Εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαστήρια για παιδιά Δεκεμβρίου | Μια Χριστουγεννιάτικη Νύχτα στο Μουσείο

afisa2 Η νεράιδα Μάγια μύρισε Χριστούγεννα!
Ένα διαφορετικό Χριστουγεννιάτικο καλλιτεχνικό εργαστήρι στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Ζωής και Εκπαίδευσης
για παιδιά 4-7 ετών
Κυριακές 30 Νοεμβρίου 6,13,20 Δεκεμβρίου 12:00- 13:00.Στο μικρό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι του μουσείου οι ετοιμασίες έχουν αρχίσει για τα καλά…
Η νεράιδα Μάγια περιμένει τα παιδιά με χρώματα, υφάσματα,μέταλλα,πηλό,υλικά από τη φύση, βότανα και μπαχαρικά μαζί με μπόλικη αστερόσκονη!
Έτοιμη να μοιραστεί μαζί τους τη χαρά των Χριστουγέννων και τις μοναδικές ιστορίες της.Τα παιδιά θα της χαρίσουν τη δημιουργικότητα και την αστείρευτη φαντασία τους και θα δημιουργήσουν όλοι μαζί ξεχωριστά χριστουγεννιάτικα αντικείμενα, στολίδια, κάρτες,γούρια, ημερολόγια και άλλα πολλά σε ένα εργαστήρι που θα ζήλευαν και οι βοηθοί του Αη Βασίλη!
Kάθε εργαστήρι είναι διαφορετικό , περιλαμβάνει άλλες τεχνικές και υλικα και δεν επαναλαμβάνεται, η συμμετοχή μπορεί να γίνει για ένα εργαστήρι ή για ολόκληρο τον κύκλο
Κόστος Συμμετοχής:
50€ κάθε κύκλος (4 εργαστήρια)
15€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια
Οι θέσεις είναι περιορισμένες
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή
Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341

Θέμα: Επιχείρηση Χριστούγεννα
Κωδικό όνομα: Τα ξωτικά του μουσείου
Τόπος: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Ημερομηνία: Δεκέμβριος 2015
Διοργάνωση: Άγιος Βασίλης από την Καισαρεία
Βοηθοί: Παιδιά ηλικίας 2-5 ετών
Περιμένοντας με ανυπομονησία τα Χριστούγεννα, την αγαπημένη γιορτή όλων των μικρών και μεγάλων παιδιών, από αρχές Δεκεμβρίου ξεκινάμε να μετράμε αντίστροφα τον χρόνο. Μέσα από Χριστουγεννιάτικα εργαστήρια με τραγούδια, παιχνίδια, αφήγηση παραμυθιών και πολλές κατασκευές, τα παιδιά θα διασκεδάσουν, θα δημιουργήσουν και θα νοιώσουν τη μαγεία των γιορτών.

Σάββατο 5/12/2015 12:00 Τα Χριστούγεννα του λύκου Ζαχαρία
Σάββατο 12/12/2015 12:00 Κάθε μέρα Χριστούγεννα
Σάββατο 19/12/2015 12:00 Αλήθειες και ψέματα για τον Άγιο Βασίλη
Κόστος Συμμετοχής:
30€ ολόκληρος ο κύκλος (3 εργαστήρια)
12€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια
Οι θέσεις είναι περιορισμένες
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή
Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341

• Ελάτε να γνωρίσουμε την Πλάκα μέσα από το παραμύθι

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 ετών μαζί με τους γονείς
Κυριακή 12:30 – 14:00
Τα παιδιά με τους γονείς τους περπατούν στην πόλη, γνωρίζουν τα μνημεία και την ιστορία τους και στη συνέχεια, στον χώρο του Μουσείου, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών δημιουργούν τη δική τους ιστορία για όσα γνώρισαν.
Κάθε Κυριακή ένας διαφορετικός περίπατος μέχρι να συμπληρώσουμε όλο τον «χάρτη» της πόλης.
Η δράση θα περιλαμβάνει μια σύντομη ξενάγηση, αλλά και γνωριμία με τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Πέρα από την ιστορία θα κινηθούμε με χάρτη, έτσι που μικρά και μεγαλύτερα παιδιά να μάθουν να τον χρησιμοποιούν.
Σχεδίαση-Εμψύχωση: Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας, δημοσιογράφος. Σε συνεργασία με την «Παραμυθοκουζίνα».

13 Δεκεμβρίου Το μνημείο του Λυσικράτη, τα Αναφιώτικα και ένα παραμύθι
Ένα ταξίδι στο χρόνο που από την αρχαιότητα μας οδηγεί στο σήμερα. Περπατάμε από το Μνημείο του Λυσικράτη στα Αναφιώτικα και επιστρέφοντας στο Μουσείο φτιάχνουμε ένα παραμύθι για την προετοιμασία των γιορτών των Χριστουγέννων σε κάποιο παλιό σχολείο. Ποιοι θα προσπαθήσουν να ματαιώσουν τη γιορτή;

20 Δεκεμβρίου Με την παρέα του Παπαδιαμάντη
Περπατάμε στους δρόμους της Πλάκας, φτάνουμε στο Μοναστηράκι και ζούμε κάποιες διασκεδαστικές ιστορίες από τα Χριστούγεννα του μεγάλου Σκιαθίτη λογοτέχνη. Επιστρέφουμε στο Μουσείο και φτιάχνουμε ένα δικό μας χριστουγεννιάτικο παραμύθι.

27 Δεκεμβρίου Οι τάρανδοι του Άγιου Βασίλη
Περπατάμε ψάχνοντας να βρούμε από ποιες καμινάδες θα μπορέσει να φτάσει ο Άι-Βασίλης στα σπίτια της Πλάκας. Επιστέφουμε στο Μουσείο όπου με τη μυστική συνταγή από το εργαστήρι του Αγίου στον μακρινό βορρά μαγειρεύουμε την αγαπημένη τροφή των ταράνδων. Φτιάχνουμε ένα παραμύθι και μοιραζόμαστε την τροφή που θα αφήσουμε κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μας

3 Ιανουαρίου Η παρέα των Καλλικάντζαρων
Λέμε ιστορίες για Καλλικάντζαρους, μαθαίνουμε για τις σκανταλιές τους, αλλά κάνουμε κι εμείς μερικές σκανταλιές εκεί στα δρομάκια της Πλάκας. Και φυσικά φτιάχνουμε και ζωγραφίζουμε τα πιο αστεία παραμύθια
Κόστος Συμμετοχής:
50€ κάθε κύκλος (4 εργαστήρια)
15€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (25 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή
Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341

Μαγικά Πειράματα
Εβδομαδιαίο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών
για παιδιά 5 έως 10 ετών
Κυριακές 20,27 Δεκεμβρίου 3 Ιανουαρίου 17:00-18:00
Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας.
Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Η προσέγγιση όλων των θεμάτων γίνεται με ευαισθησία, με μέσα και τεχνικές, οικείες προς το παιδί και τις αυξημένες ανάγκες του (χρήση εκπαιδευτικού δράματος, χρήση νέων τεχνολογιών, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ). Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών. Μέσω του εργαστηρίου επιδιώκεται η συσχέτιση των Φυσικών Επιστημών με τα σχολικά εγχειρίδια του παρελθόντος, καθώς και η εναρμόνιση αυτών με τις σύγχρονες παιδαγωγικές τεχνικές.
20 Δεκεμβρίου Μάθημα χημείας για Χριστουγεννιάτικα στολίδια
Τα σχολεία κλείσανε για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι μαθητές ξεκουράζονται και ο κόσμος απολαμβάνει τις γιορτινές αυτές μέρες. Εμείς όμως σαν καλοί μαθητές, ανοίγουμε τις σχολικές τσάντες, παίρνουμε τα βιβλία της Χημείας, τα ξεφυλλίζουμε και ψάχνουμε να βρούμε τύπους για να κατασκευάσουμε πρωτότυπα στολίδια. Η χημεία στην υπηρεσία της διακόσμησης. Το φανταζόσασταν ποτέ;

27 Δεκεμβρίου Οι πάγοι στους πόλους.
Όσο πλησιάζουμε στα άκρα της γης, διαπιστώνουμε ότι η θερμοκρασία πέφτει. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται τεράστιες εκτάσεις με πάγο. Αλήθεια πως δημιουργείται, τι θερμοκρασία έχει, ποιά αίσθηση μας δίνει, ζούνε πλάσματα πάνω και κάτω από αυτόν, τι προκαλεί το λιώσιμό του; Ένα ταξίδι στο απέραντο παγωμένο άσπρο που θα μας φέρει σε επαφή με κάτι που δεν είμαστε εξοικειωμένοι.
3 Ιανουαρίου Τήξη πήξη και γλειφιτζούρια σοκολάτας
Ποιός αυτές τις γιορτινές μέρες δεν δοκιμάζει ή δεν τρώει τουλάχιστον κάτι σοκολατένιο; Ποιός δεν έχει θαυμάσει περίτεχνες σοκολατένιες δημιουργίες στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων; Ποιος όμως μπορεί να φανταστεί ότι η φυσική είναι αυτή που παίζει τον πρώτο ρόλο για τα παραπάνω; Θα το ανακαλύψουμε μαζί φτιάχνοντας λαχταριστά γλειφιτζούρια σοκολάτας που θα γλείφετε τα δάκτυλά σας.
Κόστος Συμμετοχής:
30€ ολόκληρος ο κύκλος (3 εργαστήρια)
12€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια και για συμμετοχή στους 2 κύκλους
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά)
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή
Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr 210 3250341

Χριστούγεννα όπως παλιά,
Χριστούγεννα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ 5-8
Ποιο έθιμο υπήρχε στην αρχαιότητα, αντίστοιχο με το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου;
Πώς γιόρταζαν οι αρχαίοι την αλλαγή του χρόνου;
Ποια ήταν η «ψιλή μου δενδρολιβανιά» για τους Βυζαντινούς;
Ποιους συμβολισμούς και μηνύματα «κρύβει» το ελληνικό καραβάκι;
Γιατί στολίζουμε σήμερα δέντρα και χλωρά κλαδιά τα Χριστούγεννα;

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης προσκαλεί τα παιδιά να μπουν στο μαγικό πνεύμα των Χριστουγέννων και να γιορτάσουν μαζί μας!
Στο εκπαιδευτικό χριστουγεννιάτικο εργαστήρι θα ταξιδέψουμε στην αρχαιότητα και θα «ζωντανέψουμε» το έθιμο της ειρεσιώνης, στολίζοντας κλαδί ελιάς όπως έκαναν τότε, αλλά και γνωρίζοντας τα κάλαντα που τραγουδούσαν τα παιδιά στους δρόμους της αρχαίας Αθήνας!
Θα μάθουμε αν και οι Βυζαντινοί τραγουδούσαν ψιλή μου δενδρολιβανιά την Πρωτοχρονιά και θα ανακαλύψουμε τα μυστικά και τα σύμβολα που κρύβει το χριστουγεννιάτικο ελληνικό καραβάκι. Όλοι μαζί θα βρούμε το νήμα που συνδέει το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου με παλιές συνήθειες και δοξασίες!
Συγχρόνως, ακούγοντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες, θα φτιάξουμε παραδοσιακά ελληνικά στολίδια για το δέντρο των Χριστουγέννων και θα δημιουργήσουμε τη δική μας χριστουγεννιάτικη κάρτα για να γράψουμε ευχές σε αγαπημένα πρόσωπα!

Σχεδιασμός- εφαρμογή: Νικολέτα Ξυδέα, Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος ΜΑ
Ηλικίες παιδιών: 5 έως 8 ετών
Ημερομηνίες: 12 & 19 Δεκεμβρίου
Ώρες εργαστηρίου: 16:00-17:30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ
Περιορισμένες θέσεις (15 παιδιά ανά εργαστήρι)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: info@ekedisy.gr

You may also like...