Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Delphi Economic Forum, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, οργανώνει κύκλο 6 συναντήσεων αφιερωμένων σε δημιουργήματα και προσωπικότητες του λόγου, της διανόησης, της μουσικής, του θεάτρου και των εικαστικών τεχνών. Οι συναντήσεις έχουν σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των ανθρώπων του πνεύματος στην πορεία του έθνους.
Η τέταρτη συνάντηση του κύκλου πραγματοποιείται την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, 19:00-21:30, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Ο σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και μηχανικός ήχου Βασίλης Παπαβασιλείου συνομιλεί για το θέατρο με τον καθηγητή στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Πλάτωνα Μαυρομούστακο.
Από το πρίσμα της σκηνικής υλοποίησης των θεατρικών οραμάτων στο πλαίσιο του ανεξάρτητου κράτους υπάρχει μία κομβική στιγμή, που εκκινεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και φτάνει ως τη δεκαετία του ‘30. Με βάση αυτή τη χρονική διαίρεση-κατηγοριοποίηση θα μιλήσουμε για το ανθρώπινο κεφάλαιο της πνευματικής κληρονομιάς του νεοελληνικού κράτους: για τους πρωταγωνιστές αυτής της νέας δραστηριότητας για το θέατρο, της σκηνοθεσίας, η οποία στη νεωτερική της εποχή κατέστη καθοδόν η τέχνη που χάρισε το θέατρο στον 21ο αιώνα. Από αυτή την άποψη, το νεοσύστατο κράτος συγχρονίζεται με τους ρυθμούς της ευρωπαϊκής νεωτερικότητας, οι οποίοι αποφέρουν τη γέννηση της θεατρικής σκηνοθεσίας τη δεκαετία του 1880.
Για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν, οι συζητήσεις µεταδίδονται και µέσω livestream από την σελίδα της Ελληνοαµερικανικής Ένωσης ( www.hau.gr ) και από το κανάλι της στο YouTube (Hellenic American Union Athens – YouTube)
Eπόμενες Συναντήσεις
Τετάρτη 15/12/21
Εικαστικές Τέχνες
|
Εισηγητής: Θοδωρής Κουτσογιάννης, ∆ρ Ιστορίας της τέχνης, Έφορος της
Συλλογής ‘Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων Συνοµιλητής: Νίκος
Βατόπουλος, ∆ημοσιογράφος, εφημερίδα «Καθημερινή» και Συγγραφέας |
Δευτέρα 20/12/21 |
Καταληκτική συνάντηση µε την συµµετοχή όλων των εισηγητών
|
CVs συντελεστών στην Β’ σελίδα |
Εισηγητής: Βασίλης Παπαβασιλείου
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας, μηχανικός ήχου. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1949. Ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιατρική του Α.Π.Θ., τις οποίες όμως δεν ολοκλήρωσε, καθώς ξεκίνησε να σπουδάζει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Συνολικά έχει σκηνοθετήσει σαράντα παραστάσεις μέσα σε ισάριθμα χρόνια (έργα Σοφοκλή, Ευριπίδη, Γκολντόνι, Μαριβώ, Μολιέρου, Γκαίτε, Χόρβατ, Σαίξπηρ, Πιραντέλλο, Αναγνωστάκη, Στάικου, Μανιώτη, κ.ά.). Έχει γράψει τα θεατρικά κείμενα Τους Ζυγούς Λύσατε, Relax…Mynotis, Σιχτίρ ευρώ, μπουντρούμ δραχμή… θα πεις κι ένα τραγούδι. Έχει μεταφράσει θεατρικά και πεζά κείμενα (Γκολντόνι, Μποντ, Μολιέρος, Μπαρτ, Σαντ, κ.ά.). Στις τελευταίες σκηνοθετικές του δουλειές συγκαταλέγονται: Η δεύτερη έκπληξη του έρωτα και η Ελένη του Ευριπίδη στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Δίδαξε, όχι συστηματικά, σε δραματικές σχολές και στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τιμήθηκε με διακρίσεις από τον Δήμο Αθηναίων, τον Δήμο Χαλανδρίου, την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και το Φεστιβάλ Θεάτρου Συρακουσών της Σικελίας. Το 2016 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας.
|
Συνομιλητής: Πλάτων Μαυρομούστακος
Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1991 κ.εξ.). Πτυχιούχος Νομικής ΕΚΠΑ (1981), Διδάκτωρ Institut d’ Études Théâtrales, Université Paris 3 Sorbonne Nouvelle, (1987). Δίδαξε σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα Ευρώπης και Αμερικής. Ιδρυτικό μέλος Ευρωπαϊκού Δικτύου Έρευνας και Τεκμηρίωσης Παραστάσεων Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Μελετήματα του για την ιστορία, δραματουργία, πρακτική του ελληνικού θεάτρου και νεότερες παραστάσεις αρχαίου δράματος δημοσιεύονται σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Δραματουργός, συνεργάτης θεατρικών οργανισμών και επιτροπών Υπουργείου Πολιτισμού. Βιβλία: Ένα θαμπό χειρόγραφο. (1994), Μολιέρος (2002),Το θέατρο στην Ελλάδα 1940-2000. Μια επισκόπηση (2005), Σχεδιάσματα ανάγνωσης (2006), Αντί Κριτικής.(2006) – Επιμ. (επιλ.): Κάρολος Κουν. Οι Παραστάσεις. (2008), Γ. Σιδέρη: Ιστορία του Νέου Ελληνικού Θεάτρου, (4 Τόμ: 1990 – 2010), Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (2013), με Broze,M. – Couloubaritsis, L. – Hypsilanti, A. – Viviers,D. Le Mythe d’Hélène, (2005), με Σ. Φελοπούλου: Relations France-Grèce:Le théâtre des années 1960 à nos jours. (2016), με Γ. Βαρζελιώτη: Σκηνή και ΑμφιΘέατρο. Αφιέρωμα στον Σπύρο Α. Ευαγγελάτο (2018). Ιππότης Τάγματος Ακαδημαϊκού Φοίνικα Γαλλικής Δημοκρατίας.
|
|
|