Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση

Φεβρουάριος- Μάρτιος 2023
Ψηφιακά – Καινοτόμα & Συμπεριληπτικά Εργαστήρια
Για Κάθε Ηλικία

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση μας προσκαλούν να μπούμε σε έναν κόσμο έκπληξης, γνώσης, χαράς και δημιουργικότητας για άλλη μια φορά. Μπορείτε να λάβετε μέρος στον Πανελλήνιο Ψηφιακό Μαθητικό Διαγωνισμό που φέρνει κοντά τη γλυπτική του Γιανούλη Χαλεπά με τις νέες τεχνολογίες, ή ακόμα κι αν δεν διαγωνίζεστε, μάθετε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις ψηφιακές σας δεξιότητες μέσα από έναν κύκλο ανοιχτών ψηφιακών διαδικτυακών εργαστηρίων. Μπορείτε να πάτε στη Στέγη για να ανακαλύψετε τη δύναμη της μουσικής, του ρυθμού και των μικτών ομάδων παιδιών με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος ή αν μένετε στην Κόρινθο, το εργαστήριο έρχεται αυτή την εποχή εκεί. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για τους «Οργανούληδες», το κυριότερο όμως, είναι να δείτε πώς αυτοί οι χαρωποί χαρακτήρες μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες των παιδιών Δημοτικού σχολείου. Τέλος, μπορείτε να συνδεθείτε ζωντανά με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη σε ένα virtual – διαδραστικό tour που αποκαλύπτει μυστικά κρυμμένα σε βιβλία και θησαυρούς μέσα σε αληθινές ιστορίες και απρόσμενες αφηγήσεις.
Δείτε με ένα κλικ όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για το 2022-2023.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ HACK THE ART: ΓΙΑΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
15.11.2022 – 31.05.2023
Απευθύνεται σε:
Σχολικές ομάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού υπό την επίβλεψη ενός επικεφαλής εκπαιδευτικού
Γνωρίστε τον κόσμο της ιστορίας της νεοελληνικής γλυπτικής και δημιουργήστε ψηφιακά έργα με έμπνευση τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά.

Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία της τέχνης και το χτες συναντούν τις νέες τεχνολογίες και τις ιδέες εφήβων για το πώς σήμερα μπορούν να γίνουν εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας, ψηφιακά παιχνίδια ή ψηφιακές ιστορίες. Ιστορία, τέχνη, φαντασία και νέες τεχνολογίες γίνονται εργαλεία για να διεκδικήσετε έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο σας.
Φτιάξτε τη δική σας σχολική ομάδα (τουλάχιστον 3 μαθητές/τριες + 1 επικεφαλής εκπαιδευτικός) και δηλώστε συμμετοχή έως την Παρασκευή 10/02/2023.
Ανακαλύψτε ενδιαφέρον υλικό για τον Χαλεπά και βρείτε σενάρια για τα ψηφιακά σας έργα στην εκπαιδευτική πλατφόρμα Classroom του Ιδρύματος Ωνάση.

WEBINARS
HACK THE ART: ΓΙΑΝΟYΛΗΣ ΧΑΛΕΠAΣ
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
9.03.2023 – 06.04.2023
Απευθύνεται σε:
Εφήβους, φοιτητές και εκπαιδευτικούς
Ένας νέος κύκλος ανοιχτών online εργαστηρίων αναβάθμισης ψηφιακών δεξιοτήτων για κάθε ενδιαφερόμενο, ξεκινά. Λάβετε μέρος και αποκτήστε νέες ψηφιακές γνώσεις και ικανότητες.
Στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Ψηφιακού Μαθητικού Διαγωνισμού «Hack the Art: Γιανούλης Χαλεπάς», υλοποιούνται ανοιχτά online εργαστήρια (μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Zoom) για τις σχολικές ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό, αλλά και για όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν καινοτόμα προγράμματα και τεχνικές για τη δημιουργία ψηφιακών έργων.
Μάθετε πώς μπορείτε να δομήσετε ένα εκπαιδευτικό σενάριο, να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε τρισδιάστατα ψηφιακά παιχνίδια (3D Video Games). Ανακαλύψτε τις δυνατότητες που προσφέρουν οι εφαρμογές Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας (Augmented & Virtual Reality) στην εκπαιδευτική διαδικασία ή διηγηθείτε μια ψηφιακή ιστορία με επίκεντρο τη ζωή και το έργο του εμβληματικού καλλιτέχνη Γιανούλη Χαλεπά.
Τα εργαστήρια είναι ειδικά σχεδιασμένα από καταρτισμένους επαγγελματίες στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας.

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ | ΚΟΡΙΝΘΟΣ
ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ & ΕΝΗΛΙΚΕΣ
10.02.2023 – 12.02.2023
Απευθύνεται σε:
Παιδιά 5-8 και 9-12 ετών και τους γονείς τους, καθώς επίσης σε Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Θεραπευτές και Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας
Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» συνεχίζει το μουσικό του ταξίδι στις πόλεις της περιφέρειας και σε απομακρυσμένες περιοχές, κάνοντας στάση στην Κόρινθο.
Αυτή τη φορά, προσκαλεί μικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν όλοι σε ένα ατελείωτο μουσικό παιχνίδι.
Άκου, δες και μπες στο ειδικά μελετημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με όλες τις αισθήσεις σου. Οι μουσικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δίπλα σου για να προσαρμόσουν όλες τις μουσικές δραστηριότητες στις δικές σου επιθυμίες και ικανότητες. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Στόχος του εργαστηρίου είναι να μπορέσουν τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, μέσα από την εμπειρία της ομαδικότητας, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το 6/θέσιο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κορίνθου

Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ 2023 | ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
04.03.2023 – 8.04.2023
Απευθύνεται σε:
Παιδιά 5-7 ετών και 8-11 ετών και τους γονείς τους
Πώς η μουσική γίνεται μέσο συμπερίληψης και επικοινωνίας; Ένα μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε γονείς και παιδιά, με στόχο να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της μουσικής μέσα από δημιουργικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες.
Για δέκατη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας.
Ένα μουσικό εργαστήριο γεμάτο κίνηση και ρυθμό, όπου αναπτύσσεται η ομαδικότητα, ενθαρρύνεται η αυτοέκφραση, προάγονται οι κοινωνικές δεξιότητες και ενισχύεται η συναισθηματική ωρίμανση.
Μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μουσικοί, ειδικοί παιδαγωγοί, γονείς και παιδιά γνωρίζονται, παίζουν και τραγουδούν όλοι μαζί. Μέσα από την επαφή με ήχους και μουσικά όργανα, κάθε παιδί έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματά του, να βελτιώσει τη συγκέντρωση και τις κοινωνικές δεξιότητές του.

ΟΙ «ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ» ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
19.10.2022 – 10.05.2023
Απευθύνεται σε:
Μαθητές/τριες Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τους/τις δασκάλους/ες τους
Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια είναι η λειτουργία τους;
Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά;
Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2022-23 (ΙΘ Θεματικός άξονας).
Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Για έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές.
ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

ΖΩΝΤΑΝΕΣ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΩΝΑΣΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
15.11.2022 – 31.05.2023 | Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή | 10:00 – 13:00
Απευθύνεται σε:
Μαθητές/τριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου
Σε αυτό το live virtual tour δεν θα νιώσετε στιγμή μόνος ή μόνη. Συνδεθείτε με την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, ανακαλύψτε σπάνιους θησαυρούς και μυστικά, ρωτήστε ό,τι θέλετε, συζητήστε ανοιχτά, σταθείτε απέναντι στα αγαπημένα σας βιβλία.
Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει μια διαδραστική, διαδικτυακή δράση για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Συνδεθείτε ζωντανά για μία σχολική ώρα με μια από τις σημαντικότερες βιβλιοθήκες και ανακαλύψτε απρόσμενους θησαυρούς. Περιηγηθείτε στα παλιά βιβλία από την αρχή της τυπογραφίας, μάθετε για τον ρόλο που έπαιξαν οι εκδόσεις και η διακίνηση ιδεών στην Ελληνική Επανάσταση και γνωρίστε τη «Χάρτα του Ρήγα» και τα μυστικά της σύμβολα.
Αυτές οι διαδικτυακές περιηγήσεις δεν είναι μόνο ζωντανές, αλλά και διαδραστικές, καθώς οι συμμετέχοντες μπορούν να συνομιλούν με την Υπεύθυνη της Ωνασείου Βιβλιοθήκης και να θέτουν ερωτήματα σχετικά με τα εκθέματα.
Γλώσσα: Η δράση υλοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Υπάρχει η δυνατότητα παροχής διερμηνείας στη νοηματική γλώσσα κατόπιν συνεννόησης.

You may also like...