμετέχοντας θα έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει σταδιακά το προσωπικό του portfolio.
3) Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση σε ειδική εκδήλωση των φωτογραφικών εργασιών που έχουν παραχθεί.
Πιστοποιητικό

Με την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν στους συμμετέχοντες βεβαιώσεις παρακολούθησης από το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας.
Επικοινωνία

Τ: 210 9211750 (Δευτ-Παρ. 11:00-16:00)
E: contact@hcp.gr<mailto:contact@hcp.gr>

You may also like...