«Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις»

Στην αφίσα του αφιερώματος “ΕΛΛΑΔΑ-ΓΑΛΛΙΑ: ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ” (9-23 Σεπτεμβρίου) «πρωταγωνιστεί» ο Ζαν Πολ Μπελμοντό που μόλις έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 88 ετών – η Ταινιοθήκη αποχαιρετά τον σπουδαίο γάλλο σταρ, με την προβολή της ταινίας Με κομμένη την ανάσα του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 20/9.

Επιπλέον, τρεις ταινίες αποτίνουν φόρο τιμής στο κορυφαίο μουσικοσύνθετη και αγωνιστή Μίκη Θεοδώρακη: ο Αλέξης Ζορμπάς του Μιχάλη Κακογιάννη, το Ζ του Κώστα Γαβρά και το Μπλόκο του Άδωνη Κύρου. Και οι τρεις εμβληματικές ταινίες με τη μουσική του, θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του αφιερώματος. Το Ζ θα προβληθεί το Σάββατο 18/9, ο Αλέξης Ζορμπάς την Τετάρτη 22/9,  ενώ το Μπλόκο θα προβάλλεται online.

Ταινία έναρξης, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, στον Θερινό Κινηματογράφο Λαϊς θα είναι οι Κυνηγοί του Θόδωρου Αγγελόπουλου.

Οι θέσεις στην έναρξη θα είναι περιορισμένες.

Σημαντική σημείωση: Σε περίπτωση βροχής κατά την διάρκεια του αφιερώματος, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε κλειστή αίθουσα στους χώρους της Ταινιοθήκης. Για την είσοδο του κοινού στην κλειστή αίθουσα απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με τις διατάξεις της ΚΥΑ υπ΄ άρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.44779 (ΦΕΚ 3117/Β 16.07.2021). Επίσης, απαιτείται η χρήση μάσκας και η τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση και την αποχώρηση, όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άρνηση επίδειξης σχετικού πιστοποιητικού ή έλλειψη αυτού καθιστά την είσοδο μη επιτρεπτή στον/στην κάτοχο του εισιτηρίου.

Με τη διοργάνωση του εκτενούς αυτού αφιερώματος στην κοινή κινηματογραφική ιστορία των δύο χωρών, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος με τη συνεργασία της Γαλλικής Πρεσβείας, του Γαλλικού Ινστιτούτου, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και του ΥΠΠΟΑ και με την  υποστήριξη του CNC (Centre national du cinéma et de l’image animée), του ΕΚΚ (Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου) και του Αρχείου της ΕΡΤ, γιορτάζουν την ελληνογαλλική φιλία. Το φιλόδοξο αυτό κινηματογραφικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, και θα διεξαχθεί στις 9 με 23 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο Λαϊς, ενώ κάποιες ταινίες θα παρουσιαστούν online (online.tainiothiki.gr).

Το αφιέρωμα «Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις», φωτίζει το έργο των σημαντικών δημιουργών, Ελλήνων και Γάλλων, που σφυρηλάτησαν τις κινηματογραφικές σχέσεις των δύο χωρών: από τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον  Ζιλ Ντασέν, το Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Κώστα Φέρρη, την Φρίντα Λιάππα, την Αντουανέττα Αγγελίδη και τον Μιχάλη Κακογιάννη, μέχρι τον Κώστα Γαβρά, τον Ζαν Λικ Γκοντάρ, τον Φρανσουά Τριφό, τον Ερίκ Ρομέρ, τον Ρομπέρ Μπρεσόν, τον Ροβήρο Μανθούλη, αλλά και νεότερους όπως η Εύα Στεφανή, ο Θάνος Αναστόπουλος, ο Βασίλης Κεκάτος, η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη. Θα προβληθούν δεκάδες ταινίες-σταθμοί.

Μια πρώτη γεύση πήραμε τον Απρίλιο διαδικτυακά και τον Ιούνιο στη “Λαϊδα”, στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, όπου καλεσμένοι Έλληνες σκηνοθέτες παρουσίασαν τις γαλλικές ταινίες της επιλογής τους: έργα που αγάπησαν, που τους σημάδεψαν ή τους ενέπνευσαν.

Τον Σεπτέμβριο, στο κυρίως αφιέρωμα θα παρουσιαστούν συνολικά 45 ταινίες.

Εδώ θα βρείτε το τρέιλερ του αφιερώματος: Ελλάδα-Γαλλία: Κινηματογραφικές συναντήσεις | 09-23.09.2021

Εδώ θα βρείτε τον κατάλογο του αφιερώματος:

 http://www.tainiothiki.gr/docs/catalogue_greece_france_cinema_diealogues.pdf

Κι εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα:

http://www.tainiothiki.gr/docs/screenings_greece_france_cinema_dialogues.pdf

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

https://www.dropbox.com/sh/f6unjbsrxpwix6c/AAANDPGPxPOVy82TEPHa6NAAa?dl=0

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σύντομα στο http://www.tainiothiki.gr

Ακολουθήστε μας στο facebook https://www.facebook.com/tainiothikigr/ και στο instagram https://www.instagram.com/tainiothikigr/ για να μαθαίνετε τα πάντα για τις δράσεις της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

 

You may also like...