εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, εφήβους, οικογένειες και ενήλικες

illust_Δεκέμβριος 2015 – Ιανουάριος 2016 στη Στέγη
Αποστολή μας η εκπαίδευση. Για παιδιά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους. Φέτος, η Στέγη, μέσα από τους κύκλους πολλαπλών συναντήσεων εντός και εκτός των τειχών της, θα συνομιλήσει με την ελληνική παράδοση και τη μυθολογία. Θα επιμείνει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων γραφιστικής, κινηματογράφου, φωτογραφίας, δημοσιογραφίας και θα ανοιχτεί σε νέες θεματικές, όπως η υγεία και η διατροφή. Θα αγκαλιάσει παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και ομάδες με και χωρίς αναπηρία. Θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, θα σμίξει βουνό και θάλασσα.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Μια ιστορία θα σας πω…
Από 22 Δεκεμβρίου 2015 έως 5 Ιανουαρίου 2016
Παιδιά 5-8 ετών μαζί με τη γιαγιά ή τον παππού τους
30 € για το κάθε παιδί και 30 € για τον κάθε ενήλικα (και για τις πέντε συναντήσεις)
Αυτά τα Χριστούγεννα, η Στέγη φέρνει κοντά παππούδες και γιαγιάδες με τα εγγόνια τους, σε ένα εργαστήριο αφήγησης και εικονογράφησης σούπερ ιστοριών!
Με στόχο το δέσιμο των παππούδων και των γιαγιάδων με τα εγγόνια τους, στο εργαστήριο αυτό θα μοιραστούμε ιστορίες, θα τις καταγράψουμε, θα τις εικονογραφήσουμε και θα τις ηχογραφήσουμε. Δύο διαφορετικές γενιές συναντιούνται με αφορμή τις αναμνήσεις και τις ιστορίες που ξυπνάνε προσωπικά αντικείμενα ή φωτογραφίες που θα φέρουν στο εργαστήριο οι μεγαλύτεροι.
Τι είναι το αντικείμενο που έχεις φέρει; Γιατί το επέλεξες και το ξεχώρισες; Ποια είναι η ιστορία του;
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες φέρνουν μαζί τους κάποιο αντικείμενο με ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους. Ενθύμια και αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν μια ανάμνηση –μια φωτογραφία, ένα βιβλίο, ένα παλιό παιχνίδι, ένα αντικείμενο καθημερινής χρήσης κ.ά.– γίνονται πηγή έμπνευσης για την αφήγηση μιας ιστορίας, είτε φανταστικής είτε πραγματικής, στην υπόλοιπη ομάδα.
Τα εγγόνια συμπληρώνουν την ιστορία με τη δική τους φαντασία και την περιέργεια που τους κινούν τα αντικείμενα. Οι μοναδικές ιστορίες που προκύπτουν συνεταιρικά από παππούδες, γιαγιάδες και εγγόνια καταγράφονται, ηχογραφούνται και εικονογραφούνται.
Η κάθε γιαγιά και ο κάθε παππούς με τα εγγόνια τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα βιβλίο, δεμένο και εικονογραφημένο, το οποίο θα αποτελείται από τις ιστορίες και τις ζωγραφιές όλης της ομάδας. Δημιουργούν δικά τους κείμενα, γράφουν, σχεδιάζουν, χρωματίζουν και αποτυπώνουν έτσι στο χαρτί τις ιστορίες που άκουσαν. Κάθε βιβλίο-έργο είναι μοναδικό και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το δέσιμό του.
Μέσα από αυτό το εργαστήριο οι γιαγιάδες, οι παππούδες και τα εγγόνια τους έχουν την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά, να μοιραστούν ιστορίες, να δημιουργήσουν από κοινού και –το σημαντικότερο– να μάθουν ο ένας από τον άλλον. Οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν μια ολόκληρη ζωή, γεμάτη εμπειρίες και γνώσεις για να μοιραστούν. Τα παιδιά, από την άλλη, διαθέτουν ένα μοναδικό χάρισμα, που είναι ίσως η πιο σημαντική δεξιότητα στις σύγχρονες εικαστικές τέχνες: την ικανότητα «να ζωγραφίζουν σαν παιδιά».
Συντελεστές: Αναστασία Δούκα (εικαστικός), Nadia Al Foudery (εικαστικός)
Ημερομηνίες και ώρες:
Τρίτη 22 Δεκεμβρίου (17:00-20:00)
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (17:00-20:00)
Τρίτη 29 Δεκεμβρίου (11:00-14:00)
Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου (11:00-14:00)
Τρίτη 5 Ιανουαρίου (11:00-14:00)
Generation D. Η νέα γενιά είναι ψηφιακή!
Η ιαπωνική τέχνη origami στα χέρια των εφήβων με αφορμή την έκθεση Digital Revolution
Από 19 έως 23 Δεκεμβρίου 2015
Έφηβοι 12 έως 16 ετών
36 € (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Εργαστήριο διαδραστικών χάρτινων κατασκευών με χρήση τεχνολογίας
Διπλώνω την τέχνη σε μια κόλλα χαρτί και… 2 καλώδια!
Σε αυτό το πρακτικό εργαστήριο που συνδέει την ιαπωνική παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, οι έφηβοι θα πάρουν στα χέρια τους την πανάρχαια, ιαπωνική τεχνική διπλώματος χαρτιού, για να κατασκευάσουν origami μεγάλου μεγέθους. Στη συνέχεια, μυούνται στις αρχές της χρήσης ηλεκτρονικών μηχανισμών, για να εμπλουτίσουν τις χάρτινες κατασκευές τους με κίνηση. Αφού μελετήσουν τη συμπεριφορά συγκεκριμένων υλικών, θα τα ενσωματώσουν στις origami κατασκευές τους και το αποτέλεσμα θα εμπεριέχει κίνηση, αντιληπτή από τον θεατή. Σκοπός του εργαστηρίου είναι η εξοικείωση των εφήβων με τη χειροτεχνία και ο πειραματισμός με τις νέες τεχνολογίες και τα έξυπνα υλικά.
Ημερομηνίες: Από το Σάββατο 19 έως και την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (εκτός της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου), Ώρες: 17:00-20:00
Συντελεστές: Μαρία Βαρελά (εικαστικός), Αφροδίτη Ψαρρά (εικαστικός)
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Μουσικοθεατρικό εργαστήριο για το μαγικό κόσμο της όπερας
Από 19 έως 24 Δεκεμβρίου 2015
Παιδιά 8-11 ετών
36 € (και για τις τέσσερις συναντήσεις)
Τι είναι η όπερα; Θέλεις να γίνεις για λίγο… πρωταγωνιστής της; Τι σημαίνουν οι λέξεις λιμπρέτο, μονωδός, άρια, ντουέτο;
Με αφορμή την όπερα για παιδιά Η Βασίλισσα του Χιονιού, που παρουσιάζει ο Θοδωρής Αμπαζής εμπνευσμένος από το ομώνυμο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, τα παιδιά συμμετέχουν σε ένα εργαστήριo, όπου θα μυηθούν στον ονειρικό κόσμο της όπερας. Μέσα από θεατρικά και μουσικά παιχνίδια, αυτοσχεδιασμούς και τεχνικές των εικαστικών, θα μάθουν βιωματικά ότι η όπερα είναι το μόνο είδος που συνδυάζει όλες τις τέχνες.
Ξεκινώντας από τη θεατρική αφήγηση:
Αρχικά, ακούμε την ιστορία των δύο φίλων, της Γκρέτα και του Κάη. H Βασίλισσα του Χιονιού μαγεύει τον Κάη και τον παίρνει μαζί της στο Παγωμένο Παλάτι. Η Γκρέτα ξεκινά ένα μακρινό ταξίδι για να βρει τον αγαπημένο της φίλο… Στη συνέχεια, αυτοσχεδιάζουμε και δημιουργούμε από την αρχή την περιπέτεια των ηρώων με τη φαντασία μας: Κι αν η Γκρέτα δεν έφτανε ποτέ στο Παγωμένο Παλάτι;
Ακολουθούν η μουσική και το θέατρο:
Αφού ζεστάνουμε σώμα και φωνή, θα τραγουδήσουμε μέρη της παράστασης, εκφράζοντας τα συναισθήματά μας όπως οι ήρωες. Θα ανέβουμε στη σκηνή και θα γίνουμε μονωδοί, σκηνοθέτες και ηθοποιοί! Ποιο ρόλο έχουν οι τέσσερις διαφορετικές φωνές; Ήξερες ότι η μουσική παίζεται πάντα από ζωντανή ορχήστρα και ότι οι τραγουδιστές είναι και ηθοποιοί;
Όμως, Βασίλισσα του Χιονιού χωρίς μαγικό καθρέφτη δεν γίνεται… Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα σκηνικά. Με χρώματα και εικόνες αποδίδουμε εικαστικά την ιστορία των δύο ηρώων. Και… έτοιμη η όπερα!
Συντελεστές: Ειρήνη Τζανετουλάκου (τραγουδίστρια όπερας), Μαριλένα Σουρή (πιανίστρια, παιδαγωγός)
Ημερομηνίες και ώρες:
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου (11:00-14:00)
Κυριακή 20 Δεκεμβρίου (11:00-14:00)
Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου (16:00-19:00)
Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου (11:00-14:00)
Κάνουμε σινεμά;
Εργαστήριο κινηματογράφου για εφήβους: κύκλος σκηνοθεσία
Από 4 Δεκεμβρίου 2015 έως 22 Ιανουαρίου 2016
Έφηβοι 14-17 ετών
54 € (και για τις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου)
H επόμενη γενιά κινηματογραφιστών δίνει ραντεβού στη Στέγη!
Κύκλος Σκηνοθεσία: Φώτα… κάμερα… πάμε!
Στον κύκλο αυτόν, οι έφηβοι μαθαίνουν να μετατρέπουν τα σενάρια σε ολοκληρωμένες κινηματογραφικές αφηγήσεις. Χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, σχεδιάζουν τα πλάνα με τα οποία θα αφηγηθούν κάθε σκηνή και την κινηματογραφούν, με την κάμερα στο χέρι. Στο τέλος, σκηνοθετούν, σεκάνς προς σεκάνς, σενάρια ταινιών μικρού μήκους:
Σχεδιάζουμε το storyboard, κάνουμε πρόβες, πάμε γύρισμα!
Ημερομηνίες: Τις Παρασκευές 4, 11 και 18 Δεκεμβρίου 2015 & 8, 15 και 22 Ιανουαρίου 2016
Ώρες: 17:30-20:30
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Το δωμάτιό μου είμαι εγώ!
Παιδιά με και χωρίς αναπηρία συνεργάζονται σε ένα εικαστικό βιωματικό εργαστήριο
Από 10 Ιανουαρίου έως 14 Φεβρουαρίου 2016
Παιδιά 8-12 ετών με και χωρίς αναπηρία
36 € (και για τις έξι συναντήσεις)
Σκέψου, σχεδίασε, χτίσε το δωμάτιο των ονείρων σου!
Κοιμήθηκες ποτέ σε ιπτάμενο χαλί;
Διάβασες πάνω στα αστέρια;
Μια καμηλοπάρδαλη κάτω από την κουβέρτα μου…
Η φαντασία είναι δύναμη, ας την απελευθερώσουμε!
Πώς ο χώρος, ιδιαίτερα του παιδικού δωματίου, συμβάλλει στη διαμόρφωση της ψυχολογίας του παιδιού; Πώς συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας και από ποιο σημείο και μετά περιορίζει την ελεύθερη έκφρασή της;
Η Στέγη, σε συνεργασία με την πρωτοποριακή καλλιτεχνική ομάδα «Εν δυνάμει», προσκαλεί όλα τα παιδιά, με και χωρίς αναπηρία, να φτιάξουν μαζί το δωμάτιο των ονείρων τους. Στόχος είναι να ξεδιπλώσουν ελεύθερα, δίχως περιορισμούς, τον εαυτό τους, τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, χωρίς την καταπίεση και τα «πρέπει» του κόσμου των ενηλίκων.
Μέσα από συζήτηση, δημιουργική γραφή, σχέδια και κατασκευή μακέτας, τα παιδιά καταθέτουν ιδέες, σκέψεις και κείμενα για το χώρο στον οποίο θα ήθελαν να ζουν. Ομάδα εμψυχωτών/καλλιτεχνών βοηθά κάθε παιδί να κατασκευάσει τη μακέτα του δικού του, ιδανικού δωματίου. Στην πορεία, συνδυάζοντας στοιχεία από τις επιμέρους μακέτες των παιδιών, κατασκευάζουμε μία κοινή μακέτα με τις σκέψεις και τις επιθυμίες όλων των παιδιών. Ονειρευτείτε μαζί μας το μεγάλο σπίτι που κάπου, κάπως, κάποτε, θα ζούμε όλοι μαζί!
Συντελεστές:
Richard Anthony (σκηνογράφος), Μαρία Καβαλιώτη (εικαστικός), Λώρα Άννα Λούκας (σκηνογράφος) και η ομάδα «Εν δυνάμει» (Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ελένη Δημοπούλου)
Ημερομηνίες: Τις Κυριακές 10, 17, 24 και 31 Ιανουαρίου & 7 και 14 Φεβρουαρίου 2016
Ώρες: 11:00-14:00
Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παράστασης Το «άλλο» σπίτι, που παρουσιάζει η ομάδα «Εν δυνάμει» στη Στέγη τον Ιανουάριο του 2016.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΣΥΝΔΥΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
Όταν η Ψηφιακή Τεχνολογία… κεντάει!
Ένα εργαστήριο ψηφιακής τέχνης για άτομα 65+ με αφορμή την έκθεση Digital Revolution
Από 7 Ιανουαρίου έως 11 Φεβρουαρίου 2016
Άτομα άνω των 65 ετών
48 € (και για τις έξι συναντήσεις του κύκλου)
Νέες Τεχνολογίες. Η «μαγική κλωστή» που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Η μνημειώδης έκθεση του Λονδίνου για την επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας στο χώρο των Τεχνών και του Πολιτισμού έρχεται στη Στέγη!
Όλες οι νέες τεχνολογίες, τα νέα ψηφιακά μέσα, το μέλλον αλλά… και το παρελθόν είναι εδώ!
Στη Στέγη, η ψηφιακή τεχνολογία είναι, εκτός των άλλων, μια γέφυρα που ενώνει το παρελθόν με το μέλλον, την παράδοση με την εξέλιξη. Έτσι, στο εργαστήριο αυτό άτομα άνω των 65 ετών δοκιμάζουν να φτιάξουν παραδοσιακά έργα «από τη ζωή τους» με τη χρήση ψηφιακών μέσων! Συλλογική Μνήμη και Προσωπικό Βίωμα, Λαϊκή Τέχνη και Παράδοση, καθημερινές πρακτικές και τέχνες ενός άλλου καιρού, μεταμορφώνονται με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, για να ξαναδημιουργηθούν πιο ζωντανές από ποτέ!
Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι στην πιο ώριμη περίοδο της ζωής σας θα δημιουργούσατε ένα… ψηφιακό εργόχειρο; Ότι μπορείτε να φτιάξετε ένα κεντημένο αλφαβητάρι που θα λειτουργεί με την αφή, όπως το κινητό ή το κομπιούτερ σας;
Στο πρωτότυπο αυτό εργαστήριο, θα κεντήσουμε όλοι μαζί ένα διαδραστικό εργόχειρο, συνδυάζοντας τη χειροτεχνία της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης με την ψηφιακή τεχνολογία! Οι συμμετέχοντες θα κεντήσουν αντίγραφα αυθεντικών σχεδίων από το παραδοσιακό Αλφαβητάρι. Το εργόχειρο αυτό, όμως, θα δημιουργηθεί όχι μόνο με συμβατικές κλωστές, αλλά και με κλωστές από τις οποίες θα περνά ηλεκτρικό ρεύμα, επιτρέποντας έτσι την τοποθέτηση ηλεκτρονικών κυκλωμάτων κάτω από κάθε γράμμα. Πατώντας τα κεντημένα γράμματα, που θα έχουν αισθητήρες αφής, θα ενεργοποιούνται ηχητικές αφηγήσεις των συμμετεχόντων, οι οποίες θα έχουν ηχογραφηθεί κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Κάθε φορά θα ακούγεται και μια διαφορετική προσωπική αφήγηση των ανθρώπων που συμμετέχουν στην ομάδα.
Για να θυμηθούμε την παράδοση και να εξοικειωθούμε με την τεχνολογία.
Συντελεστές: Μαρία Βαρελά (εικαστικός), Αφροδίτη Ψαρρά (εικαστικός)
Ημερομηνίες: Τις Πέμπτες 7, 14, 21, και 28 Ιανουαρίου 2015 & 4 και 11 Φεβρουαρίου 2016
Ώρες: 17:00-20:00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ-ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
Το «άλλο» σπίτι
Η Ελένη Ευθυμίου σκηνοθετεί το νέο εγχείρημα της ομάδας «Εν δυνάμει»
Από 12 έως 22 Ιανουαρίου 2016
Σχολεία Γενικής Παιδείας και Ειδικής Αγωγής | Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
5 € ανά μαθητή
Είναι το σπίτι ίδιο για όλους μας; Η ομάδα μοιράζεται με τους μαθητές προσωπικές ιστορίες.
Τι σημαίνει για σένα «σπίτι»; Πώς μπορείς να το διαμορφώσεις με τη φαντασία σου;
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τον Άλλον να βρει το «σπίτι» του;
Το νέο εγχείρημα της ομάδας «Εν δυνάμει», σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου, διερευνά την έννοια του χώρου ως αντανάκλαση της ταυτότητας του ατόμου. Πρόκειται για ένα συνδυασμό θεάτρου ντοκουμέντου και θεάτρου της επινόησης, όπου μια μεικτή ομάδα ατόμων με και χωρίς αναπηρίες παρουσιάζει με ευαισθησία αλλά και χιούμορ τις αγωνίες και τα μυστικά όσων βιώνουν το αρνητικό πρόσημο του «Άλλου».
Το «άλλο» σπίτι είναι αποτέλεσμα πολύμηνης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από αυτοσχεδιασμούς της ομάδας «Εν δυνάμει» και από συνεντεύξεις ανθρώπων που ζουν ακούσια εκτός της προστασίας ενός… «σπιτιού» (γηροκομεία, άσυλα, ορφανοτροφεία κ.ά.). Η ομάδα μοιράζεται με το κοινό τις προσωπικές της ιστορίες και σκέψεις πάνω στο ερώτημα: Τι είναι σπίτι;
Ένα άτομο με αναπηρία μπορεί να διαμορφώσει ελεύθερα τον προσωπικό του χώρο μέσα σε αυτόν; Το σύστημα πρόνοιας έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του;
Στην παράσταση, η κοινωνία, το «μεγάλο σπίτι» όλων μας, διασταυρώνεται με το «άλλο» σπίτι, αυτό που η κοινωνία παρέχει στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, αλλά και με τα όνειρα, τις ελπίδες, τους φόβους και τις προσδοκίες των προσώπων-μελών της ομάδας «Εν δυνάμει».
Παρακολουθώντας την παράσταση, οι μαθητές ανακαλύπτουν διαφορετικές όψεις μιας άγνωστης πραγματικότητας και έρχονται κοντά στον Άλλον, τον διαφορετικό. Ο κόσμος μας είναι ένας χώρος τον οποίο πρέπει να μοιραστούν πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι.
Μέσα από τη σκηνική παρουσία της ομάδας, που λειτουργεί αρμονικά, χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις, μια νέα κοινωνία αποκαλύπτεται στους μαθητές: μια κοινωνία, όπου οι άνθρωποι δεν αξιολογούνται βάσει της δύναμης και της τελειότητας, αλλά βάσει των προσωπικών, ξεχωριστών τους ικανοτήτων…
Συντελεστές:
Ελένη Ευθυμίου: σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση-συγγραφή κειμένου
Ελένη Δημοπούλου: σύνθεση-συγγραφή κειμένου, καλλιτεχνική διεύθυνση ομάδας «Εν δυνάμει»
Σοφία Ευτυχιάδου: δραματουργική επεξεργασία
Richard Anthony: σκηνικά
Λώρα Άννα Λούκας: κοστούμια
Δημήτρης Ζάχος: οπτικό περιβάλλον-βίντεο
Σάκης Μπιρμπίλης: σχεδιασμός φωτισμών
Οδυσσέας Γκάλλιος: sound design-ενορχήστρωση
Ερμηνεύουν οι: Κλειώ Αντωνοπούλου, Βάσω Ασίκογλου, Μαρία Δαχλύθρα, Ελευθερία Δρακουλίδου, Μαργαρίτα Καϊναδά, Δημήτρης Καλαγκάνης, Κίμων Καλαγκάνης, Άννα Καλίντσεβα, Ευαγγελίνα Καρυοφύλλη, Μαρία Κολτσίδα, Βαγγέλης Κοσμίδης, Ηλίας Κουγιουμτζής, Γιώτα Κουιτζόγλου, Νίκος Κυπαρίσσης, Παρμενίων Κυριακούλης, Λωξάνδρα Λούκας, Δημήτρης Μέξης, Θάνος Νανάσης, Μιχάλης Ντολόπουλος, Βασίλης Πέτρου, Αλέξανδρος Χάτσιος, Χρήστος Χριστακόπουλος
Ημερομηνίες: Τρίτη 12, Τετάρτη 13, Πέμπτη 14, Παρασκευή 15, Τρίτη 19, Τετάρτη 20, Πέμπτη 21 και Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016
Ώρες: 11:00-13:15
ΜΟΥΣΙΚΗ-ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Ταξιδεύοντας στις μουσικές των λαών και των εποχών
Εκπαιδευτική συναυλία με θέμα τη σύνδεση παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής
Από 2 Δεκεμβρίου 2015 έως 20 Μαΐου 2016
Μαθητές από Δ΄ Δημοτικού μέχρι και Β΄ Γυμνασίου
5 € ανά μαθητή
Τι κοινά μπορεί να έχουν η παραδοσιακή και η σύγχρονη μουσική; Αναζητήστε τις απαντήσεις σε αυτή τη συναυλία!
Είναι διαχρονική η παραδοσιακή μουσική;
Πώς ο αυτοσχεδιασμός γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ της παραδοσιακής και της σύγχρονης μουσικής;
Πόσα τραγούδια χωρίζουν το ρεμπέτικο από την… τζαζ;
Πώς συνομιλούν μουσικά οι παραδόσεις του κόσμου;
Σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα-συναυλία της Στέγης, οι μαθητές εξερευνούν τη σχέση της παραδοσιακής με τη σύγχρονη μουσική! Ο Σωκράτης Σινόπουλος και η μουσική ομάδα «Ισημερία» παρουσιάζουν τον ηχητικό κόσμο των παραδοσιακών οργάνων και δείχνουν πώς αυτά μπορούν να εκφραστούν μέσα από σύγχρονα ιδιώματα.
Για να προσαρμοστεί στο «σήμερα», η παράδοση έχει αγκαλιάσει πολλά στοιχεία της σύγχρονης μουσικής σκέψης. Αρχικά, οι μουσικοί μυούν τους μαθητές στις απεριόριστες δυνατότητες των παραδοσιακών οργάνων, ερμηνεύοντας έργα που κινούνται από το παλιό ανώνυμο ρεπερτόριο της μουσικής παράδοσης μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία.
Στη συνέχεια, οι μαθητές θα παρακολουθήσουν το «άνοιγμα» της παράδοσης μέσα από διάφορες οπτικές:
Θα διαπιστώσουν εξ ακοής ότι η παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιεί τη νέα τεχνολογία και ανταλλάσει στοιχεία με τόσο διαφορετικά μουσικά είδη, όπως το μπαρόκ και η τζαζ!
Θα περιπλανηθούν στις συγγενικές Μουσικές του Κόσμου… Πώς συνδιαλέγονται μεταξύ τους οι παραδόσεις της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής και της Νότιας Ευρώπης;
Θα ακούσουν νέες συνθέσεις που δοκιμάζουν δημιουργικά τα όρια της παράδοσης και θα αντιληφθούν πώς οι σύγχρονες ριζοσπαστικές ιδέες μπορούν να δώσουν νέα πνοή στα λεξιλόγια των παραδοσιακών οργάνων.
Το μουσικό τους ταξίδι θα συνεχιστεί με αυτοσχεδιασμούς… Μέσα από τα γοητευτικά ηχοχρώματα των οργάνων, θα παρακολουθήσουν τους μουσικούς να εκφράζουν ελεύθερα τα ακούσματά τους, που ξεκινούν από την τοπική και αγκαλιάζουν την παγκόσμια μουσική κοινότητα.
Στο τέλος, μουσικοί και μαθητές θα πειραματιστούν…. Θα αποδομήσουν, θα ενορχηστρώσουν και θα αναδημιουργήσουν γνωστά παραδοσιακά τραγούδια. Άραγε, πώς να ακούγεται η «Φραγκοσυριανή» με… ηλεκτρικό μπάσο;
Συντελεστές:
Σύνολο παραδοσιακών οργάνων «Ισημερία»:
Πάνος Δημητρακόπουλος: κανονάκι
Δημήτρης Εμμανουήλ: κρουστά
Γιώργος Καλούδης: τσέλο, τετράχορδη λύρα
Χάρης Λαμπράκης: νέυ
Σωκράτης Σινόπουλος: λύρα, λαούτο / επιμέλεια και σχεδιασμός προγράμματος
Κυριάκος Ταπάκης: ούτι
Ημερομηνίες:
Τετάρτη 2 & Παρασκευή 11Δεκεμβρίου 2015
Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016
Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016
Πέμπτη 3 & Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016
Τρίτη 5 Απριλίου 2016
Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20 Μαΐου 2016
Ώρες: 11:00-12:30
Πληροφορίες – Κρατήσεις
Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Tηλ.: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Μυρτώ Λάβδα
Βοηθός Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Ελεάννα Σεμιτέλου

You may also like...