ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023 ΨΗΦΙΑΚΑ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ & ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΠΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΗΛΙΚΙΑ

Στο Ίδρυμα Ωνάση η εκπαίδευση είναι τρόπος ζωής για μια καλύτερη ζωή. Γιατί κάθε ενήλικας που θέλει να προετοιμάσει ένα παιδί με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) ώστε να «πάει στον γιατρό» για καρδιολογικές εξετάσεις, τώρα μπορεί, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Στην καρδιά του Αυτισμού που εξοικειώνει τα άτομα με ΔΑΦ με τη διαδικασία επίσκεψης στο νοσοκομείο. Γιατί καθένας και καθεμία που θέλει να αποκτήσει νέες ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες μπορεί, μέσα από τα Webinars του Πανελλήνιου Ψηφιακού Μαθητικού Διαγωνισμού Hack the art: Γιανούλης Χαλεπάς. Γιατί δεν χρειάζεται να μεγαλώσουν τα παιδιά για να μάθουν να αγαπούν το σώμα τους και τον συνάνθρωπό τους, καθώς μέσα από το πρόγραμμα Οι «Οργανούληδες» πάνε στο Δημοτικό Σχολείο μαθαίνουν πως «το μέσα μας είναι αυτό που μετράει». Τέλος, γιατί υπάρχουν ταξίδια που για να τα ζήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τάξης, πρέπει απλά να ανοίξουν τον υπολογιστή τους και να συνδεθούν ζωντανά σε μία virtual – διαδραστική περιήγηση στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη που αποκαλύπτει μυστικά, κρυμμένα σε βιβλία και θησαυρούς μέσα από αληθινές ιστορίες και απρόσμενες αφηγήσεις.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
15.03 – 29.03.2023 | 17:00 – 19:00
Απευθύνεται σε:
Ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας
Πώς μπορεί να μετατραπεί μια επίσκεψη στο νοσοκομείο από πηγή άγχους και αναστάτωσης σε μια θετική εμπειρία για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό;
Η επίσκεψη στο νοσοκομείο μπορεί να αποτελεί μια δύσκολη πρόκληση για τα άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Άγνωστοι χώροι, αναμονή, άγγιγμα από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και πολλά ακόμα, τα οποία εμείς δεν παρατηρούμε, μπορούν να προκαλέσουν πολύ άγχος σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ΔΑΦ. Ακόμα και ένα απλό τσεκάπ μπορεί να μετατραπεί σε πηγή άγχους.
Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημιουργήθηκε με στόχο την εξοικείωση στη χρήση εκπαιδευτικού υλικού και στη δημιουργία εξατομικευμένων κοινωνικών ιστοριών, πρακτικών συμβουλών και βημάτων που θα προετοιμάσουν τα άτομα με ΔΑΦ κάθε ηλικίας να «πάνε στον γιατρό» για καρδιολογικές εξετάσεις.
Μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα άτομα με ΔΑΦ και τους συνοδούς τους να προετοιμαστούν κατάλληλα και μεθοδευμένα για την επίσκεψή τους στο νοσοκομείο και να συμβάλετε ώστε μια αγχώδης διαδικασία να μετατραπεί σε θετική εμπειρία.

WEBINARS
HACK THE ART: ΓΙΑΝΟYΛΗΣ ΧΑΛΕΠAΣ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
9.03.2023 – 06.04.2023 | 17:00 – 19:00
Απευθύνεται σε:
Εφήβους, φοιτητές και εκπαιδευτικούς
Ένας νέος κύκλος ανοιχτών online εργαστηρίων αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων για κάθε ενδιαφερόμενο, ξεκινά. Λάβετε μέρος και αποκτήστε νέες ψηφιακές γνώσεις και ικανότητες.
Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ψηφιακού Μαθητικού Διαγωνισμού «Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς», υλοποιούνται ανοιχτά online εργαστήρια (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom) για τις σχολικές ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό, αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καινοτόμα προγράμματα και τεχνικές για τη δημιουργία ψηφιακών έργων.
Μάθετε πώς μπορείτε να δομήσετε ένα εκπαιδευτικό σενάριο, να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε τρισδιάστατα ψηφιακά παιχνίδια (3D Video Games). Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (Augmented & Virtual Reality) στην εκπαιδευτική διαδικασία ή διηγηθείτε μια ψηφιακή ιστορία με επίκεντρο τη ζωή και το έργο του εμβληματικού καλλιτέχνη Γιανούλη Χαλεπά.
Τα εργαστήρια είναι ειδικά σχεδιασμένα από καταρτισμένους επαγγελματίες στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

ΟΙ «ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ» ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
19.10.2022 – 10.05.2023
Απευθύνεται σε:
Μαθητές/τριες Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τους/τις δασκάλους/ες τους
Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια είναι η λειτουργία τους;
Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά;
Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2022-23 (ΙΘ Θεματικός άξονας).
Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Για έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

ΖΩΝΤΑΝΕΣ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
15.11.2022 – 31.05.2023 | Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή | 10:00 – 13:00
Απευθύνεται σε:
Μαθητές/τριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου
Σε αυτή τη ζωντανή virtual περιήγηση τα παιδιά δεν θα νιώσουν στιγμή μόνα. Μπορούν να συνδεθείτε με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, να ανακαλύψουν σπάνιους θησαυρούς και μυστικά, να ρωτήσουν ό,τι θέλουν, να συζητήσουν ανοιχτά, να σταθούν απέναντι στα αγαπημένα τους βιβλία, ή να γνωρίσουν εκδόσεις που δεν φαντάζονταν ότι υπάρχουν.
Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια διαδραστική, διαδικτυακή δράση για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Εκπαιδευτικοί με τους μαθητές τους συνδέονται ζωντανά για μία σχολική ώρα με μια από τις σημαντικότερες ιστορικές βιβλιοθήκες και ανακαλύπτουν απρόσμενους θησαυρούς. Περιηγούνται στα παλιά βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, μαθαίνουν για τον ρόλο που έπαιξαν οι εκδόσεις και η διακίνηση ιδεών στην Ελληνική Επανάσταση και γνωρίζουν τη «Χάρτα του Ρήγα» και τα μυστικά της σύμβολα.
Αυτές οι διαδικτυακές περιηγήσεις δεν είναι μόνο ζωντανές, αλλά και διαδραστικές, καθώς οι συμμετέχοντες μπορούν να συνομιλούν με την Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα εκθέματα.

Γλώσσα: Η δράση υλοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Υπάρχει η δυνατότητα παροχής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα κατόπιν συνεννόησης.

You may also like...