Ελεύθερο Εργαστήριο Μουσικής Παιδείας «Μουσικές του κόσμου»

Ergastiri_smsssssssssssssΣύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2016 8 Σεμινάρια Μουσικές του κόσμου  Εγγραφές από 5 Οκτωβρίου Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 10:00 ξεκινούν οι εγγραφές στον πρώτο, γενικό κύκλο του φετινού Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας που έχει θέμα «Μουσικές του κόσμου». Στο πλαίσιο των οκτώ συναντήσεων του κύκλου και μέσα από απολαυστικές παρουσιάσεις διανθισμένες με πλούσια μουσικά παραδείγματα, θα περιηγηθούμε γεωγραφικά στις παραδοσιακές μουσικές Αράβων, Τούρκων και Ινδών και θα ταξιδέψουμε στον χρόνο από τον μουσικό Μεσαίωνα μέχρι και το σημερινό Bollywood. Ακολουθεί παρουσίαση των επιμέρους ενοτήτων του κύκλου και των εισηγητών τους: «Ο αραβικός μουσικός Μεσαίωνας μεταξύ δύσης και ανατολής» Αναστάσιος Χαψούλας, αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Αθηνών 2 σεμινάρια (Τετάρτη 19 & 26 Οκτωβρίου, 18:00-20:00) «Ανατολικά της Δύσης, Νότια του Βορρά. Ιερές εκστατικές μουσικές τελετουργίες» Μιράντα Τερζοπούλου, λαογράφος, εθνολόγος  2 σεμινάρια (Τετάρτη  2 & 9 Νοεμβρίου, 18:00-20:00) «Λόγια περσική μουσική και η μουσική της οθωμανικής αυλής» Κυριάκος Καλαϊτζίδης, μουσικός, μουσικολόγος 2 σεμινάρια (Τετάρτη 16 & 23 Νοεμβρίου, 18:00-20:00) «Η μουσική και ο χορός της Ινδίας με μια ανθρωπολογική ματιά» Θάλεια-Μαρί Παπαδοπούλου, υποψήφια Διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του χορού, μουσικός 2 σεμινάρια (Τετάρτη 30 Νοεμβρίου & 7 Δεκεμβρίου, 18:00-20:00) Τα σεμινάρια διεξάγονται τις Τετάρτες και ώρα 18:00 έως 20:00 στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Κόστος συμμετοχής: € 50, € 35 φοιτητικό για όλο τον κύκλο του εργαστηρίου ή € 20, € 15 φοιτητικό για κάθε ενότητα.

Απαραίτητη η εγγραφή. Εγγραφές: Από 5 Οκτωβρίου, 10:00 στον χώρο της Βιβλιοθήκης και ηλεκτρονικά Πληροφορίες: www.mmb.org.gr
Τηλ. επικοινωνίας: 210 72 82 775

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας, που  εγκαινιάζει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του, έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που παρατηρείται κάθε χρόνο. Απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Για την εγγραφή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων, ηλικίας ή δικαιολογητικών. Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου δίνονται βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους συμμετέχοντες το ζητήσουν κατά την εγγραφή τους και εφόσον έχουν παρακολουθήσει όλα τα σεμινάρια.

Ο θεσμός εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Οι προηγούμενοι κύκλοι του Εργαστηρίου είχαν μεγάλη ανταπόκριση και απέσπασαν θετικότατα σχόλια από το κοινό. Τα σεμινάρια βιντεοσκοπήθηκαν και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα της Μουσικής Βιβλιοθήκης (http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=6716), ενώ πλούσιο φωτογραφικό υλικό διατίθεται στη σελίδα της στο facebook.

Πληροφορίες για την εγγραφή

Από τις 5 Οκτωβρίου στις 10:00 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση www.mmb.org.gr (η φόρμα της ηλεκτρονικής εγγραφής θα είναι διαθέσιμη στις 10:00 ακριβώς), είτε επί τόπου στη Μουσική Βιβλιοθήκη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά τις ώρες λειτουργίας της (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 10:00 έως 16:45 και Τετάρτη από 10:00 έως 19:00). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των 100 ατόμων που επιτρέπει η χωρητικότητα της Αίθουσας.

Κατά την ηλεκτρονική εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι, μετά την επιβεβαίωση της εγγραφής τους από το σύστημα, καλούνται να πληρώσουν με πιστωτική κάρτα ή να καταθέσουν το κόστος συμμετοχής στον τραπεζικό λογαριασμό που θα τους δοθεί. Αν δεν έχουν πραγματοποιήσει την πληρωμή εντός δύο ημερών, θα λάβουν ειδοποίηση ότι η θέση τους παραχωρείται σε επόμενο ενδιαφερόμενο. Αντίστοιχα, όσοι δεν προλάβουν να είναι μέσα στους 100 πρώτους θα λάβουν ειδοποίηση από το σύστημα ότι βρίσκονται σε λίστα αναμονής και θα ολοκληρώσουν την εγγραφή τους και την εξόφληση του κόστους εφόσον λάβουν σχετική ειδοποίηση.

Βιογραφικά ομιλητών

Αναστάσιος Χαψούλας. Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ Εθνομουσικολογίας-Συστηματικών Μουσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Georg-August του Göttingen (Γερμανία). Σπουδές Μουσικών Επιστημών και Φιλοσοφίας (1986-1997) στις αντίστοιχες σχολές του ιδίου Πανεπιστημίου. Η διδακτορική του διατριβή με τίτλο: «Informationen über das traditionelle griechische Musikleben in Reiseberichten des 18. und 19. Jahrhunderts», έχει δημοσιευθεί από τον οίκο Orbis Musicarum (Edition Re) το 1997. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Επίσης, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, εκπόνησε μεταδιδακτορική διατριβή με τίτλο: «Μουσικές καταγραφές μελωδιών Ξηροποτάμου Δράμας». (Εκδ. Κ.Παπαγρηγορίου-Χ.Νάκας, 2003 Αθήνα). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα μεθοδολογίας, στην ιστορία της ελληνικής μουσικής παράδοσης, στους μουσικούς πολιτισμούς των Αράβων και των Ινδών, καθώς και στις κοσμικές μουσικές παραδόσεις του Μεσαίωνα.

Μιράντα Τερζοπούλου, εθνολόγος. Μακροχρόνια επιτόπια έρευνα εντός και εκτός Ελλάδας σχετικά με την παραδοσιακή μουσική, τη λαϊκή λατρεία και τις λαϊκές τελετουργίες καθώς και θέση και τους ρόλους των φύλων σ’ αυτές, ιδιαίτερα όσον αφορά εθνοτικές, θρησκευτικές, γλωσσικές, μειονοτικές ομάδες. Υπεύθυνη πολλών ερευνητικών προγραμμάτων. Μαθήματα, εκδόσεις δίσκων παραδοσιακής μουσικής και εθνογραφικά ντοκιμαντέρ, συνεργασία σε δημιουργία ψηφιακών βάσεων δεδομένων κ.λπ.

Κυριάκος Καλαϊτζίδης, συνθέτης, ουτίστας και καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος «Εν Χορδαίς», θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς και ερευνητές στο χώρο των μουσικών παραδόσεων της Μεσογείου. Σπούδασε την ψαλτική με τον τ. Άρχοντα Λαμπαδάριο της Μ.Χ.Ε. Ελευθέριο Γεωργιάδη. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την επίβλεψη του καθηγητού Γρ. Θ. Στάθη με θέμα «Κοσμική μουσική στους χειρόγραφους κώδικες βυζαντινής μουσικής» η οποία εκδόθηκε από το Orient-Institut Istanbul και τον οίκο Ergon-Verlag (Würzburg). Ως καλλιτεχνικός διευθυντής του «Εν Χορδαίς» ή ως σολίστ στο ούτι έχει περιοδεύσει ανά τον κόσμο εγγράφοντας πάνω από 2.000 εμφανίσεις σε κορυφαίους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ όπως το Sydney Opera House, Berlin Philharmonie, Salle Pleyel (Παρίσι), Lincoln Center (Νέα Υόρκη), Maison Symphonic (Μόντρεαλ), Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), Beiteddine Festival (Λίβανος) κ.ά, αποσπώντας σημαντικά βραβεία και διακρίσεις. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει 15 δίσκους με καταγραφές τοπικών παραδόσεων, ανάδειξη άγνωστων έργων λόγιας μουσικής (Ζαχαρίας Χανεντές, Πέτρος Πελοποννήσιος), καθώς και συνθετική εργασία (Προσμονή, Εξορία, Το παραμύθι της μουσικής). Ο δίσκος του “The Musical Voyages of Marco Polo” εκδόθηκε πρόσφατα από την Harmonia Mundi και έχει τιμηθεί με το “Prix Academie Charles Cros” 2104. Έχει δημοσιεύσει 15 επιστημονικά άρθρα σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά και τέσσερα βιβλία.  Έχει δώσει διαλέξεις και master classes σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Princeton University, το Université de Strasbourg, το Istanbul State Conservatory, τη Sibelius Academy (Ελσίνκι), το Torino University, το Ca’ Foscari University (Βενετία) and Holly Cross College (Bοστώνη). Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο Μουσικό Τμήμα του Yıldırım Beyazıt University της Αγκύρας.

Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου. Xορογράφος, χορεύτρια και μουσικός-πιανίστα (δίπλωμα πιάνο με άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο και πτυχία ανώτερων θεωρητικών, αντίστιξης, φούγκας). Σπούδασε Σύγχρονο χορό και χορογραφία στο London Contemporary Dance school ‘Τhe Place’. Επίσης σπούδασε Ινδικό κλασσικό χορό Μπάρατα Νάτυαμ (Bharatanatyam) στην Αθήνα και στη συνέχεια με τη στο LCDS ‘The Place’ του Λονδίνου και στη σχολή ‘Καλάκσετρα’ του Μαντράς στην Ινδία. Είναι απόφοιτη του τμήματος Αρχαιολογίας & Ιστορία τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήρε το μεταπτυχιακό της δίπλωμα ΜΑ στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από το Goldsmiths College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Εκπονεί τη διδακτορική της έρευνα στην γνωστική Ανθρωπολογία και Αρχαιολογία Χορού (PhD) στο τμήμα Χορού του University of Roehampton στο Λονδίνο με αντικείμενο ενδιαφέροντος την αντίληψη του σώματος και την ενσωμάτωση της μνήμης στον Ινδικό κλασσικό χορό και την αρχαία ελληνική όρχηση. Έχει συνεργαστεί ως χορογράφος/χορεύτρια και μουσικός με μουσικούς, ομάδες χορού και θεάτρου στην Αθήνα, το Λονδίνο. Έχει εκπαιδευτεί στην τέχνη του στροβιλισμού των Σούφι και στο σωματικό θέατρο με τον G. Bral. Διδάσκει μουσική και κίνηση στα Νέα Εκπαιδευτήρια Γ. Μαλλιάρα και πιάνο στο Εθνικό ωδείο, παράρτημα Αλίμου και συνεργάζεται με σχολεία και σχολές του Λονδίνου. Δίνει σεμινάρια στον Ινδικό κλασσικό χορό και συμμετείχε σε συνέδρια και φεστιβάλ χορού και μουσικής. Έχει ιδρύσει την ομάδα Χοροθεάτρου IntraVenous (μέλους του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων). Επίσης συμμετείχαν με την αδερφή της και αρπίστα Μαρία Χριστίνα και το ντουέτο άρπας-πιάνο στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο θέατρο Βαφείο, στο Royal Academy of Music και πρόσφατα με την υψίφωνο Μαρία Κόκκα στην ΕΛΣ σε κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο. Έχει πάρει μέρος ως μουσικός ή χορεύτρια στα φεστιβάλ χορού του Σωματείου Ε.Χ. από το 2007 καθώς και στα φεστιβάλ χορού των Altera Pars, Work in Progress στο studio Κινητήρας και Αthens Fringe festival & Edinburgh Fringe festival. Από το 2008 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του προγράμματος Musical Arts On Stage (πρώην Stagecoach theatre arts)-musical theatre & performance για παιδιά κι εφηβους από 4 έως 25 ετών. Οι παραγωγές που έχουν ανεβάσει με τα Εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα και την On STAGE είναι: Αλλαντίν, Ο κουρέα της Σεβίλλης musical, Romeo & Juliet, Oliver Twist, Η όπερα της πεντάρας, Ερυσίχθων, Lion King, Ωραία μου κυρία, Το Στούντιο, Όνειρο θερινής νυκτός, Cats, West Side Story. Από τους κόλπους της Stage δημιουργεί μαζί με τη μουσικό και συνθέτη Eυαγγελία Βελλή το φωνητικό & κινητικό afro-gospel σύνολο Ubuntu Voices με τελευταία εμφάνιση στο φεστιβάλ Ευ Ζην στην Τεχνόπολη-Γκάζι. Στο Λονδίνο δίνει σεμινάρια χορού, μουσικής και σωματικού θεάτρου και συνεργάζεται ως performer, χορογράφος-σκηνοθέτης ή/και curator συναυλιών και καλλιτεχνικών δρώμενων που αφορούν στην προώθηση και σύνδεση διαφορετικών πολιτισμών, ιδεών και τεχνών.

Χορηγοί Επικοινωνίας: Otetv, Tρίτο πρόγραμμα, Kosmos, Aθήνα 9.84, in .gr, monopoli.gr, in2life.gr, clickatlife.gr, art&life.gr, skywalker.gr, days of Art, ploigos, ΣΕΟ (Σώμα Ελλ. Οδηγών), infokids.gr

Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα 11521, Τ 210 7282778, www.mmb.org.gr, library@megaron.gr

You may also like...