Εκπαιδευτικα προγραμματα για παιδια, εφηβους, οικογενειες και ενηλικες

ergastiriΟκτώβριος στη Στέγη 2015
Αποστολή μας η εκπαίδευση. Για παιδιά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Φέτος, η Στέγη, μέσα από τους κύκλους πολλαπλών συναντήσεων εντός και εκτός των τειχών της, θα συνομιλήσει με την ελληνική παράδοση και τη μυθολογία. Θα επιμείνει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων γραφιστικής, κινηματογράφου, φωτογραφίας, δημοσιογραφίας και θα ανοιχτεί σε νέες θεματικές, όπως η υγεία και η διατροφή. Θα αγκαλιάσει παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και ομάδες με και χωρίς αναπηρία. Θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, θα σμίξει βουνό και θάλασσα.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ / ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΕΑ ΥΛΗ
Ένα βιβλίο για τον Αίσωπο από τα χέρια των παιδιών
Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας σε… χειροποίητο χαρτί
Για παιδιά 8-12 ετών
Τι γνωρίζουμε για τον Αίσωπο;
Πώς φανταζόμαστε την αλεπού, το λαγό και τους άλλους πρωταγωνιστές των μύθων του Αισώπου;
Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα εργαστήριο, όπου τα παιδιά είχαν την εξής αποστολή: αντλώντας έμπνευση από τους μύθους του Αισώπου, να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της μυθοπλασίας, να δώσουν εικόνα στους μύθους με τη φαντασία τους και -γιατί όχι;- να τους κάνουν βιβλίο!
Το εργαστήριο αυτό γίνεται φέτος πραγματικότητα στη Στέγη, μέσα από απλά βήματα:
Εν αρχή ην ο λόγος
Ακούγοντας αφηγήσεις γνωστών μύθων του Αισώπου, τα παιδιά αναπτύσσουν τη γλωσσική τους δεξιότητα με νέες λέξεις, ενώ χτίζουν τις δικές τους εικόνες χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους!
Από το λόγο στην… εικόνα
Με ζωγραφική, χειροτεχνία και κολάζ, τα παιδιά εικονοποιούν ομαδικά τους πρωταγωνιστές κάθε μύθου, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την ιστορία της εικονογράφησης. Τι έκφραση να έχουν άραγε ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας;
Επόμενο βήμα, η τυπογραφία και η σελιδοποίηση
Ως μικροί γραφίστες, τα παιδιά σχεδιάζουν όλα μαζί το βιβλίο τους: κείμενα και εικόνες τοποθετούνται στις σελίδες με στόχο την ομαλή ροή της αφήγησης. Ποια είναι η αναλογία κειμένου και εικόνας; Ποια γραμματοσειρά χρησιμοποιούμε; Πώς δίνουμε «χρώμα» και χαρακτήρα στη σελίδα;
Στη συνέχεια, οι μικροί μας δημιουργοί ετοιμάζουν το εξώφυλλο του βιβλίου, δημιουργώντας ένα δικό τους φύλλο χειροποίητου χαρτιού από φυτά, ανακυκλωμένα χαρτιά και άλλα υλικά – μια διαδικασία που παραμένει ίδια εδώ και 3.000 χρόνια! Και τέλος, φτάνουμε στην εκτύπωση του βιβλίου, που γίνεται με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, την αρχαιότερη εκτυπωτική μέθοδο. Τα παιδιά θα επισκεφθούν ένα επαγγελματικό εργαστήριο μεταξοτυπίας, όπου θα παρακολουθήσουν από κοντά το βιβλίο τους να εκτυπώνεται …
Η αποστολή των παιδιών στέφθηκε με επιτυχία! Ποιο θα ήταν, κατά τον Αίσωπο, το ηθικό δίδαγμα; Όσο και αν το αποτέλεσμα είναι μοναδικό για κάθε μικρό δημιουργό, τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς τη συνεργασία της ομάδας …
Συντελεστές:
Μανώλης Αγγελάκης – Tind: μεταξοτύπης
Βασίλης Γεωργίου: γραφίστας
Κώστας Θεοχάρης: εικονογράφος
Γεωργία Καγιά: αφηγήτρια παραμυθιών, κουκλοποιός
Μαριέττα Καλλονά: χαρτοποιός
Ημερομηνίες: Τα Σάββατα 10, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου, 7, 14, 21 και 28 Νοεμβρίου & 5 και 12 Δεκεμβρίου 2015, ώρες: 11:00-14:00
Κόστος συμμετοχής: 80 € (και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου)
Κρατήσεις:
Tηλ.: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Κάνουμε σινεμά;
3 εργαστήρια κινηματογράφου για εφήβους: σενάριο – σκηνοθεσία – μοντάζ
Θέλεις να μάθεις την 7η Τέχνη σε τρία βήματα;
Για εφήβους 14-17 ετών
Αυτός ο κύκλος εργαστηρίων προσφέρει στους εφήβους μια ολοκληρωμένη εικόνα των εργαλείων κινηματογραφικής αφήγησης, παρουσιάζοντας τα τρία θεμελιώδη στάδια δημιουργίας μιας ταινίας: το σενάριο, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ. Κάθε κύκλος έχει αυτόνομη λειτουργία, αλλά δρα και συμπληρωματικά στους υπόλοιπους.
Κύκλος Σενάριο: Έχω μια ιδέα!
Ένα καλό σενάριο βασίζεται πάντα σε μια ενδιαφέρουσα ιδέα. Σε αυτό τον κύκλο, οι έφηβοι μαθαίνουν να κάνουν τις ιδέες τους ιστορίες, με εικόνες και δράσεις.
Μέσα από παιχνίδια και ασκήσεις δημιουργικής γραφής, παρατηρούν τη διαδικασία της αφήγησης και έρχονται σε επαφή με τη μορφή του κινηματογραφικού σεναρίου. Στο τέλος, γράφουν μόνοι τους, σε ομάδες, σενάρια ταινιών μικρού μήκους!
Ημερομηνίες: Τις Παρασκευές 16, 23 και 30 Οκτωβρίου & 6, 13 και 20 Νοεμβρίου 2015,
ώρες: 17:30-20:30
Συντελεστές:
Oliwia Twardowska: σκηνοθέτης
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: σκηνοθέτης
Προϋποθέσεις:
Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετάσχουν έφηβοι που παρακολουθούν εργαστήριο κινηματογράφου για πρώτη φορά ή έχουν παρακολουθήσει εργαστήριο κινηματογράφου της Στέγης ή κάποιο αντίστοιχο στο παρελθόν.
Κάθε έφηβος μπορεί να παρακολουθήσει έναν ή περισσότερους κύκλους.
Κάποια γυρίσματα στον κύκλο σκηνοθεσίας θα πραγματοποιηθούν Σαββατοκύριακα, μετά από συνεννόηση με τους συμμετέχοντες.
Κόστος συμμετοχής: 54 € (και για τις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου)
Κρατήσεις:
Tηλ.: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ / ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ / ΓΡΑΦΙΣΤΙΚΗ
ZΟΟΜ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
Κύκλος θεάτρου, κύκλος χορού, κύκλος μουσικής
Οι έφηβοι μπαίνουν στα παρασκήνια της Στέγης και κάνουν ρεπορτάζ!
Παιδιά 8-12 ετών, Έφηβοι 13-16 ετών
Σε αυτό το εργαστήριo, που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά, οι έφηβοι παρακολουθούν τις πρόβες παραστάσεων, συναυλιών και καλλιτεχνικών δρώμενων, για να αποτυπώσουν την εμπειρία τους, ως δημοσιογράφοι, φωτογράφοι και γραφίστες, στην εφημερίδα που δημιουργούν οι ίδιοι!
Το εργαστήριo περιλαμβάνει τρεις κύκλους, για καθεμία από τις αντίστοιχες τέχνες: Θέατρο, Χορό και Μουσική. Οι έφηβοι εξοικειώνονται με τις τέχνες, τρυπώνοντας στις πρόβες και τα παρασκήνια, συνομιλώντας με τους συντελεστές και φωτογραφίζοντας κάθε στάδιο της διαδικασίας, με το δικό τους βλέμμα. Οι εικόνες, οι σκέψεις και οι λέξεις τους γίνονται ένα… free press, ένα εφημεριδάκι που περιέχει τη δική τους ύλη!
Τα παιδιά παίρνουν συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές και τους συντελεστές και γράφουν τα δικά τους άρθρα και ρεπορτάζ. Μαθαίνουν για τα διαφορετικά είδη φωτογραφίας, όπως και για το έργο διάσημων φωτογράφων. Το πεδίο της έκφρασής τους διευρύνεται περαιτέρω, με ασκήσεις δημιουργικής γραφής και καλλιτεχνικής φωτογραφίας. Φέτος, έρχεται να προστεθεί ένας επιπλέον τομέας, αυτός της γραφιστικής. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν το υλικό τους να «στήνεται» ζωντανά, θα δουν δηλαδή τις εικόνες και τις λέξεις τους να μετατρέπονται σε άρθρα. Θα γνωρίσουν εφαρμογές της γραφιστικής και θα διαπιστώσουν πως όλα τα τμήματα –σύνταξης, φωτογραφίας και ατελιέ– πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Το καλύτερο όλων; Στο φετινό κύκλο των τριών εργαστηρίων, για πρώτη φορά οι συμμετέχοντες θα καλύψουν δημοσιογραφικά τη δουλειά των συνομηλίκων τους! Οι έφηβοι που συμμετέχουν στον κύκλο του Θεάτρου θα παρακολουθήσουν την εφηβική παράσταση Τα Κύματα του Δημήτρη Καραντζά, οι έφηβοι από τον κύκλο του Χορού το πρόγραμμα χορού για εφήβους «Χορεύω άρα Επικοινωνώ» και τα παιδιά του κύκλου της Μουσικής το παιδικό φεστιβάλ μουσικής Big Bang!
Συντελεστές:
Μαριλένα Σταφυλίδου: φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου: δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος: γραφίστας
Κύκλος Θεάτρου
Ημερομηνίες: Τις Τετάρτες 14 και 21 Οκτωβρίου, 4, 11, 18 και 25 Νοεμβρίου & 2, 9 και 16 Δεκεμβρίου 2015, ώρες: 17:30-20:30
Απευθύνεται σε: Εφήβους 13-16 ετών
Κόστος συμμετοχής: 72 € (για τον κάθε κύκλο)
Κρατήσεις:
Tηλ.: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
http://www.sgt.gr/gre/SPG1023/

You may also like...