ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Το άγνωστο ‘’μέτωπο’’ των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών» θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014, στις 20:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης (Casa Bianca, Βασ. Όλγας 180 και  Θεμ. Σοφούλη, τηλ. 2310 425531). 

Η έκθεση την οποία διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου 2014. Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο επιμελητής της έκθεσης Βασίλης Κ. Γούναρης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ θα δώσει ομιλία με θέμα «Οι πολλαπλές όψεις της ενσωμάτωσης».

Η έκθεση, η οποία είχε παρουσιαστεί στο Ίδρυμα της Βουλής το 2012 με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, εστιάζει σε έναν άλλο, λιγότερο γνωστό, αγώνα της εποχής εκείνης, ο οποίος ξεκίνησε παράλληλα με την απελευθέρωση των νέων επαρχιών κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη των πολέμων του 1912-1913. Η παρουσίαση αρχίζει με μια ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912-1922, και αναπτύσσεται μέσα από τους βασικούς τομείς που απασχόλησαν το διοικητικό μηχανισμό: την καταγραφή των πληθυσμών, τη στελέχωση της διοίκησης, την πολιτική, την εκπαίδευση και την οικονομία.

Φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις και επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες και χάρτες, αποτελούν τα τεκμήρια που αναπαράγονται στην έκθεση για να σκιαγραφήσουν τους στόχους, τις δυσκολίες, τα επιτεύγματα, και τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης στην προσπάθεια αρμονικής ένταξης των πληθυσμών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Σάμου, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης στο μηχανισμό του κράτους.

Τα τεκμήρια προέρχονται από πλήθος φορέων, ανάμεσά τους το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, τα Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας και Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές από όλη την Ελλάδα.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
e-mail: press@thessaloniki.gr, 
www.thessaloniki.gr
ΒΑΣ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ 1
ΤΗΛ.2313.317.169, 2313.317.168, FAX: 2313.317.187

You may also like...