Ελλάς Εκβλαστάνουσα: 2η Συνάντηση: 29 Νοεμβρίου 2021, 19:00 «Διανόηση: Μια περιδιάβαση στον διανοητικό βίο της ελεύθερης Ελλάδας»

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Delphi Economic Forum, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οργανώνουν κύκλο 6 συναντήσεων αφιερωμένων σε δημιουργήματα και προσωπικότητες του λόγου, της διανόησης, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους.

 

Η δεύτερη συνάντηση του κύκλου πραγματοποιείται την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου, 19:00-21:30, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ο Οµότιµος Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Περικλής Σ. Βαλλιάνος συνομιλεί με τον συγγραφέα-μυθιστοριογράφο και δημοσιογράφο Τάκη Θεοδωρόπουλο, με θέμα: «Διανόηση: Μια περιδιάβαση στον διανοητικό βίο της ελεύθερης Ελλάδας».

 

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα το πρωταρχικό εγχείρημα είναι η διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής συνείδησης και γλώσσας σε μια εποχή που η εθνική ιδέα καθορίζει την πολιτική και πολιτιστική ζωή της Ευρώπης.  Ο Αδαμάντιος Κοραής έβαλε τις θεωρητικές βάσεις για το έργο αυτό από την σκοπιά των αντιλήψεων του Διαφωτισμού. Η ρωμαντική επιρροή εκφράστηκε μέσα από το έργο των Μ. Ρενιέρη, Σ. Ζαμπέλιου και πάνω απ’ όλα του Κ. Παπαρρηγόπουλου, οι οποίοι όμως διατυπώνουν και διαφορετικές θεωρήσεις για τα ιστορικά πεπρωμένα του ελληνικού έθνους. Η αρχή του 20ου αιώνα ήταν η ηρωική εποχή της εθνικής ιδέας εμβληματική μορφή της οποίας υπήρξε ο Ίων Δραγούμης. Η καταστροφή όμως του ’22 επιβάλλει την επεξεργασία μιας νέας αυτογνωσίας, κατά την οποία αναδεικνύεται τώρα επιτακτικά το ζήτημα των σχέσεων της νεοελληνικής συνείδησης με τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στις αναζητήσεις αυτές διαφαίνεται τώρα κάτι που δεν ήταν ορατό κατά τον 19ο αιώνα, δηλ. οι τριβές και οι αντιφάσεις στην συνύπαρξη αυτή, η υπογράμμιση των οποίων οδηγεί σταδιακά σε μιαν αποκόλληση της ιδέας της ελληνικότητας από τα πολιτιστικά πρότυπα της δύσης. Σταθμοί στην πορεία αυτή είναι ο Ν. Καζαντζάκης, ο Γ. Θεοτοκάς, οι Χαϊδελβεργιανοί (Κ. Τσάτσος, Π. Κανελλόπουλος, Ι. Θεοδωρακόπουλος), καθώς βέβαια και η θεωρία του ελληνικού πολιτισμού της «γενιάς του τριάντα» με θεωρητικό υποστύλωμα τις ιδέες του Ζ. Λορεντζάτου. Η συζήτηση Κ. Τσάτσου-Γ. Σεφέρη για την ελληνικότητα συνοψίζει τα διλήμματα αυτά.

 

Για όσους δεν μπορούν να παραβρεθούν, οι συζητήσεις θα µεταδίδονται και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης ( www.hau.gr ) και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens – YouTube)

 

CVs συντελεστών & Αναλυτικό πρόγραμμα των συναντήσεων στην Β’ σελίδα

 

Εισηγητής: Περικλής Σ. Βαλλιάνος

Ο Περικλής Σ. Βαλλιάνος κατάγεται από την Κεφαλονιά. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια σπούδασε κοινωνιολογία και ιστορία των ιδεών στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η διδακτορική του διατριβή ήταν πάνω στην κοινωνική σκέψη του Χέγκελ και τη σχέση της με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Δίδαξε ιστορία των πολιτικών ιδεών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του ιδρύματος αυτού. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων σε θέματα της ειδικότητάς του. Ενδεικτικά αναφέρονται: Σκεπτέον: έρευνες για την κοινωνική διάσταση της γνώσηςΣυνείδηση, γλώσσα και ιστορική ζωήΕλληνισμός, επιστήμη κριτική: εννοιολογικά θεμέλια της νεωτερικότηταςΗ ασπίδα του Αχιλλέα: όψεις της αρχαίας πολιτικής εμπειρίαςHegel and Greek Philosophy: The Claims of Historical Reason.

Συνομιλητής:
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος είναι συγγραφέας. Έχει είκοσι τίτλους μυθιστορημάτων και δοκιμίων στο ενεργητικό του. Και μερικές χιλιάδες άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία εννέα χρόνια διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Καθημερινή», μετά από δεκατέσσερα περίπου χρόνια θητείας στα «Νέα». Υπήρξε διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Το Τέταρτο που εξέδιδε ο Μάνος Χατζιδάκις και διετέλεσε πρόεδρος του αειμνήστου Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Ευτυχώς μπορεί και γράφει ακόμη.

Πρόγραµµα Επόμενων Συναντήσεων:

Τετάρτη 8/12/21

Μουσική

 

Εισηγητής: Γιάννης Τσελίκας, Μουσικός, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Hellenic American University  Συνομιλητές: Παναγιώτης
Βλαγκόπουλος, Μουσικολόγος, Καθηγητής στο Τµήµα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο Μυρτώ Οικονομίδου, Μουσικολόγος Γιάννης Σαµπροβαλάκης,
Μουσικός και Μουσικολόγος

 

Δευτέρα 13/12/21

Θέατρο

 

Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Συγγραφέας
Συνοµιλητής: Πλάτων Μαυροµούστακος, Καθηγητής Θεατρολογίας,
Τµήµα Θεατρικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τετάρτη 15/12/21

Εικαστικές Τέχνες

 

Εισηγητής: Θοδωρής Κουτσογιάννης, ∆ρ Ιστορίας της τέχνης, Έφορος της
Συλλογής ‘Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων  Συνοµιλητής: Νίκος
Βατόπουλος, ∆ημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» και Συγγραφέας

Δευτέρα 20/12/21 Καταληκτική συνάντηση µε την συµµετοχή όλων των εισηγητών

 

 

Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαµερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Αθήνα)

Είσοδος: Eλεύθερη µε απαραίτητη προκράτηση και επίδειξη πιστοποιητικού εµβολιασµού ή νόσησης

Πληροφορίες: ∆ιεύθυνση Πολιτιστικών Ελληνοαµερικανικής Ένωσης: (2103680052), www.hau.gr

You may also like...