Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ιδρύματος Ωνάση – Ιανουάριος 2023

ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ, ΝΕΕΣ ΙΔΕΕΣ, ΝΕΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ

Κατεβάστε δελτίο τύπου και φωτογραφίες

Το 2023 ξεκινάει με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση να υπόσχονται νέες ιδέες και νέες εμπειρίες για όλες τις ηλικίες. Αν είστε εκπαιδευτικοί ή μαθητές, πάρτε μέρος σε εργαστήρια που αποκαλύπτουν τα μυστικά των βιβλίων αλλά και στον Πανελλήνιο Ψηφιακό Διαγωνισμό που φέρνει κοντά τη γλυπτική του Γιανούλη Χαλεπά με τις νέες τεχνολογίες. Μάθετε πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μαζί με την τάξη σας το δικό σας podcast ή δείτε πώς οι «Οργανούληδες» μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντες των παιδιών του Δημοτικού. Ανακαλύψτε τη δύναμη της μουσικής, του ρυθμού και των μεικτών ομάδων παιδιών με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, ενώ αν είστε νέοι γονείς ή εργάζεστε με μικρά παιδιά, παρακολουθήστε με φυσική παρουσία ή διαδικτυακά την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών θετικής γονεϊκότητας για τα πρώτα κρίσιμα χρόνια του παιδιού, που θα ορίσουν τόσο τη ζωή του όσο και τη δική σας μαζί του.

Δείτε με ένα κλικ όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση για το 2022-2023.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

28.01.2023 | 12:00 – 14:00

Απευθύνεται σε:

Γονείς, γιατρούς, ειδικευόμενους γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς και όποιον άλλο επαγγελματία ή μη έχει ενδιαφέρον να την παρακολουθήσει.

Το παιδί μου έχει αργήσει να μιλήσει; Πότε πρέπει να περπατήσει; Είμαι κακός γονέας; Πείτε μου τι να κάνω για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου.

Κανένας άνθρωπος δεν είναι προετοιμασμένος για τον σημαντικότερο –ίσως– ρόλο της ζωής του. Λένε εξάλλου, πως γονέας δεν γεννιέσαι, γίνεσαι. Όσο αγχωτικό κι αν φαντάζει αυτό, την ίδια στιγμή μπορεί να λειτουργήσει απελευθερωτικά για όλους τους γονείς.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο την υποστήριξη των νέων γονιών, το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με την Α΄ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, στο  Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», διοργανώνει την παρουσίαση δύο περιεκτικών οδηγών -που δημιούργησε κατά την περίοδο της πανδημίας και διαθέτει δωρεάν σε ηλεκτρονική μορφή-, φιλοδοξώντας να στηρίξει τους γονείς στα πρώτα βήματα της κοινής τους πορείας με τα παιδιά τους.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

Δηλώστε συμμετοχή

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ HACK THE ART: ΓΙΑΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

15.11.2022 – 31.05.2023

Απευθύνεται σε:

Σχολικές ομάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και του εξωτερικού υπό την επίβλεψη ενός επικεφαλής εκπαιδευτικού

Γνωρίστε τον κόσμο της ιστορίας της νεοελληνικής γλυπτικής και δημιουργήστε ψηφιακά έργα με έμπνευση τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Γιανούλη Χαλεπά.

Η ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, η ιστορία της τέχνης και το χτες συναντούν νέες τεχνολογίες και τις ιδέες εφήβων για το πώς σήμερα μπορούν να γίνουν εφαρμογές εικονικής (VR) και επαυξημένης (AR) πραγματικότητας, ψηφιακά παιχνίδια ή ψηφιακές ιστορίες. Ιστορία, τέχνη, φαντασία και νέες τεχνολογίες γίνονται εργαλεία για να διεκδικήσετε έπαθλα και εξοπλισμό για το σχολείο σας.

Φτιάξτε την ομάδα σας και στείλτε την ψηφιακή σας πρόταση έως την Παρασκευή 10/02/2023 μέσω της πλατφόρμας CLASSROOM.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ >

Δηλώστε συμμετοχή

 

ΚΑΙ ΕΓΕΝΕΤΟ… PODCAST

ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Β’ ΚΥΚΛΟΣ

18 & 25.01.2023 | 17:30 – 19:00

Απευθύνεται σε:

Εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων

Σε αυτό το εργαστήριο για εκπαιδευτικούς, θα εξερευνήσουμε με απλό και κατανοητό τρόπο όλα τα στάδια δημιουργίας ενός podcast. Από τη σύλληψη και ανάπτυξη της αρχικής ιδέας έως την ηχογράφηση και τη δημοσίευσή του, θα θέσουμε μαζί τη βάση για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου podcast στο πλαίσιο της σχολικής τάξης.

Τα podcasts είναι μια καλή αφορμή να αφήσουμε για λίγο τις οθόνες των κινητών μας και να αφεθούμε στην ακρόαση μιας ιστορίας εμπνευσμένης από την επικαιρότητα. Αυτός είναι και ο λόγος που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις του κοινού. Στο εργαστήριο αυτό, μέσα από μια δημιουργική διαδικασία, οι εκπαιδευτικοί θα γνωρίσουν όλα τα στάδια παραγωγής ενός podcast, ώστε η διδασκαλία του μαθήματος να μετατραπεί σε μια πολυδιάστατη εμπειρία.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

 

Δηλώστε συμμετοχή

«Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ» ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ | ΩΡΩΠΟΣ

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

20 – 22.01.2023

Απευθύνεται σε:

Παιδιά 5-8 και 9-12 ετών και τους γονείς τους & Εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Η τέχνη της μουσικής ταξιδεύει στον Ωρωπό και ανοίγει δρόμους επικοινωνίας, εκπαίδευσης και παιχνιδιού στα παιδιά με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, παρέα με τους γονείς τους.

Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Στόχος του εργαστηρίου είναι να μπορέσουν τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, μέσα από την εμπειρία της ομαδικότητας, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα.

Άκου, δες και μπες στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Οι μουσικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δίπλα σου για να προσαρμόσουν όλες τις μουσικές δραστηριότητες στις δικές σου επιθυμίες και ικανότητες.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

 

ΞΕΤΥΛΙΓΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

15.11.2022 – 31.05.2023

Απευθύνεται σε:

Μαθητές/τριες Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου

Αν σου αρέσουν τα ταξίδια στον χρόνο, έχεις καλλιτεχνική φύση, σε ενδιαφέρουν οι χειροτεχνίες και η ιστορία των έντυπων βιβλίων, τότε αυτά τα 4 εργαστήρια μοιάζουν ιδανικά για εσένα και την τάξη σου.

Ανάμεσα στις σελίδες, τα εξώφυλλα, το χαρτί, το μελάνι και τις κλωστές, μυστικά αιώνων περιμένουν να τα κάνεις δικά σου. Ανακάλυψε μια ιστορία που δεν διαβάζεται, αλλά και τέχνες που δεν τις κοιτάς. Δημιούργησε, διακόσμησε, διάσωσε, μάθε να χαράζεις, να δένεις, να συντηρείς και λάβε μέρος σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο των βιβλίων.

Διάλεξε ανάμεσα στα 4 διαδραστικά εργαστήρια:

Η ιστορία της Τυπογραφίας

Η ιστορία της Βιβλιοδεσίας

Η ιστορία της Χαρακτικής Τέχνης

Αρχεία, βιβλιοθήκες και κλιματική αλλαγή

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

ΟΙ «ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ» ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

19.10.2022 – 10.05.2023

Απευθύνεται σε:

Μαθητές/τριες Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και τους/τις δασκάλους/ες τους

Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Και ποια είναι η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά;

Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται συναρπαστικές ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για παιδιά και μπορούμε να τους συναντήσουμε στο εκπαιδευτικό υλικό που συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις και τις παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2022-23 (ΙΘ Θεματικός άξονας). Η έννοια της μεταμόσχευσης αλλά και η δωρεά οργάνων γίνονται θεματικές μιας συζήτησης που μπορούν να κάνουν τα παιδιά με τους γονείς και τους δασκάλους τους. Μέσα στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων γεννιέται η ελπίδα. Για έναν κόσμο γεμάτο υπερήρωες που σώζουν ζωές.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ>

Δηλώστε συμμετοχή

 

You may also like...