ΕΛΙΑ ΚΙ ΑΜΠΕΛΙΑ: Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

eikonasΒΡΑΔΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ – ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΑ
Τα αμπέλια απέναντι στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής
Πέμπτη 23 Απριλίου 2015, 18.30
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΑΘΗΝΩΝ – ΑUDITORIUM THEO ANGELOPOULOS
Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση
Η ιστορία της αμπέλου ταυτίζεται με την ιστορία της λεκάνης της Μεσογείου. Παρόλα αυτά, οι επιστημονικές μελέτες της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος επισημαίνουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως ξεπεράσει τους 4°C έως το τέλος του αιώνα. Οι επιπτώσεις που επιφέρει η αλλαγή του κλίματος στην οινοπαραγωγή στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σοβαρές αν αναλογιστούμε τον πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό ρόλο του κρασιού και του αμπελοοινικού κλάδου στην περιοχή αυτή. Έλληνες και Γάλλοι εμπειρογνώμονες αντιπαραβάλλουν τις έρευνές τους σχετικά με το μέλλον αυτής της αρχαίας καλλιέργειας, μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.
Συμμετέχουν οι:
Nathalie Ollat, Ερευνήτρια στο Εθνικό Κέντρο Αγροτικής Έρευνας της Γαλλίας (INRA)
Joël Rochard, Διευθυντής του τομέα Βιώσιμης Ανάπτυξης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου, Αντιπρόεδρος της ομάδας για το κλίμα του Διεθνή Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, αλλά και ο ίδιος οινολόγος και αμπελουργός.
Μανόλης Σταυρακάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συγγραφέας του έργου Αμπελουργία (εκδ. Τροπή)
Συντονιστής: Ανδρέας Καραμάνος, Ομότιμος Καθηγητής, τέως Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Με την υποστήριξη του Institut français (Paris) και της TerraSpatium Σ.Α.
Εν συνεχεία, ο προβληματισμός για το μέλλον της αμπελουργίας θα παραχωρήσει τη θέση του στη απόλαυση και την οινογνωσία. Η βραδιά θα συνεχίσει με μια μύηση στη γευσιγνωσία υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Χατζηνικολάου. Ο γνωστός οινολόγος και γευσιγνώστης θα μας ξεναγήσει σε ένα ταξίδι γεύσεων όπου θα αντιπαραβάλλει γαλλικά και ελληνικά κρασιά.
Η είσοδος ανέρχεται στα 5€, για ένα αριθμό θέσεων περιορισμένο στα 120 άτομα.
Η διανομή εισιτηρίων θα γίνει από τις 18.00′.
Χορηγοί της γευσιγνωσίας: Οίνος ο Αγαπητός, Comtesse du Barry, SantoWines, ΣΕΜΕΛΗ Α.Ε.

You may also like...