Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής
Μουσική Βιβλιοθήκη
«Λίλιαν Βουδούρη»
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2017
8 Σεμινάρια
Τα μουσικά όργανα και οι ερμηνευτές τους
Εγγραφές από 4 Οκτωβρίου
Στα οκτώ νέα αυτοτελή σεμινάρια του «Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας» που φέτος έχουν τίτλο «Τα μουσικά όργανα και οι ερμηνευτές τους», οκτώ έλληνες δεξιοτέχνες μουσικοί παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό τα χαρακτηριστικά των μουσικών οργάνων τους και μιλούν για την ιστορία και το ρεπερτόριό τους.Η ιδέα πίσω από τον φετινό κύκλο σεμιναρίων πηγάζει από το γεγονός ότι πολύ συχνά τυχαίνει να βλέπουμε ή να ακούμε τα όργανα της ορχήστρας από ηχογραφήσεις, λιγότερο συχνά έχουμε την τύχη να τα απολαμβάνουμε ζωντανά σε συναυλιακούς χώρους, σπάνια όμως έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το καθένα. Αναρωτηθήκαμε λοιπόν: ποιοι θα μπορούσαν να μας διηγηθούν καλύτερα αυτές τις ιστορίες, αν όχι οι ίδιοι οι εκτελεστές τους; Με αυτό το σκεπτικό, η Βιβλιοθήκη καλεί οκτώ από τους σημαντικότερους μουσικούς ερμηνευτές στη χώρα μας, να μιλήσουν για το όργανο στο οποίο διακρίνονται, να μας αποκαλύψουν τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του και να μας εισάγουν στην ιστορία του. Και, όπως είναι φυσικό, οι διακεκριμένοι μουσικοί θα συνοδεύσουν τις παρουσιάσεις τους με σύντομα αποσπάσματα από το ρεπερτόριό τους, προσφέροντας στους συμμετέχοντες το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
Ο πρώτος κύκλος του φετινού Εργαστηρίου αποτελεί τη συμβολή της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο θεσμό της δια βίου μάθησης και λαμβάνει χώρα στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο, κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα από τις 25 Οκτωβρίου ως και τις 13 Δεκεμβρίου.
Ακολουθεί παρουσίαση των επιμέρους ενοτήτων του κύκλου και των εισηγητών τους:
ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
«Φλάουτο: η προέκταση της αναπνοής»
25/10/2017
ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
«Ωωω, το βιολοντσέλο! Μια περιήγηση στον κόσμο του αγαπημένου εγχόρδου»
1/11/2017
ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΙΚΗΣ
«Κλαρινετοpedia!»
8/11/2017
ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΟΥΡΑΣ
«Ο ρόλος των κλασικών κρουστών στη συμφωνική ορχήστρα»
15/11/2017
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ
«Πώς γεννιέται ένα βιολί» και «Δυσκολίες εκμάθησης και ουτοπία της ιδανικής εκτέλεσης ενός έργου»
22/11/2017
ΝΙΚΟΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ
«Τρομπέτα: ένα όργανο διαχρονικό»
29/11/2017
ΜΑΡΙΑ-ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΑΡΠΕΡ
«Μια διαφορετική προσέγγιση της άρπας με πεντάλ»
6/12/2017
ΝΑΤΑΛΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
«Ταξιδεύοντας με το πιάνο»
13/12/2017
Τα σεμινάρια διεξάγονται τις Τετάρτες και ώρα 18:00 έως 20:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ € 50 – Φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 35 ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ € 10 – Φοιτητικό, άνεργοι, ΑΜΕΑ: € 8
Απαραίτητη η εγγραφή
Εγγραφές: Από 4 Οκτωβρίου, 10:00 στον χώρο της Βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικά
Πληροφορίες: www.mmb.org.gr
Τηλ. επικοινωνίας: 210 72 82 775
Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, που εγκαινιάζει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που παρατηρείται κάθε χρόνο. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Για την εγγραφή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους και εφόσον έχουν παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια.
Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Οι προηγούμενοι κύκλοι του Εργαστηρίου είχαν μεγάλη ανταπόκριση και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από το κοινό. Τα σεμινάρια βιντεοσκοπήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μουσικής Βιβλιοθήκης (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6716), ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διατίθεται στη σελίδα της στο facebook.
Πληροφορίες για την εγγραφή
Από τις 4 Οκτωβρίου στις 10:00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr (η φόρμα της ηλεκτρονικής εγγραφής θα είναι διαθέσιμη στις 10:00 ακριβώς), είτε επί τόπου στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.
Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι, μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής τους από το σύστημα, καλούνται να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ή να καταθέσουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί. Αν δεν έχουν πραγματοποιήσει την πληρωμή εντός δύο ημερών, θα λάβουν ειδοποίηση ότι η θέση τους παραχωρείται σε επόμενο ενδιαφερόμενο. Αντίστοιχα, όσοι δεν προλάβουν να είναι μέσα στους 100 πρώτους θα λάβουν ειδοποίηση από το σύστημα ότι βρίσκονται σε λίστα αναμονής και θα ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και την εξόφληση του κόστους εφόσον λάβουν σχετική ειδοποίηση.
Βιογραφικά ομιλητών
Η Ιφιγένεια Σπηλιωτοπούλου μελέτησε φλάουτο με τη Στέλλα Γαδέδη στο Ωδείο «Αθήναιον» απ΄ όπου αποφοίτησε με αριστείο και Α΄ βραβείο. Παρακολούθησε μαθήματα στο Παρίσι με τον P-Y.Artaud και συμμετείχε σε σεμινάρια και master-classes των Andras Adorjan, Benoit Fromanger, William Bennett, Robert Aitken , Jean-Claude Gérard, Andrea Kröper, Rachel Brown και Trevor Wye. Στο ενεργητικό της έχει συναυλίες μουσικής δωματίου και ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και στο εξωτερικό, συμμετοχές σε ελληνικά φεστιβάλ καθώς και ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο, ενώ ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Ορχήστρα Πατρών. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα Πατρών και την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, ενώ για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Ασχολείται επίσης με τη διδασκαλία, και είχε μακροχρόνιες συνεργασίες με το Δημοτικό Ωδείο Βόλου και το ωδείο Athenaeum. Στο βιβλίο «Ελέγχω την αναπνοή μου» καταθέτει με απλές εξηγήσεις και ασκήσεις που είναι αποτέλεσμα της εμπειρίας και της διδασκαλίας της.
website: ifspil1.wix.com/ifspiliotopoulou linkedin: gr.linkedin.com/pub/ifiyenia-spiliotopoulou
Ο Ισίδωρος Σιδέρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Άρχισε τις μουσικές του σπουδές στο βιολοντσέλο με δάσκαλο τον Νίκο Κοτζιά. Συνέχισε στο Ωδείο Αθηνών κοντά στους καθηγητές Ελευθέριο Παπασταύρου και Βύρωνα Φιδετζή, από το οποίο αποφοίτησε με Δίπλωμα με Άριστα και Πρώτο Βραβείο παμψηφεί. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής του Detmold/Dortmund, στην Γερμανία, στο μεταπτυχιακό τμήμα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (Künstlerische Ausbildung) κοντά στον καθηγητή Prof. Gotthard Popp, λαμβάνοντας το 2001 Δίπλωμα βιολοντσέλου με τον βαθμό «Άριστα». Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή masterclasses βιολοντσέλου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δάσκαλοί του υπήρξαν μεταξύ άλλων οι David Geringas, Steven Isserlis, Wolfgang Boettcher, Maria Kliegel, Marcio Carneiro, Truls Svane ενώ συμμετείχε και στην Internationale Ensemble Modern Akademie. Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση και τις ραδιοφωνίες της Ιταλίας και του Βατικανού. Έχει εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ (Διεθνή φεστιβάλ μουσικής Ναυπλίου, Κυκλάδων, Σαντορίνης, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Μυκόνου, Παξών, Armonie della Sera και Alba στην Ιταλία κ.α.) και σε συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, Iταλία, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ελβετία, Ρουμανία και τις ΗΠΑ. Είναι ιδρυτικό μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών και από το 2001 μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην οποία είναι αναπληρωτής κορυφαίος βιολοντσελίστας.
Ο Σπύρος Μουρίκης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974. Σπούδασε κλαρινέτο στο «Ωδείο Αθηνών» στην τάξη του Χαράλαμπου Φαραντάτου απ’ οπού πήρε το δίπλωμά του το 1992 με άριστα παμψηφεί́, Α’ Βραβείο και χρυσό́ μετάλλιο Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού́. Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. φοίτησε στο ‘‘Conservatoire National Superieur de Musique’’ του Παρισιού́ με καθηγητές τους Michel Arrignon στο κλαρινέτο και Maurice Bourgue στη μουσική́ δωματίου και αποφοίτησε το 1995 με πρώτο βραβείο κλαρινέτου. Στον διεθνή́ διαγωνισμό́ “Carl Nielsen” που πραγματοποιήθηκε στο Odense της Δανίας το 1997, κέρδισε το Α’ Βραβείο, το Βραβείο της Ορχήστρας και το Βραβείο του κοινού́. Την ίδια χρονιά́ τιμήθηκε με το Βραβείο της Ένωσης Μουσικοκριτικών. Το 2000 πήρε μέρος στον διεθνή θεσμό ‘‘Rising Stars’’ δίνοντας ρεσιτάλ στις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης όπως: Het Concertgebouw του Άμστερνταμ, Symphony hall του Μπέρμιγχαμ, Konzerthaus της Βιέννης, Palais de Beaux – Arts των Βρυξελλών, αίθουσα της Φιλαρμονικής της Κολωνίας καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έχει συμπράξει ως σολίστ με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες, καθώς επίσης την Ορχήστρα του Conservatoire του Παρισιού, το Σύνολο πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense, την Armonia Atenea Orchestra, τη Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Άαρχους, τη Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας και Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης του Μεξικού, Εθνική Ορχήστρα του Αζερμπαϊτζάν, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ, την Orchestra MusicAeterna κ.ά. Έχει δώσει ρεσιτάλ σε μεγάλες αίθουσες της Ευρώπης όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Cite de la Musique and Salle Gaveau of Paris, Gasteig of Munich, Queen Elizabeth Hall of London, Tivoli Concert Hall of Copenhagen κ.ά. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ όπως Μουσικός Ιούλιος Αρχαίας Επιδαύρου, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ του Τίβολι, Φεστιβάλ της Avignon, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου armonie della sera (Ιταλία). Έχει προσκληθεί ως μέλος κριτικής επιτροπής πολλών διεθνών διαγωνισμών κλαρινέτου, συμπεριλαμβανόμενου και του διαγωνισμού “Carl Nielsen” καθώς επίσης έχει δώσει master classes – διαλέξεις σε διάφορες Ακαδημίες Μουσικής και Ιδρύματα του εξωτερικού όπως Paderewski Music Academy στο Ποζνάν, Nielsen Society στην Κοπεγχάγη, “Vandoren Music House” στο Παρίσι κ.α. Από το 1993 έως το 2003 διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων ενώ έχει συμπράξει ως σόλο κλαρινέτο με την Mahler Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Claudio Abbado και άλλων γνωστών αρχιμουσικών. Σήμερα κατέχει την ίδια θέση στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και είναι μέλος του Συνόλου πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι καθηγητής κλαρινέτου στο «Ωδείο Αθηνών». Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα κουιντέτα κλαρινέτου-Brahms και Mozart με το κουαρτέτο εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού (Agora)- το κοντσέρτο του Nielsen με την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense (Danish Radio) καθώς επίσης και το έργο για κλαρινέτο ‘‘Reflexion des preludes’’ του Δανού συνθέτη Erik Bach με την συμφωνική ορχήστρα του Άαρχους (Da capo).
Ο Σπύρος Λάμπουρας είναι Κορυφαίος Α΄ στα Τύμπανα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 2004. Νωρίτερα, είχε συνεργαστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στα κρουστά (1992-1997) κι από το 1999 στα τύμπανα. Γεννήθηκε το 1976 στην Κέρκυρα, όπου και είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική παίζοντας κρουστά στη Φιλαρμονική Εταιρία Κερκύρας. Από το 1991 έως το 1997 υπήρξε μαθητής του Νικολάου Κορατζίνου στο Ωδείο Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και Διάκριση. Το 2003 παρακολούθησε μαθήματα με τον Carlos Tarcha, καθηγητή κρουστών στην Ακαδημία της Κολωνίας. Επίσης είναι μέλος στο σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστών «METALLON» της Κ.Ο.Α. και στο «Duo Άρσις». Έχει συνεργαστεί με τους «Piano Duo Antithesis» παίζοντας στα φεστιβάλ Αθηνών και Ηρακλείου. Από το 2008 συνδιοργανώνει συναυλίες μουσικής δωματίου, με κύριο άξονα το συνδυασμό των κρουστών με άλλα όργανα. Στόχος είναι η δημιουργία και η προβολή νέων έργων για κρουστά, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα σε νέους συνθέτες να παρουσιάσουν τα έργα τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχει συνεργαστεί με πόλλούς αξιόλογους μουσικούς και έχει παίξει έργα ξένων και Ελλήνων συνθετών, όπως Β. Τενίδη και Σ. Γυφτάκη, σε πρώτη εκτέλεση. Σημαντικός σταθμός στη μουσική του πορεία υπήρξε η συμμετοχή του το Μάρτιο του 2013 ως σολίστ στην πρώτη εκτέλεση του Κοντσέρτου για ταμπούρο ‘Just Drumming’ του Θεόδωρου Αντωνίου (έργο το οποίο είναι αφιερωμένο στο Σ.Λάμπουρα), στο πλαίσιο εορτασμού για τα 70α γενέθλια της Κ.Ο.Α.
Ο Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Άρχισε μαθήματα βιολιού σε ηλικία επτά ετών και, σημειώνοντας εξαιρετική πρόοδο, αποφοίτησε σε ηλικία δεκαπέντε ετών από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας, με βαθμό «Άριστα παμψηφεί». Στη συνέχεια παρακολούθησε, με υποτροφία του Κρατικού Ωδείου Βορείου Ελλάδος, μαθήματα κοντά στην καθηγήτρια της Ακαδημίας της Σόφιας Ginka Gichkova. Το 1995 συνέχισε τις σπουδές του με καθηγητή τον Gottfried Schneider στην Ανώτατη Σχολή Μουσικής και Θεάτρου του Μονάχου, από όπου αποφοίτησε με δίπλωμα βιολιού (1999) και στη συνέχεια μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών (Aufbau Studium). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και έχει λάβει μέρος σε ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Γερμανία. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Την περίοδο 2003-2007 υπήρξε μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών όπου διετέλεσε και κορυφαίος Α στα πρώτα βιολιά. Από το 2008 συμμετέχει ως μόνιμος συνεργάτης στην Καμεράτα- Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής. Ήταν μέλος της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ της Κρατικής Ορχήστρας Θεσ/νικης, και της Κρατικής Όπερας του Μονάχου. Είναι ιδρυτικό μέλος του ERGON Ensemble www.ergon-ensemble.gr και του κουαρτέτου Τετρακτύς www.tetraktysquartet.com με τα οποία έχει πραγματοποιήσει συναυλίες στις σπουδαιότερες αίθουσες της Ευρώπης όπως Het Concertgebouw Amsterdam, Philharmonie Luxembourg, Cité de la musique Paris, Laeiszhalle Hamburg, Town Hall & Symphony Hall Birmingham (Symphony Hall), Stockholms Konserthus, L’Auditori Barcelona, Palais des Beaux-Arts Brussels , Musikverein Wien, Kölner Philharmonie καθώς και στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης. Από το 2014 έως το 2017 κατείχε τη θέση του εξάρχοντος βιολονίστα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Από τον Απρίλη του 2017 είναι μόνιμο μέλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Ο Δρ Νίκος Ξανθούλης είναι συνθέτης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ακαδημίας Αθηνών και Καθηγητής – Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Υπηρέτησε για 25 χρόνια ως κορυφαίος Α΄ τρομπεττίστας της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 2009. Από το 2009 έως το 2012 υπήρξε υπεύθυνος των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ως σολίστ και ως συνθέτης έχει παρουσιασθεί σε πάνω από 30 χώρες. Υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ από το 2013 έως το 2015 Έχει εκδώσει δεκατρείς προσωπικούς δίσκους και συμμετείχε σε άλλους τέσσερις ομαδικούς. Συνθετικά έχει ασχοληθεί κυρίως με τις παιδικές όπερες δύο από τις οποίες έχουν ανέβει στην Εθνική Λυρική Σκηνή και με τη μουσική για το Αρχαίο Θέατρο. Το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής του έχει απονείμει τη διάκριση Kress Luctureship για την έρευνά του πάνω στην Αρχαία Ελληνική Μουσική δύο φορές: το 2012-13 όπως επίσης και για το ακαδημαϊκό έτος 2017-18. Το Νοέμβριο του 2016 προσκλήθηκε και παρουσίασε τη δουλειά του στην Ιστορική Σχολή του Πανεπιστημίου Λομονόσοβ της Μόσχας. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής λύρας για την οποία έγραψε το πρώτο σολιστικό έργο μετά από 1600 χρόνια σιωπής, «κοντσέρτο για αρχαία λύρα και συμφωνική ορχήστρα» το οποίο παρουσίασε στην Πολωνία (Γελένια Γκούρα) και στο Βερολίνο (30 και 31 Δεκεμβρίου 2015).
Η Μαρία-Χριστίνα Χάρπερ έχει χαρακτηριστεί ως μία avant garde αρπίστα με επιρροές από την πειραματική, ελληνική παραδοσιακή και world μουσική. Το 2010 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό άρπας στην Ουαλία στην κατηγορία Σύγχρονη/Ηλεκτρική άρπα παίζοντας δικές τις συνθέσεις. Αϕού σπούδασε πιάνο και τελείωσε τις μουσικές σπουδές της στην άρπα στην Αθήνα, έϕυγε με υποτροϕία στην Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου. Συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Μουσικοθεραπεία στο Roehampton university στο Λονδίνο και τώρα κάνει το διδακτορικό της στην σύγχρονη άρπα στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance στο Λονδίνο. Έχει εργαστεί ως μουσικοθεραπεύτρια σε ειδικά νοσοκομεία για ενήλικες με μη αναστρέψιμες ασθένειες, σε προγράμματα φυλακών και κοινωνικής επανένταξης πρώην φυλακισμένων, σε σχολεία για παιδιά που έχουν υποστεί ψυχολογική και σωματική βία, καθώς και σε κλινικά κέντρα για ενήλικες με ψυχολογικές δυσκολίες. Έχει συνεργαστεί με πολλές ορχήστρες μέχρι που το 2012 ίδρυσε το σχήμα MC & The 7 Pedals – ηλεκτρο ακουστική άρπα με εϕέ- με σκοπό να εντάξει την άρπα στον σύγχρονο μουσικό κόσμο παίζοντας κυρίως δικές τις συνθέσεις. Έχει ηχογραϕήσει στο στούντιο του BBC Maida Vale sessions κι έχει εμφανιστεί στην τηλεοπτική μουσική εκπομπή Later with Jools Holland (BBC). Στο Λονδίνο έχει διδάξει μεθόδους σύνθεσης για την άρπα με πενταλ στο Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Guildhall School of Music and Dance, Surrey University και μουσικοθεραπεία στο Roehampton University. Στην Αθήνα έχει κάνει διαλέξεις με θέμα την άρπα στο τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει παίξει στο Λονδίνο (ενδεικτικά): The Royal Festival Hall, Queen Elizabeth Hall, The Roundhouse, Hackney Empire, Νational Portrait Gallery,Bush Hall κι έκανε τουρ με την Ronnie Scotts Big band στις μεγαλύτερες πόλεις της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει παίξει σε μεγάλα φεστιβάλ στην Ευρώπη και στο Montreal Jazz Festival στον Καναδά. Έχει συνεργαστεί με την Katie Melua, Anni Hogan, Gavin Friday, Jeremy Reed, Ψαραντώνη. Στην Ελλάδα έχει παίξει ενδεικτικά στο Half Note jazz club, Mέγαρο Μουσικής Αθηνών, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ΕΛΣ.
Η Ναταλία Μιχαηλίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Άρχισε πιάνο με την μητέρα της. Πέντε ετών έδωσε το πρώτο της ρεσιτάλ. Με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως σπούδασε στην Έcole Normale de Musique σοὸ Παρίσι. Αποφοίτησε με το ανώτατο δίπλωμα, με ιδιαίτερη διάκριση, σε ηλικία 17 ετών. Συνέχισε στο “Washington University” (ΗΠΑ) όπου πήρε Master. Βραβεύθηκε σε τρεις διεθνείς διαγωνισμούς. Έχει δώσει συναυλίες σε πόλεις των ΗΠΑ, Ευρώπης, Άπω Ανατολής, Σοβιετικής ‘Ένωσης. Έχει παίξει σε διεθνή φεστιβάλ και συνεργάσθηκε με διεθνούς φήμης μαέστρους και σολίστ. Συνέπραξε ως σολίστ με τις ορχήστρες ΚΟΑ, ΚΟΘ, «Εθνική Συμφωνικὴ Ορχήστρα» της ΕΡΤ, «Καμεράτα», «Χρωμάτων», «Σολίστ της Πάτρας», «Orchestre Colonne» Παρισιού, Συμφωνικές Κωνσταντινουπόλεως, Σεούλ, Μπουσάν (Ν. Κορέας), Ραδιοφωνίας της Μόσχας κ.ά. Πολλές συναυλίες της έχουν μεταδοθεί απευθείας. Παρά την εξειδίκευσή της στην γαλλική μουσική, η κυριαρχία της στο πιάνο εκτείνεται σε ευρύτατο ρεπερτόριο. Πολλοί συνθέτες τής έχουν αφιερώσει έργα, τα οποία έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Έχει συνεργασθεί με την Ελένη Καραΐνδρου και τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Έχει διδάξει σε σεμινάρια στην Ελλάδα και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Ν. Σκαλκώτας και στην «΄Ecole Normale de Musique de Paris». Συχνά είναι μέλος κριτικής επιτροπής διεθνών διαγωνισμών πιάνου ανά τον κόσμο. Από την Ένωση Κριτικών της απονεμήθηκε το βραβείο δίσκου. Από το 2016, διδάσκει στο Μεταπτυχιακό τού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα 11521, Τ 210 7282778, www.mmb.org.gr, library@megaron.gr
Πληροφορίες για το Δελτίο αυτό: Μαριάννα Αναστασίου, 210 72 82 771

You may also like...