Εκπαίδευση στη Στέγη-Μάρτιος Απρίλιος 2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΦΗΒΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Για μεμονωμένους επισκέπτες και σχολικές ομάδες
Αναλυτικές πληροφορίες
Παίζουν τα παιδιά σας μήλα, κουτσό, αμπάριζα; Θέλετε να έρθουν σε επαφή με τα νοσταλγικά παιχνίδια που μας ταξιδεύουν μια γενιά πίσω με το εργαστήριο «Παιχνίδια δρόμου-δωματίου»;
Θέλετε να βγείτε στο δρόμο για να καταγράψετε μαζί με τα παιδιά σας πρόσωπα, κτίρια, συναισθήματα, σκέψεις και μυρωδιές της πόλης στο εργαστήριο «Πάμε μια βόλτα στην πόλη»;
Σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσουν οι μαθητές σας ένα συναρπαστικό πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης που τους ξεναγεί στα παρασκήνια μιας παράστασης και να μάθουν για την προετοιμασία και τις τεχνικές εργασίες στο πρόγραμμα «Βήμα-βήμα στη σκηνή»;
Θέλετε ο ξενώνας φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες που εκπροσωπείτε να πάρει μέρος στο εργαστήριο «Το ταξίδι» όπου οι ασυνόδευτοι πρόσφυγες θα δημιουργήσουν δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα, αποτυπώνοντας τι σημαίνει για τον καθένα τους το ταξίδι και η έννοια της μετανάστευσης, θα πάρουν μέρος σε μια εικαστική έκθεση και θα επισκεφθούν επιλεγμένα μουσεία και χώρους τέχνης;
Μήπως ήρθε η ώρα οι μαθητές σας να ασχοληθούν δημιουργικά με το smart phone & το λάπτοπ τους με το εργαστήριο «Δημοσιογραφικό Flashback στα 80’s», όπου πειραματίζονται με τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες για να ξεδιπλώσουν τη μυθολογία της δεκαετίας του ’80 στη χώρα μας;
Είστε έφηβοι και θέλετε να πάρετε μέρος στο επιτυχημένο εργαστήριο φωτογραφίας, δημοσιογραφίας, γραφιστικής, πολιτιστικού ρεπορτάζ «Zoom στο παρασκήνιο» και να δείτε τη δουλειά σας τυπωμένη στη Στέγη, αφού θα δημιουργήσετε μαζί με μια ομάδα συνομηλίκων σας το πιο ευφάνταστο εφημεριδάκι;
Είστε ενήλικοι που πιστεύετε στον χορό χωρίς διακρίσεις; Στη Στέγη διοργανώνεται εντατικό εργαστήριο/residency με συμμετέχοντες χορευτές με και χωρίς αναπηρία από την Ελλάδα και τους εταίρους του Ευρωπαϊκού δικτύου iDance (Stopgap Dance Company Ην. Βασίλειο, Skånes Dansteater Σουηδία, Holland Dance Festival Ολλανδία).
Είστε άνω των 65 ετών, αγαπάτε τον χορό, έχετε ήδη πάρει μέρος σε εργαστήριο χορού +65 στη Στέγη και θέλετε πάλι; Για τους προχωρημένους άνω των 65 ετών αρχίζει το εργαστήριο street ballet «Χορεύω για το μέλλον»!
Ως εκπαιδευτικούς, σας ενδιαφέρει μέσα από το εργαστήριο «Δημιουργικότητα, ήχος, μουσική» να μελετήσετε τη σχέση τεχνών και δημιουργικότητας, δίνοντας έμφαση στον ήχο και τη μουσική, πέρα και έξω από κυρίαρχες εκπαιδευτικές λογικές;
Αναλυτικές πληροφορίες:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ / ΠΑΙΔΙΑ 5 – 8 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΟΥΣ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Πάμε μια βόλτα στην πόλη;
Γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν μαζί την πόλη
1η Γειτονιά – Νέος Κόσμος | Τα Σάββατα 11 & 18 Μαρτίου 2017 | 11:00-13:00
2η Γειτονιά – Κουκάκι | Τα Σάββατα 1 & 8 Απριλίου 2017 | 11:00-13:00
3η Γειτονιά – Ακρόπολη | Τα Σάββατα 22 & 29 Απριλίου 2017 | 11:00-13:00
10 € για κάθε παιδί και 10 € για κάθε ενήλικα (και για τις 2 συναντήσεις ανά γειτονιά)
Τα παιδιά παίρνουν τους γονείς από το χέρι και περπατούν μαζί στις γειτονιές γύρω από τη Στέγη. Κλείστε τη δική σας οικογενειακή βόλτα στο Νέο Κόσμο, το Κουκάκι και την Ακρόπολη.
Στο εργαστήριο Πάμε μια βόλτα στην πόλη, οι ρόλοι αντιστρέφονται. Τα παιδιά γίνονται ξεναγοί και, μαζί με τους γονείς τους, επιχειρούν να ανακαλύψουν την πόλη από την αρχή.
Παιδιά και γονείς εφοδιάζονται με φωτογραφικές μηχανές, μαγνητόφωνα και μπλοκάκια, χρησιμοποιούν δικά τους μέσα, όπως κινητά τηλέφωνα ή tablets, και βγαίνουν στο δρόμο για να καταγράψουν πρόσωπα, κτίρια, συναισθήματα, σκέψεις και μυρωδιές της πόλης. Ανακαλύπτουν μαζί τι τους αρέσει, τι τους κάνει να αισθάνονται καλά και τι θα ήθελαν να αλλάξουν στις γειτονιές που περιηγούνται.
Μετά τον περίπατο, γονείς και παιδιά αξιοποιούν το υλικό που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής (φωτογραφίες, βίντεο, ήχους, σκίτσα κ.ά.), αλλά και νέα στοιχεία, για να δημιουργήσουν από κοινού μια εικαστική (ανα-)σύνθεση της γειτονιάς που επισκέφτηκαν.
Η τελική σύνθεση αποσκοπεί στην αποτύπωση των διαφορετικών οπτικών και εμπειριών, μικρών και μεγάλων, για την πόλη που ζουν. Στόχος του εργαστηρίου είναι η κριτική ανάγνωση της πόλης, καθώς γονείς και παιδιά θα επιχειρήσουν να την «δουν» ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις γειτονικές περιοχές της Στέγης: Νέος Κόσμος, Κουκάκι, Ακρόπολη.
Συντελεστές: Αιμιλία Φάκου (εκπαιδευτικός, δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Στεφανία Βουβουσίρα (εκπαιδευτικός), Κλαίρη Τζούφλα (εκπαιδευτικός)
http://www.sgt.gr/gre/SPG1866/
ΧΟΡΟΣ / ΠΑΙΔΙΑ 6 – 10 ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Παιχνίδια δρόμου-δωματίου
Εργαστήριο για τα παραδοσιακά παιχνίδια δρόμου
Από 19 Μαρτίου έως 14 Μαΐου 2017 | 11:00 – 13:00
Κόστος συμμετοχής: 63 € (και για τις 7 συναντήσεις)
Παιδικές μνήμες και νοσταλγία ξυπνούν στο εργαστήριο της Στέγης Παιχνίδια δρόμου-δωματίου, που μας ταξιδεύει μία γενιά πίσω… Μήλα, κουτσό, τζαμί, αμπάριζα…. 1, 2, 3, φτου ξελευτερία!
Παιδικές μνήμες και νοσταλγία ξυπνούν σε αυτό το εργαστήριο της Στέγης, που μας ταξιδεύει μία γενιά πίσω… Τότε που τα παιχνίδια δρόμου αποτελούσαν μέρος της καθημερινής εμπειρίας των παιδιών.
Έστω και σε συνθήκες «δωματίου», δηλαδή εσωτερικού χώρου, θα εξερευνήσουμε κάποια από αυτά τα παιχνίδια, από την Ελλάδα και από άλλα μέρη του κόσμου, όπως την Ιαπωνία ή την Αφρική.
Μέσα από τη χαρά της συμμετοχής, θα ασκηθούμε στην αυτοοργάνωση, τη συνεργασία, την ομαδικότητα και θα αναπτύξουμε τις κινητικές μας δεξιότητες. Σκοπός μας, αφού εξοικειωθούμε με την παραδοσιακή μορφή τους, είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν τις δικές τους παραλλαγές.
Πώς θα ήταν αν ζωγραφίζαμε τη δική μας εκδοχή στο κουτσό και διασχίζαμε τη δική μας διαδρομή, με νέους κανόνες; Τι θα άλλαζε αν μας έδινε δύο ζωές ένα «μήλο»;
Η τελευταία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε ανοιχτό χώρο κοντά στη Στέγη, ώστε τα παιχνίδια αυτά να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον, με την ελπίδα να ξαναβρούν τη θέση τους στα πάρκα, στις πλατείες, στις αλάνες και στις σχολικές αυλές…
Συντελεστές: Σταυρούλα Σιάμου και Τζένη Αργυρίου (χορογράφοι)
http://www.sgt.gr/gre/SPG1825/

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ
ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες γυμνασίων και λυκείων
Δημοσιογραφικό Flashback στα 80’s
Γίνε αυτόνομος δημοσιογράφος με ένα smart phone & ένα λαπτοπ μέσα στο σακίδιό σου!
Απευθύνεται σε Γυμνάσια & Λύκεια
Μάρτιος – Μάιος 2017
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Ένα πρακτικό διαδραστικό εργαστήριο για μαθητές που φιλοδοξούν να γίνουν αυτόνομοι δημοσιογράφοι. Πειραματιζόμενοι με τα νέα μέσα και τις τεχνολογίες, οι έφηβοι θα ξεδιπλώσουν τη μυθολογία της δεκαετίας του ’80 στη χώρα μας και θα μάθουν από την αρχή μια παρεξηγημένη δεκαετία που βίωσαν έντονα οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους.
To εργαστήριο Backpack journalism είναι ένα πρακτικό, διαδραστικό εργαστήριο για μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που φιλοδοξούν να γίνουν. Με μόνο ένα σακίδιο στην πλάτη που περιέχει ένα smart phone και έναν φορητό υπολογιστή θα μπορούν να επικοινωνήσουν το θέμα τους σε όλο τον πλανήτη. Οι μαθητές γυμνασίων ή λυκείων που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα μάθουν να εντοπίζουν ενδιαφέροντα θέματα, να κάνουν την έρευνά τους και να φτιάχνουν δικό τους περιεχόμενο -φωτογραφίες, βίντεο και εικόνα, περιεχόμενο που στη συνέχεια θα μπορούν να διαμοιράσουν στα social media και στο διαδίκτυο!
Η αρχή θα γίνει με την έκθεση Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη στο πλαίσιο του ομώνυμου αφιερώματος στην Τεχνόπολη. Μια δεκαετία με συναρπαστικά γεγονότα, που διαμόρφωσε μια μοναδική, πολύχρωμη ποπ κουλτούρα και γέννησε σταρ που έμειναν στην ιστορία.
Στόχος των εισηγητών – δημοσιογράφων είναι να εμπνεύσουν τους συμμετέχοντες, να τους μεταδώσουν βασικές αρχές δημοσιογραφίας και γνώσεις τόσο για το επάγγελμα, όσο και πρακτικές συμβουλές για τα βασικά εργαλεία που θα χρειαστούν ως ρεπόρτερ, αλλά και γνώσεις για τα Νέα Μέσα. Στόχος μας είναι επίσης να φέρει στο τέλος κάθε παιδί ή κάθε ομάδα έξυπνα πολιτιστικά θέματα με αφορμή τις παραστάσεις και τις εκθέσεις της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Οι πέντε βασικές ενότητες του εργαστηρίου που θα πραγματοποιηθούν σε οχτώ εβδομάδες είναι:
1. Εισαγωγή στη δημοσιογραφία και τις προκλήσεις των Νέων Μέσων: βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και συνοπτική εισήγηση για το τι σημαίνει είδηση, τις βασικές της παραμέτρους της, όπως και συζήτηση γύρω από τις προκλήσεις της ψηφιακής εποχής.
2. Έρευνα: πώς βρίσκουμε μια καλή ιστορία;
3. Πλάνο: Οργάνωσε το θέμα και τα μέσα που θα το καταγράψεις
4. “Γίνε ninja των πολυμέσων”: κι όμως μπορείς να κάνεις το δικό σου φωτορεπορτάζ, να βιντεογραφήσεις και να γράψεις το θέμα σου.
5. Ξέρεις από social media; Μοίρασε το θέμα σου έξυπνα και σωστά με τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι μαθητές θα έρχονται σε επαφή με το εκπαιδευτικό υλικό και διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας zoomnet και θα καθοδηγηθούν κατάλληλα ώστε να αξιοποιούν τις πληροφορίες της πλατφόρμας στην τάξη με τη συνεργασία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού του τμήματος και ασφαλώς της δημοσιογραφικής τους ομάδας, δηλαδή των συμμαθητών τους! Οι εκπαιδευτές θα έχουν στην ουσία τον ρόλο του μέντορα ενώ τα παιδιά θα δουλέψουν ως αληθινοί δημοσιογράφοι υπό την καθοδήγησή τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος τα παιδιά θα επισκεφθούν δωρεάν την έκθεση «GR80s – Η Ελλάδα του ’80 στη Στέγη».
Διάρκεια προγράμματος:
Οκτώ εβδομάδες για κάθε σχολείο που θα συμμετέχει, πέντε συναντήσεις σε κάθε σχολείο διάρκειας δύο ωρών η καθεμία. Σε αυτό το διάστημα θα καλύψουμε πέντε διδακτικές ενότητες, μια ανά δεκαπενθήμερο. Τη μία εβδομάδα θα επισκέπτονται το σχολείο οι εκπαιδευτές, την επόμενη εβδομάδα θα δουλεύουν τα παιδιά πάνω στα πρότζεκτ που τούς ανατέθηκαν.
Συντελεστές:
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Μανώλη Ανδριωτάκη, τον σύμβουλο επικοινωνίας και νέων τεχνολογιών Αλέξανδρο Μελίδη και τη δημοσιογράφο Μελίνα Σιδηροπούλου.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε ξενώνες φιλοξενίας προσφύγων
Το ταξίδι
Πρόγραμμα εικαστικής δημιουργίας σε ξενώνες φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες
Έφηβοι 12-18 ετών
Έως τον Μάιο του 2017
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν
Βασικός θεματικός άξονας του εργαστηρίου είναι το «ταξίδι» και, κατ’ επέκταση, η συλλογική μνήμη, οι φόβοι, η ελπίδα και οι επιθυμίες που γεννά. Το εργαστήριο, που χρησιμοποιεί επίσης έννοιες όπως της γλώσσας, του σπιτιού-εστίας και του σώματος, θα πραγματοποιηθεί στους ξενώνες όπου φιλοξενούνται οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες.
Εκεί, οι έφηβοι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια βασικών γραφικών υλών, όπως μολύβια, κάρβουνα, παστέλ, μαρκαδόρους, πλαστικά-ακρυλικά, χαρτί, λινάτσα, μουσαμά, αλλά και γύψο, πηλό και ξύλο, θα δημιουργήσουν δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα, αποτυπώνοντας τι σημαίνει για τον καθένα τους το ταξίδι και η έννοια της μετανάστευσης. Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους έφηβους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν την τέχνη ως γλώσσα επικοινωνίας και να εκφραστούν μέσα από αυτήν. Μέσα στο εργαστήριο θα διαμορφώσουμε σταδιακά ένα οικείο περιβάλλον, ώστε η εκφραστικότητα αυτή να βρει το χώρο να εκδηλωθεί. Το υλικό που θα προκύψει από τα εργαστήρια θα παρουσιαστεί σε μια εικαστική έκθεση.
Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, θα πραγματοποιηθούν εξωτερικές επισκέψεις σε επιλεγμένα μουσεία και χώρους τέχνης, με στόχο οι έφηβοι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την κλασική και σύγχρονη τέχνη και να κατανοήσουν την πρόσμιξη διαφορετικών πολιτισμών, αποκτώντας μια διανθισμένη εικόνα για τη χώρα που βρίσκονται ή τη χώρα που θα ήθελαν να βρίσκονται και, πιθανώς, για τη χώρα καταγωγής τους.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με ξενώνες φιλοξενίας για ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες.
Συντελεστές: Αναστασία Δούκα, Nadia Al Foudery, Κώστας Ρουσσάκης, Βασίλης Καρούκ, εικαστικοί
http://www.sgt.gr/gre/SPG1823/

ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ / ΕΦΗΒΟΙ
Zoom στο παρασκήνιο
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Εργαστήριο φωτογραφίας-δημοσιογραφίας-γραφιστικής / πολιτιστικό ρεπορτάζ
Έφηβοι 12-16 ετών
– Μουσική – 3ος κύκλος – «Μουσική για τον Νέο Κόσμο»
Από 5 Απριλίου έως 7 Ιουνίου 2017 | 17:30-20:30
Κόστος συμμετοχής: 72 € (και για τις εννέα συναντήσεις
H αίθουσα των εργαστηρίων της Στέγης μεταμορφώνεται σε… newsroom με άρθρα, φωτογραφίες και σχέδια να απλώνονται πάνω στο τραπέζι. Δημοσιογραφικά κασετοφωνάκια, φωτογραφικές μηχανές, μέχρι και τέμπερες, εξοπλίζουν τους συμμετέχοντες, προκειμένου να δημιουργηθούν εκ του μηδενός τα πιο ευφάνταστα εφημεριδάκια!
Και οι έφηβοι ρεπόρτερ το απολαμβάνουν κάθε στιγμή. Γιατί γνωρίζουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης –σκηνοθέτες, ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, χορογράφους, εικαστικούς– και παρακολουθούν βήμα-βήμα πώς χτίζεται μια παράσταση. Αλλά και γιατί οι ίδιοι γίνονται δημιουργοί: κάνουν συνεντεύξεις, γράφουν άρθρα, εκφράζονται μέσω της δημιουργικής γραφής, φωτογραφίζουν καρέ-καρέ την παράσταση και τους πρωταγωνιστές της, ζωγραφίζουν και σχεδιάζουν, φτιάχνουν ακόμη και δικές τους γραμματοσειρές στο τρελό ατελιέ που στήνεται κάθε φορά, ώστε να συναρμολογηθεί ένα τεύχος κομμένο και ραμμένο από τους ίδιους.
Το Zoom στο παρασκήνιο είναι ένα όχημα για να γνωρίσουν από κοντά τα παιδιά καλλιτεχνικά επαγγέλματα και να αντιληφθούν τη σημασία του να θέτεις εσύ ο ίδιος ερωτήματα, να σκέφτεσαι δημιουργικά και να συνεργάζεσαι στο πλαίσιο μιας ομάδας.
Από 5 Απριλίου το Ζοοm στο παρασκήνιο ακολουθεί τους ARTéfacts ensemble και το UrbanDig Project, στη συναυλία «Μουσική για το Νέο Κόσμο», που αντλεί έμπνευση και υλικό από τη γειτονιά του Νέου Κόσμου. Εκεί θα ξεχυθούν οι έφηβοι ρεπόρτερ για να αποτυπώσουν, παράλληλα με τις συναυλίες, τη φυσιογνωμία μιας ιστορικής περιοχής της Αθήνας.
Συντελεστές:
Μαριλένα Σταφυλίδου, φωτογράφος
Μελίνα Σιδηροπούλου, δημοσιογράφος
Κωστής Σωτηράκος, γραφίστας
http://www.sgt.gr/gre/SPG1829/
ΘΕΑΤΡΟ / ΕΦΗΒΟΙ
Απευθύνεται σε σχολικές ομάδες
Βήμα-Βήμα στη Σκηνή
Ένα πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης θεάτρου για μαθητές
Μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου
Τετάρτη 26 και Πέμπτη 27 Απριλίου & Τετάρτη 3 και Πέμπτη 4 Μαΐου 2017 | 11:00-12:30
Κόστος συμμετοχής: 3 € ανά μαθητή
Πώς λειτουργεί η κονσόλα της σκηνής; O flyman είναι άνθρωπος ή πουλί; Το ήξερες ότι στη Στέγη υπάρχει και flywoman; Το «Βήμα-βήμα στη σκηνή» είναι ένα συναρπαστικό πρόγραμμα τεχνικής εκπαίδευσης που ξεναγεί τους μαθητές στα παρασκήνια μιας παράστασης.
Τα παιδιά εξερευνούν την αθέατη όψη της σκηνής και γνωρίζουν τα επαγγέλματα που σχετίζονται με την προετοιμασία και τις τεχνικές εργασίες μέσα σε ένα θέατρο.
Πίσω από τις κονσόλες και τους αυτοματισμούς υπάρχουν άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων, τις οποίες οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν. Ποιες αρμοδιότητες έχει ο μηχανικός σκηνής, ο οποίος πρέπει να συνεργάζεται αρμονικά με τον flyman, τον ηχολήπτη, τον τεχνικό φωτισμού και, βέβαια, τον διευθυντή σκηνής;
Ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος του καθενός και πώς όλοι αυτοί συντονίζονται κατά τη διάρκεια μιας παράστασης; Τα παιδιά γνωρίζουν όλους τους ανθρώπους της σκηνής που είναι υπεύθυνοι για το τελικό αποτέλεσμα, αυτό που απολαμβάνουμε εμείς οι θεατές επί σκηνής.
Συντελεστής: Λευτέρης Καραμπίλας (Υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών Θεάτρου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση)
http://www.sgt.gr/gre/SPG1702/
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
ΧΟΡΟΣ / ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες και ειδικές ομάδες
iDance: Χορός χωρίς διακρίσεις
Συντονιστής φορέας: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συνεργαζόμενοι φορείς: Holland Dance Festival (Ολλανδία), Skånes Dansteater (Σουηδία), Stopgap Dance Company (Ην. Βασίλειο)
Με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης
– Εντατικό εργαστήριο/residency με συμμετέχοντες χορευτές με και χωρίς αναπηρία από την Ελλάδα και τους εταίρους του Ευρωπαϊκού δικτύου iDance (Stopgap Dance Company Ην. Βασίλειο, Skånes Dansteater Σουηδία, Holland Dance Festival Ολλανδία)
Από 13 έως 17 Μαρτίου 2017
Τα τρία τελευταία χρόνια στη Στέγη, χορέψαμε με το σώμα, με το μυαλό, αλλά κυρίως με την ψυχή μας… Νιώσαμε ασφάλεια. Χαρήκαμε τη διαφορετικότητά μας. Γελάσαμε. Συγκινηθήκαμε. Μα, πάνω απ’ όλα, επικοινωνήσαμε μέσα από μια κοινή, πανανθρώπινη γλώσσα, αυτή του χορού.
Με το πρόγραμμα Unlimited Access (Πρόσβαση άνευ ορίων, 2013-15), η Στέγη μαζί με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς έδωσαν σε δεκάδες άτομα, με αναπηρία και μη, τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με το χορό. Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access στη Στέγη, το Φεβρουάριο του 2015.
Και φέτος, συνεχίζουμε στην ίδια κατεύθυνση, με την πεποίθηση ότι σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις έχουν όλοι το δικαίωμα για πρόσβαση στις τέχνες και τον πολιτισμό!
Η Στέγη, συνεχίζοντας τις δράσεις που ξεκίνησε στον τομέα αυτό, συμπράττει δημιουργικά με τρεις φορείς που εξειδικεύονται στην ενίσχυση της προσβασιμότητας στον πολιτισμό, για να κάνουν τα αυτονόητα δυνατά… Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα iDance ξεπερνά τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία, οργανώνοντας εκπαιδευτικά εργαστήρια χορού για μεικτές ομάδες, στις οποίες δηλαδή συμμετέχουν άνθρωποι με και χωρίς αναπηρία. Το πρόγραμμα έχει στόχο την ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών μεταξύ οργανισμών που δραστηριοποιούνται στους τομείς της εκπαίδευσης ενηλίκων, της τέχνης και της αναπηρίας.
iDance, weallDance. Στο εντατικό εργαστήριο/residency χορευτές με διαφορετικές αναπηρίες και χωρίς αναπηρία από τις διαφορετικές χώρες/εταίρους συνυπάρχουν και αλληλεπιδρούν αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στον χορό δεν υπάρχουν όρια.
Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 6 Έλληνες χορευτές με και χωρίς αναπηρία, 5 από την Σουηδία, 5 από την Ολλανδία και 5 από το Ηνωμένο Βασίλειο.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1820/
ΧΟΡΟΣ / 65+ ΕΤΩΝ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Νέοι χορευτές 65+ | Προχωρημένοι
Ενήλικες άνω των 65
Χορεύω για το μέλλον
Από 16 Μαρτίου έως 25 Μαΐου 2017 | 18:00 – 21:00
Κόστος συμμετοχής: 80 € (και για τις 10 συναντήσεις του κύκλου)
Το εργαστήριο street ballet «Χορεύω για το μέλλον» για άτομα άνω των 65 ετών, παίρνει έναυσμα από την παράσταση Cementary της Πατρίσιας Απέργη. Τα τελευταία πέντε χρόνια, μέσα από το πρόγραμμα 65+ στη Στέγη, αποδείξαμε ότι ο χορός δεν θέλει δυνατά πόδια. Θέλει δυνατή ψυχή…Μάθαμε να μιλάμε με το σώμα μας, κάναμε τις εμπειρίες μας παράσταση, συνομιλήσαμε με «άλλες» γενιές, χορέψαμε την αλήθεια μας.
Χρησιμοποιώντας την εμπειρία των προχωρημένων πλέον χορευτών 65+ της Στέγης, το νέο αυτό εργαστήριο «ανοίγεται» σε ένα νέο είδος χορού που γεννιέται στην πόλη και το δρόμο, ένα είδος street ballet. Αφού παρακολουθήσουν την παράσταση Cementary της Πατρίσιας Απέργη και της ομάδας Αερίτες, οι χορευτές μας καλούνται να δημιουργήσουν την πόλη του μέλλοντος μέσα από το χορό.
Στόχος μας; Να αναζητήσουμε το «πάντρεμα» μεταξύ του κλασικού και του σύγχρονου. Να χρησιμοποιήσουμε το «χθες» για να δημιουργήσουμε το «σήμερα», αλλά και να μιλήσουμε για το «αύριο».
Εξάλλου, η παράσταση Cementary μιλάει για έναν τόπο που ανήκει στο μέλλον, για την έννοια της κατοίκησης μιας σύγχρονης μεγαλούπολης. Πώς είναι να είσαι άστεγος ή να ζεις στους δρόμους; Ποιο σώμα μπορεί να ζήσει ανάμεσα στα τσιμέντα; Τι χορός μπορεί να γεννηθεί εκεί; Ας δημιουργήσουμε την «πόλη του μέλλοντος», την εικόνα μιας πόλης 100 χρόνια μετά, με όχημα το street ballet.
Συντελεστές: Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη και μέλη της ομάδας Αερίτες.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1815/
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΝΗΛΙΚΕΣ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Η φωνή στη Στέγη: Η γυναίκα στο ελληνικό τραγούδι
Ένα εργαστήριο για την ανθρώπινη φωνή
Από 21 Μαρτίου έως 30 Μαΐου | Κάθε Τρίτη 18:30 – 21:30
Κόστος συμμετοχής: 80 € (και για τις 10 συναντήσεις του κύκλου)
Το φετινό εργαστήριο φωνητικού συνόλου, «Η Φωνή στη Στέγη», είναι αφιερωμένο στις γυναικείες μορφές του ελληνικού τραγουδιού. Μια πληθώρα από τραγουδίστριες, συνθέτριες και στιχουργούς, που άφησαν το στίγμα τους στον καλλιτεχνικό χάρτη της Ελλάδας, μας δίνουν αφορμή για ένα μουσικό ταξίδι με κεντρικό άξονα την ανθρώπινη φωνή. Στόχος του εργαστηρίου είναι να πειραματιστούμε με τη φωνή μας, αντιμετωπίζοντάς την σαν μουσικό όργανο, αλλά και να ανακαλύψουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συμβάλλουμε με τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας σε ένα ομαδικό αποτέλεσμα.
Εξερευνώντας τη δύναμη της φωνής μας μέσα από τη συνύπαρξη με άλλες φωνές, θα δημιουργήσουμε μια ορχήστρα από φωνές που θα ερμηνεύσει έργα που έχουν συνθέσει ή τραγουδήσει εμβληματικές μορφές του ελληνικού τραγουδιού, όπως η Λένα Πλάτωνος, η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Δανάη Στρατηγοπούλου κ.ά.
Συντελεστές
Μάρθα Μαυροειδή: μουσικός
http://www.sgt.gr/gre/SPG1833
ΜΟΥΣΙΚΗ / ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Απευθύνεται σε μεμονωμένους επισκέπτες
Δημιουργικότητα, ήχος, μουσική
Ένα εργαστήριο για τη σχέση τέχνης και δημιουργικότητας, με έμφαση στον ήχο για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων
Από 5 έως 7 Απριλίου 2017 | 17:00-21:00
Κόστος συμμετοχής: 30 € (και για τις 3 συναντήσεις του εργαστηρίου)
Στο εργαστήριο «Δημιουργικότητα, ήχος, μουσική» μελετάμε τη σχέση τεχνών και δημιουργικότητας, δίνοντας έμφαση στον ήχο και τη μουσική, πέρα και έξω από κυρίαρχες εκπαιδευτικές λογικές. Μέσα από ασκήσεις μουσικού αυτοσχεδιασμού και ομαδικής σύνθεσης, που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο στην τάξη όσο και στη διδασκαλία μουσικών οργάνων, θα  αναρωτηθούμε: Τι θεωρούμε τέχνη και γιατί; Πώς συνδιαλεγόμαστε με τις δημιουργικές πράξεις των μαθητών μας; Πώς ακούμε, πώς περιγράφουμε, πώς κρίνουμε και αξιολογούμε; Θα εξερευνήσουμε πρακτικές και αναζητήσεις που μπορεί να θέσει σε λειτουργία η αισθητική εκπαίδευση, όταν ξεφεύγει από τη μετάδοση  προκαθορισμένων γνώσεων και κριτηρίων.
Συντελεστές:
Παναγιώτης Α. Κανελλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Δανάη Στεφάνου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
http://www.sgt.gr/gre/SPG1716
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
117 45 Αθήνα
Τηλ: 213 017 8000
e-mail: info@sgt.gr

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Μυρτώ Λάβδα
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Ελεάννα Σεμιτέλου
Βοηθός Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Λεωνίδας Παναγόπουλος
Πληροφορίες – Κρατήσεις

Tηλ: 213 017 8002
Email: education@sgt.gr

 

You may also like...